iStockphoto
iStockphoto

Raskaus ei ole este liikunnan harrastamiselle. Lue, miten urheilet turvallisesti odotusaikana.

Raskaus ei ole este liikunnan harrastamiselle. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana lähes kaikki lajit laitesukellusta lukuun ottamatta ovat sallittuja.

"Odottajan kannattaa kuunnella kehoaan niin treenin aikana kuin seuraavanakin päivänä ja tunnustella, onko rasitus ollut itselle sopivaa”, fysioterapeutti ja PhysioPilates-ohjaaja Elina Vähäaho neuvoo.

Kehon nivelet löystyvät raskaushormonien takia. Siksi lajit, joissa on paljon tärähtäviä liikkeitä, hyppyjä tai äkillisiä suunnanvaihtoja kannattaa jättää tauolle. Myös loukkaantumisriski kasvaa, kun esimerkiksi nilkkojen ja polvien tukirakenteet ovat tavallista löysemmät.

”Liikkua voi läpi raskauden, kunhan huomioi kasvavan vatsan ja muistaa aktivoida lantionpohjan erityisesti ennen raskaita liikkeitä. Ryhmäliikuntatarjonnasta kannattaa valita lihaskuntopainotteisia tai intervallityyppisiä tunteja”, Elina Vähäaho kertoo.

Sovella liikkeitä vatsan kasvassa

Mitään epämukavalta tuntuvaa ei saa tehdä. Soveltaminen sen sijaan on sallittua: Vatsamakuulla tehtävät liikkeet voi tehdä nelinkontin. Seisten tehtävissä liikkeissä voi ottaa tavallista leveämmän haara-­asennon.

Saliohjelmaan kannattaa raskauden myötä tehdä muutoksia.

”Salitreenissä painoja voi vähentää ja sarjoja pidentää. Salillakin voi keskittyä lihaskestävyystyyppiseen harjoitteluun voimaharjoittelun sijaan”, Elina Vähäaho kertoo.

Tärkeää on huomioida, että kohtu ei joudu missään liikkeessä puristuksiin. Myös nivelten ja selän oikeaan asentoon ja linjauksiin on syytä kiinnittää odotusaikana erityistä huomiota.

Jumppapallolla tehtävät liikkeet kannattaa ottaa osaksi treeniä. Epävakaalla alustalla tehty harjoitus on tehokasta treeniä keskikehon lihaksille. Palloon kannattaa tutustua senkin vuoksi, että siitä voi olla apua myös synnytyksessä, sillä pallon päällä keinuttelu voi lievittää supistuskipuja.

Selinmakuuasentoa ei suositella pitkäksi ajaksi kerrallaan enää 16. raskausviikon jälkeen. Kohtu voi painaa sydämeen palaavia verisuonia ja aiheuttaa äidille huonovointisuutta ja heikentää istukan verenkiertoa. Selinmakuulla voikin tehdä yhden liikkeen, sitten välillä toisen vaikkapa kylkiasennossa ja sen jälkeen voi jälleen palata selinmakuulle.

Nosta sykettä hetkeksi kerrallaan

Mitä pidemmällä raskaus on, sitä suositeltavampaa on tehdä sykettä nostava treeni intervallityyppisesti:  ensin nostetaan sykettä liikkumalla vauhdikkaammin ja sitten otetaan rauhallisemmin, jolloin syke tasaantuu. Rasitus on sopivaa silloin, kun liikkuessa pystyy vielä puhumaan.

”Sanotaan, että jos syke on liian korkealla yhtäjaksoisesti yli 15 minuuttia, istukan verenkierto voi heikentyä. Syke saa nousta ja raskaana oleva saa kyllä hengästyä, mutta maltilla”, Elina Vähäaho sanoo.­

Panosta keskivartalon lihaskuntoon

Lihaskuntotreenissä on hyvä keskittyä selän lisäksi myös vatsalihaksiin. Vatsalihasliikkeitä tehdessä erityisesti raskauden viimeisellä kolmanneksella huomio kannattaa kiinnittää syviin vatsalihaksiin, lantionpohjaan ja vinoihin vatsalihaksiin.­

”Raskauden aikana vatsalihakset siirtyvät keskeltä sivummalle, ja mikäli suoria vatsalihaksia treenaa ison mahan kanssa vatsalihasten väliin jäävän raon kasvamisesta huolimatta, saattaa lihasten palautuminen raskauden jälkeen hidastua”, Elina Vähäaho muistuttaa.

