15 kysymystä ja vastausta raskausajan liikunnasta.

1. Mitä myönteisiä vaikutuksia liikunnalla on odottajalle?

Liikunta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa ja auttaa painon hallinnassa. Liikunta voi helpottaa väsymystä ja auttaa ummetukseen ja jalkojen turvotukseen. Tutkimusten mukaan liikunta raskauden aikana parantaa mielialaa ja itsetuntoa ja vähentää ahdistusta ja masennusoireita. Liikunta voi myös pienentää ennenaikaisuuden ja raskausmyrkytyksen riskiä.

2. Hyötyykö vauva liikunnasta?

Kun äiti voi hyvin, vauva voi hyvin. Raskausaikana liikuntaa harrastaneiden äitien lapsilla on pienempi riski syntyä suurikokoisina. Suuri syntymäpaino voi altistaa lapsuuden lihavuudelle.

3. Onko liikunnasta apua raskausajan diabetekseen?

Liikunta ei ehkäise raskausajan diabetesta, mutta diabetesta voidaan hoitaa sen avulla. Liikunta parantaa sokeriaineenvaihduntaa välittömästi. Siksi jo vähäinenkin liikkuminen on hyödyllistä.

4. Tekeekö aktiivinen liikunta raskauden aikana synnytyksestä helpomman?

Tutkimusten mukaan äidin liikkumisella ei ole vaikutusta synnytyksen kestoon, sektioiden määrään tai vastasyntyneen apgar-pisteisiin. Odotusajan hyvästä kunnosta on kuitenkin hyötyä synnytyksestä toipumisessa.

5. Mitä lihaksia on tärkeä treenata raskauden aikana?

Usein raskaudenaikaiset vaivat liittyvät muuttuvaan tasapainoon. Muutos ryhtiin voi tulla yllätyksenä. Myös löystyvät liitokset voivat ai­heuttaa selkäsärkyä. Selkälihasten vahvistaminen onkin tärkeää. Vatsalihaksissa kannattaa siirtyä treenaamaan syviä vatsalihaksia, jotka osaltaan tukevat selkää. Vatsalihakset venyvät raskauden aikana. Usein pelätään, että treenaus tekisi vatsalihaksista tiukemmat ja raskaus voisi aiheuttaa repeämiä. Tämä ei pidä paikkaansa.

6. Mitkä lihakset ovat synnytyksen kannalta tärkeitä?

Hyvässä kunnossa olevat lantiopohjan lihakset nopeuttavat palautumista synnytyksestä sekä voivat joissakin tapauksissa myös helpottaa synnytystä. Myös selkälihaksia kannattaa vahvistaa synnytystä ajatellen.

7. Onko supistelu liikunnan aikana vaarallista?

Supistelut ovat osa normaalin raskauden kulkua. On luonnollista, että supistuksia tulee erityisesti liikkuessa. Kannattaa tunnustella, kuinka kivuliaita supistukset ovat ja kuinka pitkään ne kestävät. Rauhoittuvatko supistukset, kun harjoitusta keventää? Liiku kehollesi sopivaa tahtia. Jos supistukset ovat säännöllisiä ja kivuliaita, liikunta tulee keskeyttää.

8. Kuinka paljon liikuntaa viikkoon kannattaa mahduttaa?

Odottajien liikuntasuositus on hieman suurempi kuin koko väestön liikuntasuositus. Mikäli kyseessä on normaali raskaus, suositellaan liikuntaa päivittäin tai ainakin viitenä päivänä viikossa vähintään puolen tunnin ajan. Jos liikuntaa ei ole harrastanut ennen raskautta, liikkuminen pitää aloittaa vähitellen, esimerkiksi kolmena päivänä viikossa 15 minuutin ajan. Myöhemmin liikunnan määrää voi lisätä. Sopivia lajeja raskauden aikana ovat muun muassa kävely, hölkkä, pyöräily, uinti, soutu, hiihto, luistelu, tanssi ja kuntosaliharjoittelu.

9. Voiko liikuntaa olla liikaa?

Absoluuttista rajaa ei ole olemassa. Sopiva liikunnan määrä riippuu liikuntatottumuksista – nainen, jonka keho on tottunut suurempaan kuormitukseen ennen raskautta, kestää suurempaa kuormitusta myös raskauden aikana. Esimerkiksi juokseminen on sopivaa liikuntaa, mutta mikäli aiemmin ei ole lenkkeillyt, ei juoksua kannata aloittaa raskauden aikana.

10. Millaisia asentoja tulisi raskauden aikana liikkuessa välttää?

Selinmakuuta kannattaa välttää 16. raskausviikon jälkeen, sillä kohtu painaa sydämeen palaavia suuria verisuonia ja saattaa aiheuttaa huonovointisuutta. Luonnollisesti myös mahallaan tehtävät liikkeet kannattaa tehdä esimerkiksi nelinkontin. Vatsaa rutistavissa liikkeissä kannattaa kuunnella kehoaan ja olla tekemättä mitään, mikä tuottaa kipua tai painetta vatsaan.

11. Pitääkö aerobisessa harjoittelussa sykkeen pysyä alle 140:n ja voiko sen ylle menevä syke vaarantaa vauvan hapensaannin?

Suosituksissa ei ole enää sykelukemia, vaan sen sijaan rasituksen mittaamisen käytetään RPE-asteikkoa, joka mittaa koettua rasitusta. Hyvä nyrkkisääntö on, että liikkuessa pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Riittävästä nesteen määrästä on tärkeää huolehtia liikunnan aikana.

12. Voiko odottaja ratsastaa?

Jos on ollut taitava ratsastaja ennen raskautta, harrastus menettelee vielä odotusaikana. Alkuraskaudessa sikiö on niin pieni ja hyvin suojassa kohdussa, ettei tärähdys haittaa. Myöhemmin mahan kasvaessa putoamisesta aiheutuva riski kasvaa. Raskauden puolivälin jälkeen tulee välttää lajeja, joissa kohtu joutuu voimakkaaseen hölskyvään liikkeeseen. Ylipäätään lajeja valitessa kannattaa käyttää talonpoikaisjärkeä.

13. Voiko kunto kohentua raskauden aikana?

Raskaus ei ole sopiva hetki kunnon kasvattamiseen. Sen sijaan omaa tasoa voi pitää yllä raskauden aikanakin.

14. Milloin liikunnan voi aloittaa synnytyksen jälkeen?

Kohtuullisesti kuormittavaa liikuntaa suositellaan synnyttäville äideille vasta jälkitarkastuksen jälkeen, jotta mahdolliset synnytyksen aikaiset haavat ovat parantuneet.

15. Mitä myönteisiä vaikutuksia liikunnalla on synnytyksen jälkeen?

Kevyelläkin liikunnalla on suuri vaikutus synnyttäneiden äitien mielialaan. Tutkimuksissa äideillä, jotka liikkuivat viikoittain vähintään 2,5 tuntia, havaittiin vähemmän masennusoireita kuin äideillä, joiden liikuntamäärä oli vähäisempää tai jotka eivät liikkuneet lainkaan. Aluksi riittävä määrä liikuntaa on jo puolen tunnin vaunulenkki päivittäin. Erityisesti suomalaiset ensisynnyttäjät liikkuvat raskauden jälkeen vähän. Heillä on myös suurempi riski kokea masennusoireita kuin usean lapsen äideillä.
Asiantuntija: UKK-instituutin ja THL:n tutkimusjohtaja, LT Riitta Luoto

Vauva 8/2013

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.