Teigenin ja laulaja John Legendin perhe kasvaa poikavauvalla. 

Muun muassa Victoria's Secretin mallina tunnettu Chrissy Teigen, 31, ilmoitti toisesta raskaudestaan suloisella Instagram-videolla.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

 

it's john's!

Henkilön chrissy teigen (@chrissyteigen) jakama julkaisu

Video: Instagram / @chrissyteigen

Teigen ja hänen miehensä Legend, 38, ovat avoimesti kertoneet, että raskaaksi tuleminen ei ole ollut heille helppoa. Pariskunnan esikoinen Luna sai alkunsa hedelmöityshoidoilla, ja Teigen kertoi aiemmin tänä vuonna, että pari yrittää nyt toista lasta. 

– Jos se olisi meistä kiinni, olisimme tehneet lapsia jo vuosia sitten, Teigen sanoi FABLife-ohjelmassa

Malli kertoi myös, että usein hänen avautuessaan omasta lapsettomuudestaan, monet ovat hänen ympärillään kertoneet omista kokemuksistaan. Teigen on huomannut, että useat naiset häpeävät lapsettomuutta.

Teigenin mukaan hänen kohtuunsa istutettu alkio on poika. Vauvan laskettua aikaa ei ole paljastettu. 

Teigen ja Legend ovat olleet naimisissa neljä vuotta. Heidän tyttärensä Luna on syntynyt huhtikuussa 2016. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äidit kertovat, mikä imetyksessä yllätti.

1. Tiheät imetykset kuuluvat asiaan

”Aivan alussa vauva voi olla jopa 12 tuntia rinnalla, ja se on normaalia.”

”Olisin toivonut tietoa varsinkin tiheän imun kausista ja siitä, että se ei ole merkki siitä että oma maito ei riitä. Kamalaa siinä itsesyytöksissä väsyneenä ja itkuisena yrittää etsiä netistä apua ja tietoa. Onneksi löytyi oikea taho, ITU eli Imetyksen tuki ry!”

2. Se voi alkuun sattua, mutta kipu menee ohitse

”Se voi sattua alussa (ekan vauvan kanssa erityisesti) ihan julmetusti! Seesteiset kuvat eivät kerro sitä tosiasiaa, että alku on usein vaikea ja siihen vaaditaan sinniä, että kivusta huolimatta jatkaa ja uskoo imetyksen onnistuvan.”

”Kukaan ei todellakaan maininnut, kuinka kipeetä se alku voi ottaa. Yhdessä vaiheessa olin jo sitä mieltä, että imetys on kipeämpää kuin itse synnyttäminen, mutta ehkei nyt kuitenkaan.”

”Seesteiset kuvat eivät kerro sitä tosiasiaa, että alku on usein vaikea.”

”Tuli nänninpäihin oikein vesikellot. Vauvalla imuote kunnossa, mutta imun voima tosi kova. Toisen lapsen imetyksen aloittaminen ei tehnyt kipeää.”

3. Maidon nouseminen voi kestää monta päivää

”Luulin, että maitoa vaan tulee, kun vauva on rinnalla. Sairaalassa neljä päivää kulutettuani maito ei juurikaan noussut. Vasta kotiuduttuamme alkoi maitoa tulla kunnolla, ja imetys luonnistui. Älkää siis luovuttako tai pettykö!”

”Synnyttäneenä hormonihuuruissa itkin osastolla sitä, kun maito ei noussut, ja naapurisängyn äiti oli jatkuvasti paita märkänä. No, tulihan se maito, mutta vähän myöhemmin.”

”Että on normaalia, että maidon nouseminen saattaa viedä jopa viisi päivää.”

4. Miten tunteita herättävää se on – itselle ja muille

”Kuinka äärettömän tärkeää siitä tuli meille.” 

”Miten tunteita herättävää se olikin, varsinkin kun ensin olin aika varma, etten halua imettää. Oma muru rinnalla on mahtava tunne.”

”Aina on joku, joka ihmettelee imetystä ja sen kestoa.”

”Kokonaisvaltainen rakkaus, maailman mahtavin asia ja ainutlaatuisin yhteys.”

”Se, miten muut suhtautuu imetykseen ja sen kestoon. Aina on joku joka ihmettelee, että ai sä vielä imetät tai sit ai et enää.”