Sopivia liikkeitä ovat esimerkiksi lantionnosto ja kylkimakuulla tehtävä päällimmäisen koukistetun jalan avaus. Jos vatsalihasten tekeminen raskauden loppuvaiheessa tuntuu epämiellyttävältä, niiden treenaamisen voi jättää kokonaan.

Vatsan kasvaessa kehon painopiste ja ryhti muuttuvat, mikä voi aiheuttaa selkäsärkyjä ja jäykkyyttä erityisesti alaselkään. Vahvoilla keskivartalon lihaksilla muuttuvaa kehoa jaksaa kannatella paremmin.

”Liikkeiden määrän sijaan kannattaa panostaa liikkeiden laatuun. Hyviä selkäliikkeitä ovat käsien ja jalkojen ojennukset nelinkontin joko erikseen tai yhtä aikaa vastakkaisilla raajoilla tehtynä”, Elina Vähäaho neuvoo.

Treenin päätteeksi on hyvä venytellä.

”Venytyksissä kannattaa muistaa ainakin ne monella odottajalla tyypillisesti kiristyvät lihakset, kuten etureidet, lonkankoukistajat, pakarat, rintalihakset ja selkä”, Elina Vähäaho kertoo.

Liiku näin raskausaikana


Ensimmäinen raskauskolmannes

 • Tottunut treenaaja voi jatkaa liikkumista entiseen malliin. Kuuntele omaa kehoa ja lepää, kun väsyttää. Liikkuminen ulkona voi piristää ja auttaa pahoinvointiin.
 • Muista lantionpohjan lihasten vahvistaminen. Aloita niiden treenaaminen viimeistään raskauden alussa.
 • Harrasta kestävyyskuntoa ylläpitäviä lajeja kuten reipasta kävelyä, uintia, pyöräilyä ja jumppaa.
 • Suosi ryhtiä ja lihaskuntoa ylläpitäviä lajeja kuten pilatesta.

Toinen kolmannes

 • Treenaa selkää tukevia, syviä lihaksia.
 • Saat hengästyä, mutta liikunnan aikana pitää pystyä puhumaan.
 • Suosi intervallityyppistä kestävyyttä parantavaa ja ylläpitävää liikuntaa. Se edistää aineenvaihduntaa ja helpottaa turvotusta.
 • Huomioi lihaskuntotreenissä myös käsien ja hartiaseudun treeni.
 • Suosi jumpassa kylki- ja konttausasentoa selinmakuun sijaan.

Kolmas kolmannes

 • Suosi lempeitä ja rauhallisia lajeja kuten raskaana oleville suunnattua physiopilatesta, mammajoogaa ja kevyttä venyttelyä.
 • Jos kohdunsuu on kiinni, voit liikkua myös vedessä.
 • Keskity peruskunnon ylläpitämiseen. Lepää riittävästi ja lepuuta selkää tarpeen mukaan esimerkiksi kylkimakuulla asettamalla tyyny päällimmäisen, koukistetun jalan alle.
 • Harjoittele lantionpohjan rentouttamista synnytyksen lähestyessä.

Vauva 2/2013

Vierailija

Liikunta raskauden aikana

Haluaisin tarkentaa keskivartalon lihasten harjoittamiseen annettua ohjeistusta. Suoraa vatsalihasta (kaikki perinteiset vatsalihasrutistukset) harjoittavat liikkeet on syytä jättää pois viimeistään toisen raskauskolmanneksen alussa, samoin vinot vatsalihakset viimeistään viimeisellä raskauskolmanneksella. Tämä siksi, että suora vatsalihas venyttyy ja vetäytyy keskeltä reunoille kasvavan kohdun tieltä. Mikäli tällöin treenataan vatsalihaksia, vetäytyminen voimistuu ja voi aiheuttaa pahimmillaan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

50 suosituinta nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin pojille eniten vuonna 2017.

Mikä nimeksi pojalle? Vuoden 2017 suosituin valinta suomenkielisen pojan ensimmäiseksi etunimeksi oli Leo. Tämän nimen sai ensimmäiseksi nimekseen yhteensä 414 poikaa. Leo-nimeä kantaa 1,56 prosenttia kaikista viime vuonna syntyneistä suomalaispojista.

