iStockphoto
iStockphoto

Raskaus ei ole este liikunnan harrastamiselle. Lue, miten urheilet turvallisesti odotusaikana.

Raskaus ei ole este liikunnan harrastamiselle. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana lähes kaikki lajit laitesukellusta lukuun ottamatta ovat sallittuja.

"Odottajan kannattaa kuunnella kehoaan niin treenin aikana kuin seuraavanakin päivänä ja tunnustella, onko rasitus ollut itselle sopivaa”, fysioterapeutti ja PhysioPilates-ohjaaja Elina Vähäaho neuvoo.

Kehon nivelet löystyvät raskaushormonien takia. Siksi lajit, joissa on paljon tärähtäviä liikkeitä, hyppyjä tai äkillisiä suunnanvaihtoja kannattaa jättää tauolle. Myös loukkaantumisriski kasvaa, kun esimerkiksi nilkkojen ja polvien tukirakenteet ovat tavallista löysemmät.

”Liikkua voi läpi raskauden, kunhan huomioi kasvavan vatsan ja muistaa aktivoida lantionpohjan erityisesti ennen raskaita liikkeitä. Ryhmäliikuntatarjonnasta kannattaa valita lihaskuntopainotteisia tai intervallityyppisiä tunteja”, Elina Vähäaho kertoo.

Sovella liikkeitä vatsan kasvassa

Mitään epämukavalta tuntuvaa ei saa tehdä. Soveltaminen sen sijaan on sallittua: Vatsamakuulla tehtävät liikkeet voi tehdä nelinkontin. Seisten tehtävissä liikkeissä voi ottaa tavallista leveämmän haara-­asennon.

Saliohjelmaan kannattaa raskauden myötä tehdä muutoksia.

”Salitreenissä painoja voi vähentää ja sarjoja pidentää. Salillakin voi keskittyä lihaskestävyystyyppiseen harjoitteluun voimaharjoittelun sijaan”, Elina Vähäaho kertoo.

Tärkeää on huomioida, että kohtu ei joudu missään liikkeessä puristuksiin. Myös nivelten ja selän oikeaan asentoon ja linjauksiin on syytä kiinnittää odotusaikana erityistä huomiota.

Jumppapallolla tehtävät liikkeet kannattaa ottaa osaksi treeniä. Epävakaalla alustalla tehty harjoitus on tehokasta treeniä keskikehon lihaksille. Palloon kannattaa tutustua senkin vuoksi, että siitä voi olla apua myös synnytyksessä, sillä pallon päällä keinuttelu voi lievittää supistuskipuja.

Selinmakuuasentoa ei suositella pitkäksi ajaksi kerrallaan enää 16. raskausviikon jälkeen. Kohtu voi painaa sydämeen palaavia verisuonia ja aiheuttaa äidille huonovointisuutta ja heikentää istukan verenkiertoa. Selinmakuulla voikin tehdä yhden liikkeen, sitten välillä toisen vaikkapa kylkiasennossa ja sen jälkeen voi jälleen palata selinmakuulle.

Nosta sykettä hetkeksi kerrallaan

Mitä pidemmällä raskaus on, sitä suositeltavampaa on tehdä sykettä nostava treeni intervallityyppisesti:  ensin nostetaan sykettä liikkumalla vauhdikkaammin ja sitten otetaan rauhallisemmin, jolloin syke tasaantuu. Rasitus on sopivaa silloin, kun liikkuessa pystyy vielä puhumaan.

”Sanotaan, että jos syke on liian korkealla yhtäjaksoisesti yli 15 minuuttia, istukan verenkierto voi heikentyä. Syke saa nousta ja raskaana oleva saa kyllä hengästyä, mutta maltilla”, Elina Vähäaho sanoo.­

Panosta keskivartalon lihaskuntoon

Lihaskuntotreenissä on hyvä keskittyä selän lisäksi myös vatsalihaksiin. Vatsalihasliikkeitä tehdessä erityisesti raskauden viimeisellä kolmanneksella huomio kannattaa kiinnittää syviin vatsalihaksiin, lantionpohjaan ja vinoihin vatsalihaksiin.­

”Raskauden aikana vatsalihakset siirtyvät keskeltä sivummalle, ja mikäli suoria vatsalihaksia treenaa ison mahan kanssa vatsalihasten väliin jäävän raon kasvamisesta huolimatta, saattaa lihasten palautuminen raskauden jälkeen hidastua”, Elina Vähäaho muistuttaa.

Sopivia liikkeitä ovat esimerkiksi lantionnosto ja kylkimakuulla tehtävä päällimmäisen koukistetun jalan avaus. Jos vatsalihasten tekeminen raskauden loppuvaiheessa tuntuu epämiellyttävältä, niiden treenaamisen voi jättää kokonaan.

