Laulaja Carrie Underwood on voittanut urallaan seitsemän Grammy-palkintoa. Kuva: MVPhotos
Laulaja Carrie Underwood on voittanut urallaan seitsemän Grammy-palkintoa. Kuva: MVPhotos

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden kyselyyn vastanneet kätilöt kertovat, että haastavinta työssä on kiire, mutta pienikin kiitos omasta työstä auttaa jaksamaan paremmin.

Vauva-lehden kyselyn mukaan oman työpaikan lopetusuhka on yksi kätilöitä eniten huolettavista asioista. Viime vuosina useita pieniä synnytyssairaaloita on lakkautettu, ja sairaaloiden alasajo jatkunee tulevaisuudessa.

Joka kolmas kätilöistä kertoo, että sairaalan kiire tai resurssipula heikentää olennaisesti omaa työssä jaksamista. Synnyttäjien tavoin myös kätilöt toivovat synnytykseen rauhallista tunnelmaa, mutta aina sellaisen luominen ei ole helppoa. Jos kiire on kova, kätilö voi olla synnytyksen aikana yhdelle perheelle läsnä vähemmän kuin itse toivoisi.

Kiirehetkinä voin olla vähemmän läsnä kuin oikeasti haluaisin. Se kuormittaa ja harmittaa. Jokaisella naisella tulisi olla oikeus hyvään synnytykseen ja kätilön riittävään läsnäoloon. Kätilö, 29, keskussairaala

Vauvatehtaalla hoito saattaa olla pahimmillaan liukuhihnatyötä. Yksilöllisyys kärsii. Kätilö, 32, yliopistosairaala

Kiire tekee kätilöiden työstä haasteellista, mutta kuten eräs vastaajista toteaa, rauhallisemmat päivät tasapainottavat tilannetta. Ainakin toistaiseksi - ja ainakin pienemmissä yksiköissä.

Vaikka työ on kiireistä, kohtaamiset perheiden kanssa auttavat jaksamaan, kätilöt kertovat. Lisäksi jaksamista edistävät pienetkin kiitokset omasta työstä.

Kun sairaalassa otetaan käyttöön uusi idea, se saattaa olla juuri kätilöiden.

Entä mistä kätilöt olivat viimeksi innostuneet omassa työssään? Työn kehittämisestä, koulutuksista ja uusista käytännöistä, kertoo lähes kolmannes (28 %) Vauvan kyselyyn vastanneista. Kun sairaalassa otetaan käyttöön uusi idea, sen takana saattavatkin olla juuri kätilöt.

Yksi uusista käytännöistä näki syksyllä päivänvalon Lohjalla. Lohjan synnytyssairaalan kätilöt ryhtyivät vetämään alueen terveyskeskuksissa Kysy kätilöltä -iltoja.

Parin tunnin mittaisessa tapaamisessa kätilöltä pääsee kysymään mitä vain itseä mietityttävää. Kätilöt myös ottavat mukaansa esimerkiksi tens-laitteita ja kipukampoja.

– Tarkoitus on, että odottaja voi tulla iltaan raskauden loppuvaiheessa ja saada sieltä mahdollisimman paljon konkreettista tietoa synnytyksestä ja kivunlievityksestä, kertoo vs. osastonhoitaja Sari Mäkelä Lohjan sairaalan synnytysosastolta.

Juuri kätilöt ehdottivat iltoja sairaalan johdolle. Kätilöt toivoivat, että mahdollisimman moni pääsisi kysymään mieltään vaivaavia kysymyksiä suoraan kätilöiltä ennen synnytystä.

Vaikka työn kehittäminen on monelle tärkeää, työn suola nähdään joka päivä. Vauvan syntyminen koskettaa kerta toisensa jälkeen, kätilöt tunnustavat.

Syntymä on aina suuri ihme. Olen nähnyt sen tuhansia kertoja, mutta aina se jaksaa kolahtaa. Kätilö, 63, yliopistosairaala

Lähde: kysely vauva.fissä, 67 vastaajaa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.