Uusperhe tarvitsee yhteen liimaavia tapoja ja asioita. Välttämättä se ei tarkoita parin yhteistä lasta, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Eroaminen voi olla elämän raskain tapahtuma. Joskus sen jälkeen uuden puolison löytäminen herättää toivon uudesta mahdollisuudesta: uusperheestä.

Uusperheen syntymisessä on monia haasteita, ehkä jopa vaikeuksia. Uusi perhe saattaa aiheuttaa myös ympäristössä kateutta. Onko eronneilla oikeus onneen?

Uusperheessä kahden perheen kulttuureista rakennetaan yksi.

Uusperheessä toisilleen vieraista ihmisistä kasvaa perheenjäseniä. Kahden perheen kulttuureista rakennetaan yksi. Perheeksi kasvaminen vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uudella perheellä voi olla uudenlaiset arvot ja kasvatusperiaatteet. Jokainen tarvitsee nahanluontia, rohkeutta irrottaa ja erkaantua entisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaiken perusta on aikuisten parisuhde, jonka ympärille vanhemmuus rakentuu. Tasapuolisuutta luo se, että molemmilla on valtuus hoitaa kaikkia lapsia.

Jos uusi pari keskittyy liian voimakkaasti toisiinsa, voi se aiheuttaa lapsissa mustasukkaisuutta. Uusperheessä on hyvä viettää aikaa eri kokoonpanoissa.

Uusperhe tarvitsee jotain yhteistä, eikä sen tarvitse olla yhteinen lapsi.

Uusperhe tarvitsee jotain muutakin yhteistä, eikä sen tarvitse olla yhteinen lapsi. Se voi olla uusi yhteinen koti, yhteinen harrastus tai vaikka lemmikki. Jotain, mikä on tämän perheen.

Perheenä oleminen perustuu tunnesuhteisiin. Kiintymyksen syventyminen vaatii yhdessä jaettuja hyviä kokemuksia ja tunteita. Yhteinen jääkaappi ei sitä vielä tee: tärkeintä on me-henki ja tahto.

Ulkopuolisuuden kokemukset tekevät kipeää.  Ymmärretyksi ja hyväksytyksi tuleminen on sille vastavoima. Toisen tunteiden ymmärtäminen vaatii herkkyyttä, ponnistelua ja avoimuutta korjata, jos ymmärtää toisen väärin.

Perheeksi tulemisessa lasten kanssa auttaa leikkisä, hyväksyvä, myönteisen utelias ja empaattinen asenne.

Lapset selviävät muutoksesta, kun he eivät joudu huolen kantajiksi tai vanhempien lohduttajiksi, vaan pääsevät osaksi uutta elämää.

Parhaassa tapauksessa uusperhe on mahdollisuus toimivaan parisuhteeseen ja vanhemmuuteen, jonka jakavat monta lapsista välittävää tahoa.

 

Näin vahvistatte kiintymystä uusperheessä

  1. Keksikää rutiini tai tapa, joka on juuri tämän perheen oma. Se voi olla vaikkapa jokin erityinen tervehdys aina tavattaessa. 
  2. Pohtikaa, mistä kukin perheenjäsen tietää olevansa perheessänne rakastettu.
  3. Keskustelkaa ja kuunnelkaa. Ulkopuolisuuden tunne syntyy helposti, jos kokee ettei omia tarpeita kuunnella.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla