Mitkä lääkkeet ovat odottajalle turvallisia?

Odottajallakin on usein asiaa lääkekaapille. Monet lääkkeet ovat turvallisia, mutta joskus lääkitystä tulisi rukata jo raskautta suunniteltaessa.

Lääkitse viisaasti raskauden aikana

  • Älä käytä lääkettä ennen kuin olet neuvotellut siitä lääkärin tai apteekin kanssa.
  • Älä keskeytä itse säännöllistä lääkitystäsi, jos sairastat esimerkiksi epilepsiaa, astmaa tai diabetestä.
  • Noudata lääkärin määräämiä annostuksia.
  • Älä huolehdi liikaa vauvalle aiheutuvista vaaroista. Lääkkeet ja varsinkin yksittäiset annokset aiheuttavat harvoin haittoja.

Allergia- ja astmalääkkeet

Raskauden aikana allergiaa hoidetaan tavallisesti paikallishoitovalmisteilla kuten nenä- ja silmätipoilla. Kromoglikaattia sisältävät valmisteet ovat turvallisia, samoin kortikosteroideja sisältävät nenäsumutteet. Kortisonivoiteita voi käyttää raskauden aikana, sillä paikalliskäytössä imeytyminen jää vähäiseksi.

Astmalääkityksen sopivuus ja annostelu on hyvä tarkistaa lääkäriltä jo raskauden suunnitteluvaiheessa. 

Antibiootit

Suurin osa mikrobilääkkeistä on odottajille turvallisia. Raskaudesta­ kannattaa mainita lääkärille, koska muutamia valmisteita ei suositella käytettäviksi raskauden aikana.

Diabetes- ja epilepsialääkkeet

Insuliini on turvallinen diabeteksen peruslääke myös odottajille. Diabeteksen hoitotasapainosta huolehtiminen on tärkeää ennen raskautta ja raskauden aikana. Myös epilepsian­ hoitotasapainoon tulisi kiinnittää huomiota. Jotkut epilepsialääkkeet voivat nostaa epämuodostumariskiä, mutta hoitamaton epilepsia on lääkkeitä suurempi vaara. Parasta on, jos lääkitys valitaan jo ennen raskauden alkua neurologin valvonnassa. Vahinkoraskauksia tulisi välttää.

Hiivatulehduslääkkeet

Emättimen hiivatulehdukset ovat yleisiä raskauden aikana. Ne hoidetaan emätinpuikoilla ja -voiteilla. Valmisteet imeytyvät vähäisessä määrin verenkiertoon ja ovat ohjeen mukaan käytettyinä turvallisia.

Luontaislääkkeet

Luontaistuotteiden vaikutuksista raskauden aikana ei ole tieteellisesti tutkittua tietoa, joten niiden käyttöä on viisainta välttää.

Migreenilääkkeet

Parasetamoli on tyypillisin migreenikohtauksiin käytettävä valmiste. Jos sen teho ei riitä, lääkäri harkitsee tapauskohtaisesti vahvemman lääkkeen määräämistä. Ergotamiinivalmisteiden käyttö raskauden aikana on kiellettyä. Täsmälääkkeitä käytetään tavallisesti vain vaikeissa tapauksissa. Migreeni helpottuu usein raskauden aikana.

Reumalääkkeet

Tulehduksellisia reumasairauksia hoidetaan raskauden aikana lääkityksellä, jolla oireet pysyvät hallinnassa. Solunsalpaajien käyttö suositellaan lopetettavaksi kolme kuukautta ennen suunniteltua raskautta. Myös kultayhdisteiden käyttö kannattaa lopettaa heti, kun raskaus todetaan. Nivelreuma rauhoittuu usein raskauden aikana, mutta selkärankareuman ja SLE-taudin oireet voivat lisääntyä.

Akne- ja psoriasislääkkeet

Aknen hoitoon tarkoitettu synteettinen A-vitamiinijohdos, isotretinoiini, ja psoriasiksen hoitoon käytettävä asitretiini ovat ehdottomasti kiellettyjä raskauden aikana. Ne säilyvät elimistössä pitkään ja nostavat vakavien sikiövaurioiden riskin 25 prosenttiin. Näiden lääkkeiden käyttö raskausaikana voi johtaa raskaudenkeskeytyksen harkintaan.

Särky- ja tulehduskipulääkkeet

Lyhytaikainen käyttö on harvoin haitallista. Parasetamoli on turvallinen vaihtoehto raskauden kaikissa vaiheissa. Tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeiinia, asetosalisyylihappoa ja ketoprofeenia, ei sen sijaan suositella enää loppuraskaudessa 28. raskausviikolta eteenpäin, sillä ne voivat olla haitallisia sikiön verenkierrolle ja ­vaikuttaa munuaisten toimintaan. Tulehduskipulääkkeet saattavat vaikeuttaa synnytyksen käynnistymistä. Aspiriini voi aiheuttaa verenvuotovaaran sekä äidille että syntyvälle lapselle.

Alkuraskauden aikainen runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö voi lisätä keskenmenoriskiä. Useimmat flunssalääkkeet sisältävät tulehduskipulääkettä, joten niitä kannattaa välttää.

Unilääkkeet

Unilääkkeistä, kuten muistakin lääkkeistä, tulee keskustella lääkärin kanssa ja niiden toistuvaa käyttöä tulee välttää.

Vatsalääkkeet

Närästystä voi koittaa hoitaa pitämällä ruoka-annokset pieninä ja välttämällä makuulle menoa aterioinnin päätteeksi. Jos näistä ei ole apua, ovat apteekissa myytävät imeytymättömät itsehoitolääkkeet, kuten antasidit, käyttökelpoisia. Ummetukseen tepsivät liikunta ja kuitupitoinen ravinto. Suolen sisältöä lisäävät apteekkilääkkeet sopivat myös raskaana oleville.

Vatsahaavan hoitoon tarkoitettu misoprostoli on vaarallista odottajalle, sillä se aiheuttaa keskenmenovaaran. Misoprostolia on myös yhdessä reseptillä saatavassa tulehduskipulääkevalmisteessa. Misoprostolia sisältäviä lääkkeitä ei saa käyttää raskauden aikana.

Verenpainelääkkeet

Verenpainelääkitystä voi yleensä jatkaa normaaliin tapaan. Valtaosa verenpainelääkkeistä on turvallisia, mutta poikkeuksiakin on: reniiniangiotensiini-järjestelmään vaikuttavat ACE-estäjät  ja AR-salpaajat voivat aiheuttaa sikiölle munuaisvaurion raskauden toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana. Tarkista verenpainelääkityksesi lääkärin valvonnassa raskauden alussa tai mieluiten jo suunnitellessasi raskautta.

Lähde: Lääketietokeskus

Vauva 10/2010

Teratologinen tietopalvelu vastaa lääkkeiden käyttöä koskeviin kysymyksiin arkisin kello 9–12 numerossa 09 4717 6500.

Lue lisää:

Onko lääke riski vauvalle?
Atooppinen ihottuma ja raskaus
Allergialääkkeet ja raskaus
Cipralex ja raskaus
Imettäminen ja lääkkeet

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.