Äidin puoliso ei ole aina se, joka on mukana ottamassa vauvaa vastaan. Tiina halusi synnytykseen doulan, Sini oman siskonsa, Taina pelkän kätilön.


Tiina: ”Doula ei vähätellyt pelkoani”

Synnytyspelon vuoksi esikoiseni syntyi sektiolla. Kun sitten tulin uudestaan raskaaksi, tajusin, että tarvitsen synnytykseen mukaan ihmisen, joka säilyy läpi kaiken rauhallisena. Ajattelin, että doula olisi osin tuttu mutta silti ammattilainen.

Löysin doulani Martan Kanta-Hämeen perhetyön kautta. Kun juttelimme keittiön pöydän ääressä, tuntui kuin juttelisi omalle äidilleen. Minulle oli sanottu monta kertaa, ettei pelko ole syy jättää synnyttämättä alateitse. Doula ei vähätellyt pelkoani.

Vähän ennen laskettua aikaa kävi ilmi, että vauva oli kääntynyt huonoon asentoon, ja sain valita, synnytänkö sektiolla vai alateitse. Valitsin sektion.

”Vieraan kanssa ei tarvitse miettiä, miten toinen tilanteessa pärjää.”

Pian makasin leikkaussalissa. Puudutus ei onnistunut. Huusin ja huusin, ja Martta piteli minua kädestä ja silitti päätäni. Kun vauva oli ulkona, sain hänet hetkeksi rinnalleni. Juuri ennen kuin minut nukutettiin haavan ompelemista varten, näin, miten vauva annettiin Martalle. Tuntui hyvältä ja oikealta, että juuri Martta piti vauvaa ihoaan vasten paidan alla.

Minua itketti: Olin niin kiitollinen Martalle. Hänen läsnäolonsa oli rauhoittanut minua valtavasti, ehkä enemmän kuin tutun ihmisen läsnäolo. Samalla tavalla kuin vieraalle ihmiselle on joskus helpompi puhua aroista asioista. Voi näyttää olevansa heikoilla, kun ei tarvitse miettiä, miten toinen jaksaa tai pärjää tilanteessa.
 

Sini: ”Siskoni oli mukana jo neuvolassa ja ultrissa”

Pikkusiskostani kasvoi jo varhain se ”isompi” sisko. Olen lyhytkasvuinen ja muistan, kuinka ollessamme pieniä äiti sanoi Saralle, että pidät sitten Sinin puolia.

Niin hän on myös tehnyt. Ei ollut siis yllätys, että äiti ehdotti Saran ottamista mukaan synnytykseen.

Erosin Lunan isästä raskauden puolivälissä. Siitä lähtien siskoni oli kanssani kaikilla neuvolakäynneillä ja ultrissa.

”Saralla oli kyky saada minut rentoutumaan.”

Lyhytkasvuisuuteni vuoksi Luna syntyi sektiolla. Leikkausta edeltävänä päivänä paistoi mielettömän ihana kevätaurinko. Makasimme siskon kanssa rannalla, söimme mansikoita ja kikattelimme lähellä makaavan naisen olemattoman kokoisille bikineille. Saralla oli kyky pitää ajatukseni poissa sektiosta.

Aamulla menimme yhdessä sairaalaan. Kun minut haettiin leikkaussaliin, sisko jäi isille tarkoitettuun huoneeseen. Kun näin Saran jäävän sinne toiseen huoneeseen, minua alkoi ensimmäistä kertaa jännittää. Minulla oli yhtäkkiä hirveän kylmä, ja tärisin leikkaussalin pöydällä.

Lopulta kätilö haki siskoni leikkaussaliin höpöttämään niitä näitä. Tärinä lakkasi, ja rentouduin taas. Luna syntyi, ja Sara leikkasi napanuoran.