5. Tukea pitää erikseen pyytää

”Se yllätti, kuinka surkeasti imetykseen saa tukea sairaalassa ja terveydenhuollossa muutenkin.”

”Vasta kolmannen lapsen kohdalla ymmärsin liittyä Imetyksen tuen ryhmään ja pyytää apua myös neuvolasta, kun imetys ei sujunut. Aiemmin en myöskään tiennyt, että keskussairaalassa oli imetyspoliklinikka.”

”Että lapsivuodeosastolla ainoa (pyytäessäni) saama imetysohjaus lastenhoitajalta oli tollaset nännit, ei tule imetys onnistumaanItse olin käynyt imetysohjauskoulutuksen koulussa, mutta oman imettäminen ei ollutkaan ihan niin yksinkertaista alkuun. Onneksi sinnikkyys ja sisuuntuminen palkittiin.”

”En saanut mitään tukea sairaalassa. Olisin kaivannut ohjausta enkä vain sitä, että laitetaan tissi vauvan suuhun ja sanotaan, että kyllä se siitä.”

6. Jokainen imetystaival on omanlaisensa

”Se yllätti, mitä kaikkia mahdollisia ongelmia voikaan olla: nännin malli ja rintakumin tarve, asentorajoittuneisuus, rintaraivarit, tiheänimun kaudet, allergia jo rintamaidon kautta, refluksivaivat valtavine pulautteluineen ja vatsanväänteineen. Ja se, kuinka äärimmäisen tärkeää imetyksestä kuitenkin tuli.” 

”Olisin toivonut tietäväni, että vauvan hypotonia vaikuttaa siihen, kuinka imetys onnistuu. Tähän en saanut mitään opastusta. Onneksi luotin itseeni, ja sitten vietettiinkin tunteja ja taas tunteja imettäen... joskus pumppasin ja annoin pullosta perään.”

”Kuinka paljon vauvan suun jänteet voivat vaikuttaa imetykseen. Siihen ei auta edes päällään seisominen, jos ne ovat kireät.”

”Meillä kelpaa vain makuultaan imetys.”

”Se hämmensi, että minulta ei koskaan valunut rinnoista maitoa yli niin, että olisi tarvinnut mitään liivinsuojuksia. Silti puolivuotiaaksi täysimetin ja vuoden ikään imetin.”

”Rintaraivarit ja se, ettei vauva välttämättä suostukaan syömään ihan missä asennossa hyvänsä. Meillä kelpaa vain makuullaan imetys.”

”Että täysimetyksen ja pulloruokinnan väliin mahtuu miljoonia eri variaatioita, ja se on yleisempää kuin annetaan ymmärtää. Imetysapulaitteesta toivoisin myös laajemmin puhetta tuttipullon vertaisena apulaisena!”

Saimme vastaukset Vauvan Facebook-sivun kyselystä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.

Kela teki marraskuussa kyselyn 80-vuotiaan äitiyspakkauksen mahdollisesta uudesta nimestä.

Vajaassa kuudessa viikossa Kelan kyselyyn tuli lähes 30 000 vastausta. Lähes 60 % vastanneista halusi säilyttää nimen äitiyspakkauksena. Tuloksen valossa nimenvaihto ei ole perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan ajankohtainen.

– Äitiyspakkauksella on oma historiansa, joka vaikuttaa siihen, että kysymys pakkauksen nimestä koskettaa vahvasti. Perinteiset nimet vetoavat arvoihin ja muistoihin, kertoo Kelan kielenhuoltaja Jenni Viinikka.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei äitiyspakkaus ole nimenä täysin ongelmaton, koska kyseinen etuus on tarkoitettu koko perheelle.

Äitiyspakkauksen nimestä käytiin vilkasta keskustelua myös vauva.fissä. Noin 50 % nimeä äänestäneistä oli äitiyspakkaus-nimen kannalla. Vauvapakkaus-nimeä äänesti noin 36% vastaajista. Näin äänet jakautuivat vaihtoehtojen kesken.


  

Äitiyspakkauksen nimi on kirjoitettu äitiysavustuslakiin. Siksi pakkauksen nimen voi vaihtaa vain eduskunta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.