Vatsan kasvaessa kehon painopiste ja ryhti muuttuvat, mikä voi aiheuttaa selkäsärkyjä ja jäykkyyttä erityisesti alaselkään. Vahvoilla keskivartalon lihaksilla muuttuvaa kehoa jaksaa kannatella paremmin.

”Liikkeiden määrän sijaan kannattaa panostaa liikkeiden laatuun. Hyviä selkäliikkeitä ovat käsien ja jalkojen ojennukset nelinkontin joko erikseen tai yhtä aikaa vastakkaisilla raajoilla tehtynä”, Elina Vähäaho neuvoo.

Treenin päätteeksi on hyvä venytellä.

”Venytyksissä kannattaa muistaa ainakin ne monella odottajalla tyypillisesti kiristyvät lihakset, kuten etureidet, lonkankoukistajat, pakarat, rintalihakset ja selkä”, Elina Vähäaho kertoo.

Liiku näin raskausaikana


Ensimmäinen raskauskolmannes

 • Tottunut treenaaja voi jatkaa liikkumista entiseen malliin. Kuuntele omaa kehoa ja lepää, kun väsyttää. Liikkuminen ulkona voi piristää ja auttaa pahoinvointiin.
 • Muista lantionpohjan lihasten vahvistaminen. Aloita niiden treenaaminen viimeistään raskauden alussa.
 • Harrasta kestävyyskuntoa ylläpitäviä lajeja kuten reipasta kävelyä, uintia, pyöräilyä ja jumppaa.
 • Suosi ryhtiä ja lihaskuntoa ylläpitäviä lajeja kuten pilatesta.

Toinen kolmannes

 • Treenaa selkää tukevia, syviä lihaksia.
 • Saat hengästyä, mutta liikunnan aikana pitää pystyä puhumaan.
 • Suosi intervallityyppistä kestävyyttä parantavaa ja ylläpitävää liikuntaa. Se edistää aineenvaihduntaa ja helpottaa turvotusta.
 • Huomioi lihaskuntotreenissä myös käsien ja hartiaseudun treeni.
 • Suosi jumpassa kylki- ja konttausasentoa selinmakuun sijaan.

Kolmas kolmannes

 • Suosi lempeitä ja rauhallisia lajeja kuten raskaana oleville suunnattua physiopilatesta, mammajoogaa ja kevyttä venyttelyä.
 • Jos kohdunsuu on kiinni, voit liikkua myös vedessä.
 • Keskity peruskunnon ylläpitämiseen. Lepää riittävästi ja lepuuta selkää tarpeen mukaan esimerkiksi kylkimakuulla asettamalla tyyny päällimmäisen, koukistetun jalan alle.
 • Harjoittele lantionpohjan rentouttamista synnytyksen lähestyessä.

Vauva 2/2013

Vierailija

Liikunta raskauden aikana

Haluaisin tarkentaa keskivartalon lihasten harjoittamiseen annettua ohjeistusta. Suoraa vatsalihasta (kaikki perinteiset vatsalihasrutistukset) harjoittavat liikkeet on syytä jättää pois viimeistään toisen raskauskolmanneksen alussa, samoin vinot vatsalihakset viimeistään viimeisellä raskauskolmanneksella. Tämä siksi, että suora vatsalihas venyttyy ja vetäytyy keskeltä reunoille kasvavan kohdun tieltä. Mikäli tällöin treenataan vatsalihaksia, vetäytyminen voimistuu ja voi aiheuttaa pahimmillaan...
Lue kommentti

Matkasynnytykset ovat lisääntyneet. Ensihoitolääkäri Heini Harve-Rytsälä kertoo, miten toimia, jos synnytys etenee yllättävän nopeasti.

Matkasynnytyksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa vauva syntyy niin nopeasti, ettei äiti ehdi sairaalaan asti. Osa vauvoista syntyy matkalle, osa esimerkiksi kotiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastojen mukaan matkalla sairaalaan syntyi viime vuonna 92 lasta. Muita suunnittelemattomasti sairaalan ulkopuolella tapahtuneita synnytyksiä oli 97.

FinnHEMS10-lääkärihelikopterissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) työskentelevä ensihoitolääkäri Heini Harve-Rytsälä kohtaa työssään synnyttäjiä, joiden vauva päättää tulla maailmaan kiireellä.

– Itse muistan ehkä parhaiten tilanteen, jossa päivystin omaa syntymäpäivääni edeltävän vuorokauden. Syntymäpäiväni aamuna, vuoron viimeiseksi tehtäväksi osui synnytys, jossa ambulanssi kuljetti ponnistavaa äitiä. Ehdin juuri kiivetä ambulanssin kyytiin, kun äiti ponnisti käsiini pienen, terveen tyttövauvan. Siinä meitä oli kaksi kansalaista, samalla syntymäpäivällä.

