Isä, olet tärkeä! Löydä oma tapasi olla vauvan kanssa – ihan alusta alkaen.

1. Mieti, millainen isä haluat olla

Jo odotusaikana on hyvä rakentaa mielikuvia omasta isyydestä ja elämästä lapsen kanssa. Millainen isä haluat olla?

Pohdi myös lapsuudenperhettäsi ja suhdetta omaan isääsi. Mitä hyvää siinä on? Mitä tapoja et tahdo siirtää? Jos isää ei ole ollut tai hän on jäänyt etäiseksi, onko elämässä ollut muita tärkeitä miehen malleja?

Varaudu myös konkreettisin suunnitelmin. Miten paljon aikaa voit ja haluat perheelle järjestää? Joustaako työelämäsi? Paljonko isyysvapaata olet ajatellut pitää? Entä voisitko pitää myös hoitovapaata? Sillä voi olla isä-lapsi-suhteen kannalta iso merkitys.

2. Näytä vauvalle, että hän on sinulle tärkeä

Älä odottele yhteisiä pallopelejä, vaan ala tutustua lapseen heti syntymän jälkeen. Ei riitä, että olet vain paikalla. Vauvakin tunnistaa, oletko tunnetasolla läsnä.

Tee lapsesi kanssa juttuja kahdestaan. Kun annat lapselle jakamattoman huomiosi, viestität hänelle, että hän on sinulle tärkeä.

Katso lasta silmiin, kosketa ja pidä sylissä, heittäydy leikkimään tai köllöttelemään yhdessä.

Mitä enemmän olet lapsesi kanssa, sitä paremmin opit tuntemaan hänet ja sitä läheisemmiksi tulette. Myös lapsen itsetunto kasvaa, kun hän huomaa, että nautit hänen seurastaan.

3. Hyväksy se, ettet ole täydellinen

Isäksi ei synnytä, vaan kasvetaan. Jokaisen tapa olla isä on yksilöllinen eikä määräydy suoraan sukupuolesta. Etsi oma roolisi ja omat tapasi puuhailla vauvan kanssa.

Yhdessäolo voi olla hoivaamista, turvan tarjoamista ja lohdutusta – tai rohkaisua seikkailuihin, hassuttelua ja villiä painia. Vanhempien erilaiset tavat ja persoonallisuudet ovat lapselle rikkaus.

Lapsen hoidossa eteen tulee myös tilanteita, joissa kokee turhautumista ja riittämättömyyttä. Täydellinen ei tarvitsekaan olla. Vaikeita tunteita ja kokemuksia kannattaa jakaa muiden vanhempien tai ammattilaisten kanssa.

Lähde: Timo Tikka Miessakit ry:stä sekä Ensi- ja turvakotien liiton isäkortit

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.