Parin päivän päästä pääsimme sairaalasta kotiin ja tapasimme parkkipaikalla kätilön, joka oli ollut paikalla sektiossa. Hän kertoi, ettei leikkaussalissa ollut koskaan ollut niin rento tunnelma, kuin Saran ja minun rupatellessa ja vitsaillessa siellä.
 

Taina: ”Katkaisin itse napanuoran”

Esikoisen syntymä oli raskas kokemus sekä minulle että miehelleni. Istukka ei irronnut kunnolla, ja se piti leikata. Toisen raskauden aikana aloin miettiä, että voisin mennä synnyttämään yksin. Silloin esikoiselle ei tarvitsisi etsiä hoitopaikkaa.

Mies oli selvästi helpottunut, enkä kantanut hänelle kaunaa, vaikkei hän erityisesti hinkunut mukaan.

Synnytys käynnistettiin raskausmyrkytysepäilyjen takia. Sairaalassa minut otti vastaan ihana kätilö, joka istui pitkiä aikoja sänkyni vieressä ja jutteli, kun odottelin supistusten tihenevän. Onneksi sairaalassa oli juuri silloin hiljaista, niin että hänellä oli aikaa minulle. Pyysin hoitajaa tuomaan radion huoneeseen, mutta en kuunnellut sitä.

”Olen ihminen, joka tarvitsee omaa tilaa.”

Lopulta ponnistusvaihe alkoi. Silloin tajusin, että nyt se tapahtuu, eikä tässä ole ketään muita kuin minä.

Olen kuitenkin ihminen, joka tarvitsee omaa tilaa. Hetken paniikki meni nopeasti ohitse, ja synnytin ilman kivunlievitystä. Jälkeenpäin olen muistellut synnytystä monta kertaa, ja aina se saa minut hymyilemään.

Katkaisin itse napanuoran ja sain heti rinnalle maailman ihanimman vauvan, jolla oli paljon tummaa tukkaa.

Olin nähnyt parikymppisenä toistuvasti unta, jossa synnytin tummatukkaisen pojan. Niilon nähdessäni ajattelin, että tässä on uneni vauva.

Kolmen äippä

Kuka mukaan synnytykseen? 3 äitiä, 3 erilaista valintaa

Hyviä ratkaisuja kaikki. Itsen otin mukaan äidin ja synnytys oli kuin elokuvista. Kaikki meni parhaalla mahdollisella tavalla eikä koko homma "tuntunut missään"! Siis todella helposti ja ilman henkistä painetta. Jos mies olisi ollut mukana, hän olisi ärsyttänyt minua pelkällä olemuksellaan. Eikä siinä tilanteessa kaipaa enempää painetta ainakaan.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tämä jumppa vahvistaa tehokkaasti koko kehon lihaskuntoa. Voit tehdä liikkeet vaikka omassa olohuoneessasi. 

Jumppaa näin:

  • Tee jokaista liikettä 3 x 10 (tai oman jaksamisesi mukaan).
  • Pidä taukoja tarvittaessa. 
  • Muista tehdä toistot molemmille puolille.

Etukyykky kuminauhalla

Asettaudu leveään haaraan polvet ja varpaat samaan suuntaan. Laita kuminauha jalkapohjien alle. Käännä kuminauha olkapäille nostaen kyynärpäät ylös ja hae hyvä ryhti keskivartalosta.

Kyykkää painopiste kantapäillä ja säilytä keskivartalon tuki.

Askelkyykky kuminauhalla

Ota askel eteen kuminauha jalkapohjan alla. Nosta kuminauha olkapäille niin, että kyynärpäät nousevat ylös. Jännitä keskivartaloa.

Kyykkää niin, että etummainen jalka jää 90 asteen kulmaan. Pidä selkä ja lantio suorana, rintakehä ryhdikkäänä.

Tee askelkyykyt vuorojaloin.

Superman

Asetu konttausasentoon, pidä vartalo suorana ja lapatuki yläselässä. Nosta vastakkainen käsi ja jalka ylös hallitusti. Tarkista, ettei alaselkä notkistu.

