Mitkä lääkkeet ovat odottajalle turvallisia?

Odottajallakin on usein asiaa lääkekaapille. Monet lääkkeet ovat turvallisia, mutta joskus lääkitystä tulisi rukata jo raskautta suunniteltaessa.

Lääkitse viisaasti raskauden aikana

  • Älä käytä lääkettä ennen kuin olet neuvotellut siitä lääkärin tai apteekin kanssa.
  • Älä keskeytä itse säännöllistä lääkitystäsi, jos sairastat esimerkiksi epilepsiaa, astmaa tai diabetestä.
  • Noudata lääkärin määräämiä annostuksia.
  • Älä huolehdi liikaa vauvalle aiheutuvista vaaroista. Lääkkeet ja varsinkin yksittäiset annokset aiheuttavat harvoin haittoja.

Allergia- ja astmalääkkeet

Raskauden aikana allergiaa hoidetaan tavallisesti paikallishoitovalmisteilla kuten nenä- ja silmätipoilla. Kromoglikaattia sisältävät valmisteet ovat turvallisia, samoin kortikosteroideja sisältävät nenäsumutteet. Kortisonivoiteita voi käyttää raskauden aikana, sillä paikalliskäytössä imeytyminen jää vähäiseksi.

Astmalääkityksen sopivuus ja annostelu on hyvä tarkistaa lääkäriltä jo raskauden suunnitteluvaiheessa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Antibiootit

Suurin osa mikrobilääkkeistä on odottajille turvallisia. Raskaudesta­ kannattaa mainita lääkärille, koska muutamia valmisteita ei suositella käytettäviksi raskauden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Diabetes- ja epilepsialääkkeet

Insuliini on turvallinen diabeteksen peruslääke myös odottajille. Diabeteksen hoitotasapainosta huolehtiminen on tärkeää ennen raskautta ja raskauden aikana. Myös epilepsian­ hoitotasapainoon tulisi kiinnittää huomiota. Jotkut epilepsialääkkeet voivat nostaa epämuodostumariskiä, mutta hoitamaton epilepsia on lääkkeitä suurempi vaara. Parasta on, jos lääkitys valitaan jo ennen raskauden alkua neurologin valvonnassa. Vahinkoraskauksia tulisi välttää.

Hiivatulehduslääkkeet

Emättimen hiivatulehdukset ovat yleisiä raskauden aikana. Ne hoidetaan emätinpuikoilla ja -voiteilla. Valmisteet imeytyvät vähäisessä määrin verenkiertoon ja ovat ohjeen mukaan käytettyinä turvallisia.

Luontaislääkkeet

Luontaistuotteiden vaikutuksista raskauden aikana ei ole tieteellisesti tutkittua tietoa, joten niiden käyttöä on viisainta välttää.

Migreenilääkkeet

Parasetamoli on tyypillisin migreenikohtauksiin käytettävä valmiste. Jos sen teho ei riitä, lääkäri harkitsee tapauskohtaisesti vahvemman lääkkeen määräämistä. Ergotamiinivalmisteiden käyttö raskauden aikana on kiellettyä. Täsmälääkkeitä käytetään tavallisesti vain vaikeissa tapauksissa. Migreeni helpottuu usein raskauden aikana.

Reumalääkkeet

Tulehduksellisia reumasairauksia hoidetaan raskauden aikana lääkityksellä, jolla oireet pysyvät hallinnassa. Solunsalpaajien käyttö suositellaan lopetettavaksi kolme kuukautta ennen suunniteltua raskautta. Myös kultayhdisteiden käyttö kannattaa lopettaa heti, kun raskaus todetaan. Nivelreuma rauhoittuu usein raskauden aikana, mutta selkärankareuman ja SLE-taudin oireet voivat lisääntyä.

Akne- ja psoriasislääkkeet

Aknen hoitoon tarkoitettu synteettinen A-vitamiinijohdos, isotretinoiini, ja psoriasiksen hoitoon käytettävä asitretiini ovat ehdottomasti kiellettyjä raskauden aikana. Ne säilyvät elimistössä pitkään ja nostavat vakavien sikiövaurioiden riskin 25 prosenttiin. Näiden lääkkeiden käyttö raskausaikana voi johtaa raskaudenkeskeytyksen harkintaan.

Särky- ja tulehduskipulääkkeet

Lyhytaikainen käyttö on harvoin haitallista. Parasetamoli on turvallinen vaihtoehto raskauden kaikissa vaiheissa. Tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeiinia, asetosalisyylihappoa ja ketoprofeenia, ei sen sijaan suositella enää loppuraskaudessa 28. raskausviikolta eteenpäin, sillä ne voivat olla haitallisia sikiön verenkierrolle ja ­vaikuttaa munuaisten toimintaan. Tulehduskipulääkkeet saattavat vaikeuttaa synnytyksen käynnistymistä. Aspiriini voi aiheuttaa verenvuotovaaran sekä äidille että syntyvälle lapselle.

Alkuraskauden aikainen runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö voi lisätä keskenmenoriskiä. Useimmat flunssalääkkeet sisältävät tulehduskipulääkettä, joten niitä kannattaa välttää.

Unilääkkeet

Unilääkkeistä, kuten muistakin lääkkeistä, tulee keskustella lääkärin kanssa ja niiden toistuvaa käyttöä tulee välttää.

Vatsalääkkeet

Närästystä voi koittaa hoitaa pitämällä ruoka-annokset pieninä ja välttämällä makuulle menoa aterioinnin päätteeksi. Jos näistä ei ole apua, ovat apteekissa myytävät imeytymättömät itsehoitolääkkeet, kuten antasidit, käyttökelpoisia. Ummetukseen tepsivät liikunta ja kuitupitoinen ravinto. Suolen sisältöä lisäävät apteekkilääkkeet sopivat myös raskaana oleville.

Vatsahaavan hoitoon tarkoitettu misoprostoli on vaarallista odottajalle, sillä se aiheuttaa keskenmenovaaran. Misoprostolia on myös yhdessä reseptillä saatavassa tulehduskipulääkevalmisteessa. Misoprostolia sisältäviä lääkkeitä ei saa käyttää raskauden aikana.

Verenpainelääkkeet

Verenpainelääkitystä voi yleensä jatkaa normaaliin tapaan. Valtaosa verenpainelääkkeistä on turvallisia, mutta poikkeuksiakin on: reniiniangiotensiini-järjestelmään vaikuttavat ACE-estäjät  ja AR-salpaajat voivat aiheuttaa sikiölle munuaisvaurion raskauden toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana. Tarkista verenpainelääkityksesi lääkärin valvonnassa raskauden alussa tai mieluiten jo suunnitellessasi raskautta.

Lähde: Lääketietokeskus

Vauva 10/2010

Teratologinen tietopalvelu vastaa lääkkeiden käyttöä koskeviin kysymyksiin arkisin kello 9–12 numerossa 09 4717 6500.

Lue lisää:

Onko lääke riski vauvalle?
Atooppinen ihottuma ja raskaus
Allergialääkkeet ja raskaus
Cipralex ja raskaus
Imettäminen ja lääkkeet

Sisältö jatkuu mainoksen alla