Leo on ollut nimisuosikkien joukossa aiempinakin vuosina, viimeksi sijalla 3. Vuonna 2016 suosituin etunimi Onni putosi uudella listalla sijalle 5. Viiden suosituimman nimen joukko on yhtä lukuunottamatta sama kuin viime vuonna: Oliver putosi nyt alaspäin sijalle 8, ja tilalle kipusi nyt kolmanneksi suosituin Eino.

Suuria yllätyksiä poikien lista ei tarjoa: kymmenen suosituinta nimeä ovat sama kuin viime vuonna, mutta osa nimistä on vaihtanut paikkaa.

Kansainvälisyys näkyy poikien nimisuosikeissa.

Suosittujen pojannimien joukossa on perinteisten suomalaisten nimien lisäksi paljon kansainvälisiä nimiä, Leon lisäksi esimerkiksi Oliver, Noel, Mikael, Joel, Daniel, ja Emil. Konsonanttiloppuisia nimiä on 20 suosituimman joukossa yhdeksän.


Vuoden 2017 suosituimmat poikien ensimmäiset etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Leo (>)
2. Elias (–)
3. Eino (>)
4. Väinö (–)
5. Onni (<)

6. Leevi (>)
7. Niilo (>)
8. Oliver (<)
9. Eetu (<)
10. Noel (<)

11. Eeli
12. Veeti
13. Mikael
14. Joel
15. Daniel

16. Lenni
17. Emil
18. Eemil
19. Julius
20. Viljami

21. Vilho
22. Hugo
23. Aleksi
24. Nooa
25. Toivo

26. Peetu
27. Niklas
28. Luka
29. Matias
30. Aatos

31. Eemeli
32. Anton
33. Lauri
34. Otso
35. Jooa

36. Aapo
37. Oiva
38. Samuel
39. Rasmus
40. Akseli

41. Joona
42. Benjamin
43. Kasper
44. Veikko
45. Aaron

46. Alvar
47. Aatu
48. Valtteri
49. Eemi
50. Eelis

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

50 suosituinta tyttöjen nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin eniten vuonna 2017.

Suosituin ensimmäinen suomenkielinen etunimi tytölle juuri nyt on Aino. Aino-nimen sai ensimmäiseksi etunimekseen yhteensä 319 vuonna 2017 syntynyttä tyttöä. Jokaiseen koululuokkaan ei Ainojakaan riitä: nimeä kantaa 1,25 prosenttia viime vuonna syntyneistä suomenkielisistä tytöistä.

Aino oli toiseksi suosituin ensimmäinen etunimi vuonna 2016. Tuolloin suosituimmaksi noussut nimi Sofia on uudella listalla sijalla 4.

Viiden suosituimman kärjessä uusi nimi on Aada. Venla taas putosi sijalta 4 sijalle 11. Kymmenen kärkeen nousivat tänä vuonna mukaan Lilja, Elli ja Enni, ja alemmas putosivat Pihla ja Emilia.

Listan perusteella suositun ensimmäisen etunimen kaava tytöille on nyt tämä: vokaalialku ja neljä tai viisi kirjainta. Tätä sääntöä noudattaa kymmenen kärjestä seitsemän.

Suositun nimen kaava on nyt tämä: vokaalialku ja neljä tai viisi kirjainta.

Kymmenestä suosituimmaista nimestä kaikissa on neljä tai viisi kirjainta ja seitsemän alkaa A:lla tai E:llä. Kahdenkymmenen suosituimman nimen joukossa on vain kaksi, joissa on enemmän kuin viisi kirjainta: sijalla 12 oleva Olivia, ja sijalla 14 Emilia.


Vuoden 2017 suosituimmat tyttöjen etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Aino (>)
2. Eevi (>)
3. Emma (>)
4. Sofia (<)
5. Aada (>)

6. Ella (>)
7. Lilja (>)
8. Helmi (–)
9. Elli (>)
10. Enni (>)

11. Venla
12. Olivia
13. Pihla
14. Emilia
15. Isla

16. Mila
17. Minea
18. Hilla
19. Ellen
20. Aava

21. Elsa
22. Kerttu
23. Linnea
24. Vilma
25. Alisa

26. Siiri
27. Iida
28. Amanda
29. Viola
30. Anni

31. Viivi
32. Alma
33. Oona
34. Ilona
35. Nella

36. Alina
37. Iina
38. Seela
39. Lumi
40. Matilda

41. Sara
42. Hilda
43. Vilja
44. Minttu
45. Selma

46. Iisa
47. Veera
48. Nelli
49. Ronja
50. Hilma

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.