Harve-Rytsälä vastaa kuuteen kysymykseen matkasynnytyksistä.

1. Mistä matkasynnytykset johtuvat?

HUSin alueella matkasynnytykset eivät selity sillä, että etäisyys sairaalaan olisi pitkä. Sen sijaan voi olla niin päin, että kun matkaa on vähemmän, sairaalaan lähtöä odotellaan kotona hieman pidempään. Tämä onkin yleensä järkevä toimintatapa.

Joskus synnytys etenee niin nopeasti, että sen ennakoiminen olisi ollut lähes mahdotonta.

Suurimmalle osalle kohtaamistani matkasynnytyksistä on ollut tyypillistä se, että synnytys on lopulta edennyt niin nopeasti, että sen ennakoiminen olisi ollut lähes mahdotonta.

Varsinkin jos edellinen synnytys on edennyt hitaasti, uudelleensynnyttäjälle voi tulla yllätyksenä se, että seuraava etenee joskus hyvinkin nopeasti.

Osa kohtaamistani synnytyksistä ovat sellaisia, että äiti kertoo, että supistuksia on ollut pitkään, jopa kahdeksan tuntiakin, mutta ne ovat tuntuneet vähäisiltä. Voi olla, että kiputuntemukset tai supistusten voimakkuus ovat poikenneet aiemmista synnytyksistä, kunnes synnytys onkin yhtäkkiä edennyt rytinällä.

On hyvä muistaa, että lähes aina synnyttäjä kuitenkin ehtii sairaalaan. Matkasynnytysten osuus kaikista synnytyksistä on yhä hyvin pieni, vaikka määrä onkin kasvanut.

HUS:n alueella synnyttäjien kokonaismäärä on vain niin suuri, että niitä harvinaisia tapauksia, joissa synnytys etenee nopeasti, mahtuu tälle alueelle useita vuodessa.

2. Milloin sairaalaan ei enää kannata yrittää itse, vaan on parempi soittaa 112:een?

Yleensä synnyttäjä soittaa ensin omaan synnytyssairaalaansa, ja se onkin oikea tapa toimia. Koulutetut ja kokeneet kätilöt osaavat puhelimessa arvioida tilanteen ja antaa neuvoja.

Suoraan 112:een pitää soittaa, jos äitiä ponnistuttaa jatkuvasti ja voimakkaasti tai vauvan tarjoutuva osa, yleensä pää, tuntuu tai näkyy. Ne ovat sellaisia merkkejä, että ei yleensä kannata lähteä enää omatoimisesti sairaalaan. Samoin kannattaa toimia, jos äidillä on jatkuva kirkas ja runsas verenvuoto.

Sairaalaan ei ikinä pidä lähteä ylinopeutta kaahaten.

Jos vauva päättää syntyä sairaalan ulkopuolella, synnytystä on parempi avustaa ambulanssissa tai synnyttäjän kotona kuin esimerkiksi henkilöauton etupenkillä. Suomen oloissa on myös käytännössä aina kylmä, ja vastasyntynyt jäähtyy nopeasti.

Jos kotoa on jo ehditty lähteä liikkeelle, hätäkeskus voi lähettää ambulanssin myös synnyttäjää vastaan.

Sairaalaan ei ikinä pidä lähteä ylinopeutta kaahaten. Liikenneturvallisuudesta huolehtiminen on tässä tilanteessa erityisen tärkeää.

3. Kun hätäkeskus saa tiedon uhkaavasta matkasynnytyksestä, miten asiassa edetään?

Hätäkeskuksen päivystäjä tekee puhelun aikana riskinarvion, joka määrittää jatkotoimet. Yleensä paikalle hälytetään ensihoitoyksikkö eli ambulanssi. Jos käy ilmi seikkoja, joiden perusteella vauvan arvioidaan syntyvän hyvin pian tai tilanteeseen liittyy muu erityinen riski, voidaan kutsua myös muita yksiköitä, esimerkiksi lääkäriyksikkö. Paikalle ehtii yleensä ensimmäisenä ambulanssi.

Äidin luona edetään tilanteen mukaan. Ensin arvioidaan, syntyykö vauva heti vai voidaanko siirtyä turvallisesti ambulanssiin. Ambulanssissa puolestaan arvioidaan, yritetäänkö vielä ehtiä sairaalaan. Jos näyttää, että vauva syntyy matkalla, ambulanssi pysäytetään turvalliseen paikkaan ja hoidetaan synnytys siinä.

Lopulta suurin osa ensihoidon synnytyshälytyksistä on sellaisia, joissa ambulanssilla ehditään sairaalaan asti ennen vauvan syntymää.

