Uusperhe tarvitsee yhteen liimaavia tapoja ja asioita. Välttämättä se ei tarkoita parin yhteistä lasta, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Eroaminen voi olla elämän raskain tapahtuma. Joskus sen jälkeen uuden puolison löytäminen herättää toivon uudesta mahdollisuudesta: uusperheestä.

Uusperheen syntymisessä on monia haasteita, ehkä jopa vaikeuksia. Uusi perhe saattaa aiheuttaa myös ympäristössä kateutta. Onko eronneilla oikeus onneen?

Uusperheessä kahden perheen kulttuureista rakennetaan yksi.

Uusperheessä toisilleen vieraista ihmisistä kasvaa perheenjäseniä. Kahden perheen kulttuureista rakennetaan yksi. Perheeksi kasvaminen vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä.

Uudella perheellä voi olla uudenlaiset arvot ja kasvatusperiaatteet. Jokainen tarvitsee nahanluontia, rohkeutta irrottaa ja erkaantua entisestä.

Kaiken perusta on aikuisten parisuhde, jonka ympärille vanhemmuus rakentuu. Tasapuolisuutta luo se, että molemmilla on valtuus hoitaa kaikkia lapsia.

Jos uusi pari keskittyy liian voimakkaasti toisiinsa, voi se aiheuttaa lapsissa mustasukkaisuutta. Uusperheessä on hyvä viettää aikaa eri kokoonpanoissa.

Uusperhe tarvitsee jotain yhteistä, eikä sen tarvitse olla yhteinen lapsi.

Uusperhe tarvitsee jotain muutakin yhteistä, eikä sen tarvitse olla yhteinen lapsi. Se voi olla uusi yhteinen koti, yhteinen harrastus tai vaikka lemmikki. Jotain, mikä on tämän perheen.

Perheenä oleminen perustuu tunnesuhteisiin. Kiintymyksen syventyminen vaatii yhdessä jaettuja hyviä kokemuksia ja tunteita. Yhteinen jääkaappi ei sitä vielä tee: tärkeintä on me-henki ja tahto.

Ulkopuolisuuden kokemukset tekevät kipeää.  Ymmärretyksi ja hyväksytyksi tuleminen on sille vastavoima. Toisen tunteiden ymmärtäminen vaatii herkkyyttä, ponnistelua ja avoimuutta korjata, jos ymmärtää toisen väärin.

Perheeksi tulemisessa lasten kanssa auttaa leikkisä, hyväksyvä, myönteisen utelias ja empaattinen asenne.

Lapset selviävät muutoksesta, kun he eivät joudu huolen kantajiksi tai vanhempien lohduttajiksi, vaan pääsevät osaksi uutta elämää.

Parhaassa tapauksessa uusperhe on mahdollisuus toimivaan parisuhteeseen ja vanhemmuuteen, jonka jakavat monta lapsista välittävää tahoa.

 

Näin vahvistatte kiintymystä uusperheessä

  1. Keksikää rutiini tai tapa, joka on juuri tämän perheen oma. Se voi olla vaikkapa jokin erityinen tervehdys aina tavattaessa. 
  2. Pohtikaa, mistä kukin perheenjäsen tietää olevansa perheessänne rakastettu.
  3. Keskustelkaa ja kuunnelkaa. Ulkopuolisuuden tunne syntyy helposti, jos kokee ettei omia tarpeita kuunnella.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsen sukupuolta ei ole vielä paljastettu. 

Yhdsyvaltalainen malli ja näyttelijä Kate Upton odottaa esikoistaan. Sport's Illustrated -lehdessä useaan otteeseen poseerannut uimapukumalli julkisti raskauden Instagramissa. 

 

#PregnantinMiami @justinverlander 🌞❤️

Henkilön Kate Upton (@kateupton) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @kateupton

Uptonin aviomies ja tuleva isä, baseballpelaaja Justin Verlander, 35, on raskaudesta erittäin innoissaan. 

– Sinusta tulee mahtava äiti! Olen niin ylpeä siitä, että lapsemme kasvaa tähän maailmaan sinunlaisesi naisen ohjauksessa, Verlander kirjoitti omalla Instagram-tilillään.

Upton ja Verlander menivät naimisiin marraskuussa 2017.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äänen muutokseen vaikuttaa muun muassa estrogeenitason äkillinen tippuminen.

Sussexin yliopiston tutkimuksesta selvisi, että naisen ääni madaltuu jopa kahden sävelkorkeuden verran heti synnytyksen jälkeen. Äänen muutokset eivät kuitenkaan ole pysyviä. Tutkimuksessa mukana olleiden naisten ääni palautui ennalleen noin vuoden kuluttua synnytyksestä.

Tutkimukseen osallistuneita naisia haastateltiin ennen raskautta, raskauden aikana sekä raskauden jälkeen. Tutkimuksessa analysoitiin naisten ääntä heidän puhuessaan toisille aikuisille. Tutkijat nauhoittivat haastatteluja naisilta yhteensä kymmenen vuoden ajan, ja viimeisimmät haastattelut tehtiin viisi vuotta lapsen syntymän jälkeen.

Naisen puheesta tulee monotonisempaa synnytyksen jälkeen.

Selvisi, että naisten ääniala tippui keskimäärin viisi prosenttia tutkimuksen aikana. Tämä vastaa kahta sävelkorkeutta.

Tutkittujen naisten äänissä ei myöskään ollut samanlaisia korkeusvaihteluita, kuin ennen synnytystä. Puheesta tuli siis monotonisempaa äitiyden myötä.

Tutkimusta johtanut Sussexin yliopiston tutkija Kasia Pisanski arvioi, että muutokset tuoreen äidin äänessä johtuvat useasta tekijästä.

– Synnytyksen jälkeen estrogeenitaso tippuu radikaalisti, joka voi osaltaan vaikuttaa äänen korkeuteen, Pisanski kommentoi EurekAlert-verkkojulkaisulle.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että naisen ääni muuttuu kuukautiskierron aikana hormoitasojen vaihteluiden mukaan.

Enemmän auktoriteettia?

Pisanskin mukaan äänen muuttuminen voi johtua myös naisen sosiaalisen aseman muutoksesta. On tutkittu, että matalan äänen omaavia ihmisiä pidetään sosiaalisesti pätevämpinä ja kypsempinä. Pisanski arvelee, että naiset saattavat äidiksi tullessaan tiedostamattaan puhua matalammalla äänellä, jotta heillä olisi enemmän auktoriteettia. 

Myös vauvavuoden väsymys voi vaikuttaa äänen madaltumiseen. Pisanskin mukaan väsymys ei kuitenkaan yksinään selitä kahden sävelkorkeuden muutosta. 

Äänen madaltuminen voi johtua myös sosiaalisen aseman muutoksesta.

Monet tunnetut naislaulajat ovat kertoneet, että raskaus on muuttanut heidän ääntään. 

Muun muassa laulajatähti Adele on kertonut avoimesti yleisölleen, että hänen on nykyään vaikeaa laulaa Skyfall-hittiään. Äänittäessään kappaletta hän oli raskaana, joten hänen oli helpompi laulaa kappaleen matalimmatkin nuotit. 

Yleinen käsitys onkin aiemmin ollut se, että naisen ääni madaltuu raskauden aikana. Tutkimus kuitenkin todistaa, että suurin muutos äänessä tapahtuu vasta synnytyksen jälkeen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.