Käänteinen lankku

Istu lattialle ja aseta kämmenet olkapäiden alle. Aktivoi keskivartalon lihakset ja nosta keho irti lattiasta. Pidä kroppa tiukkana pakettina ylhäällä ja hengittäen 10 kertaa sisään ja ulos. Muista pitää rintakehä auki ja hartiat rentona.

Liike voidaan tehdä myös polvet koukussa.

Lantionnosto rullan päällä

Käy selinmakuulle ja aseta rulla jalkojen alle. Nosta lantio rauhallisesti ylös ja aktivoi samalla takareidet, pakara- ja selkälihakset. Pidä ylhäällä noin kolme sekuntia ja laskeudu rauhallisesti alas.

Liikkeen voi tehdä myös ilman rullaa.

Kylkilankku kierrolla

Käy kylkimakuulle tukikäsi maassa. Nosta lantio irti lattiasta vartalo suorana. Kierrä vapaana oleva käsi ylhäältä kyljen alle ja takaisin ylös kohti kattoa avaten rintakehää. Varmista, ettei lantio pääse notkahtamaan ja keskivartalossa pysyy tuki.

Liikkeen voi myös tehdä polvi tuettuna maassa.

Ohjelman on suunnitellut liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilainen Heidi Hallila. 

Kuvat: Mikko Hannula

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Päätitkö lapsesi nimen sen perusteella, miltä hän näytti syntyessään? Et ole yksin, sillä ihmiset todella yhdistävät jotkin kasvonpiirteet tiettyihin nimiin.

Millaiseksi kuvittelet Pepin, Liisan, Antin tai Sepon? Ihmisillä on vahva käsitys siitä, miltä tietyn nimisen ihmisen tulisi näyttää. Tämä on todistettu myös tieteellisesti yhdysvaltalaisen psykologien järjestön julkaisemassa tutkimuksessa

Tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin tuntemattomien ihmisten kasvokuvia, ja jokaisen kuvan alla oli viisi eri nimivaihtoehtoa. Koehenkilöiden tehtävä oli arvata kuvan henkilölle sopiva nimi. Kaikista vastaajista 38 prosenttia arvasi oikein, mikä oli yli kymmenen prosenttia enemmän, kuin mitä tutkijat osasivat odottaa. Se siis tarkoittaa, että vastaajilla oli oletuksia tietynnimisten henkilöiden ulkonäöstä ja lisäksi nämä oletukset pitivät vielä hämmästyttävän usein paikkansa. 

Yksi suurimmista tekijöistä nimen ja kasvojen yhdistämiselle oli hiustyyli. Eli asia, johon ihminen voi itse vaikuttaa. Tutkijat arvelevat syyn johtuvan siitä, että ihminen saattaa alitajuisesti muokata ulkonäköään näyttääkseen enemmän siltä, miltä hänen mielestään hänen nimellään varustetun ihmisen pitäisi näyttää.

Monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin.

Merkittävä rooli nimien tunnistamisessa oli myös silmien ja suun ympärillä olevilla lihaksilla. Juuri ne kasvojen alueet vastaavat erilaisten ilmeiden synnystä. 

Lisäksi havaittiin, että monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin. Esimerkiksi Bob-nimiselle henkilölle miellettiin helpommin pyöreät ja pehmeät kasvonpiirteet kuin vaikka Davidille. 

Jo aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että jos nimi sopii kantajalleen, se voi vaikuttaa jopa henkilön työllistymiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin. Ja saattaapa nimi vaikuttaa myös ammattiin tai asuinpaikkaan

Nimen valinta lapselle ei siis ole mikään helppo juttu. Sen lisäksi, että nimen pitäisi sopia kantajalleen, se voi määrittää kantajansa tulevaisuutta. Jos nimen valinta tuntuu haastavalta voit kurkata tästä jutusta, millaisia eri tapoja lukijamme ovat käyttäneet lapsen nimen valinnassa!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.