HUSin alueella synnyttäjää ei kuljeteta helikopterilla. Helikopteria käytetään kulkuvälineenä silloin, kun se on nopein tapa kuljettaa ensihoitolääkäri synnyttäjän luo. Muualla Suomessa, jossa etäisyydet ovat pidempiä, myös synnyttäjää saatetaan joutua joskus kuljettamaan helikopterilla.

4. Entä jos vauva ehtii syntyä, ennen kuin ensihoitajat ovat paikalla?

Niin usein käykin, koska synnytys voi edetä niin vauhdilla. HUSin alueella noin puolessa tilanteista, joissa vauva syntyy suunnittelemattomasti sairaalan ulkopuolelle, vauva on jo syntynyt, kun ensihoito saapuu paikalle.

Paras paikka synnyttää kotona on sellainen, jossa on avustajille tilaa ympärillä.

Hätäkeskuspäivystäjä antaa puhelimessa toimintaohjeita synnytyksessä avustamiseen. Neuvolakortti on hyvä olla lähellä ensihoitajien saapuessa. Kaksikerroksisessa kodissa äidin kannattaa, jos mahdollista, siirtyä uloskäynnin kanssa samaan tason. Paras paikka synnyttää kotona on sellainen, jossa on avustajille tilaa ympärillä. Koirat ja muut lemmikit kannattaa sulkea oven taakse.

Jos vauva ehtii syntyä, tärkeintä on saada vastasyntynyt nopeasti kuivaksi ja lämpimään, vaikka äidin ihoa vasten. Napanuoran katkaisemisella ei ole kiire, ensihoitajat huolehtivat siitä.

5. Pitääkö vastasyntyneen kanssa mennä silti sairaalaan?

Kun vauva on syntynyt suunnittelemattomasti sairaalan ulkopuolella, äiti ja vastasyntynyt kuljetetaan aina sairaalaan. Kotiin me emme jätä. Tilanne on erilainen suunnitellussa kotisynnytyksessä, jossa paikalla on kätilö. Kätilöllä on erilainen kokemus vastasyntyneen ja äidin voinnin tarkkailuun. 

Vauvan synnyttyä ensihoito kuivaa ja peittelee vastasyntyneen ja klipsaa ja katkaisee napanuoran. Sitten äiti ja vastasyntynyt valmistellaan sairaalaan kuljetusta varten. Istukan syntymistä ei jäädä odottamaan. Istukka voi syntyä matkan aikana tai vasta sairaalassa. 

Onneksi on niin, että jos vauva päättää tulla maailmaan vauhdilla, hän syntyy yleensä ongelmitta.

6. Millaisia riskejä sairaalan ulkopuolella synnyttämisessä on?

Onneksi on niin, että jos vauva päättää tulla maailmaan vauhdilla, hän syntyy yleensä ongelmitta ja kaikki päättyy onnellisesti. Nopeasti eteneville synnytyksille on tyypillistä se, että kohdunsuu aukeaa hyvin, vauva on pienikokoinen ja ponnistusvaihe menee helposti.

Synnytyksissä eniten riskejä liittyy pitkittyneisiin synnytyksiin, ja niitähän matkasynnytykset eivät ole. Hyvä niin: vaikka ensihoitajilla ja -lääkäreillä on valmiudet ja koulutus avustaa synnytyksessä, vaikkapa sektioon tai imukupin käyttämiseen ei ole mahdollisuuksia.

Lähtökohtaisesti voi sanoa, että matkasynnytyksissä vastasyntynyt ja äiti voivat melkein aina hyvin. Esimerkiksi pahoja repeämiä tai vuotoja esiintyy ensihoidossa todella harvoin.

Ensihoidon näkökulmasta matkasynnytykset ovat onnellisesti päättyviä työtehtäviä. Tapahtumaan suhtaudutaan suurella kunnioituksella, ja meidän käsissämme syntyneet vauvat muistetaan jokainen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Liity kesävauvaa odottavien suljettuun keskusteluryhmään ja ota ilo irti vertaistuesta! <3

Plussasitko? Onnea! Kirjaudu sivustolle ja tule mukaan ryhmään. Voit vaihtaa muiden odottajien kanssa ajatuksia raskaudesta anonyymisti.

Ryhmät ovat pienempiä yhteisöjä vauva.fin sisällä. Vain ryhmän jäsenet voivat lukea ryhmän viestejä ja osallistua keskusteluun ryhmässä. Avoimiin ryhmiin voivat liittyä kaikki rekisteröityneet käyttäjät, ja suljettuun ryhmään liittyminen vaatii ryhmän ylläpitäjän hyväksynnän.

Tule mukaan ryhmiin tästä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.