Vauva on vanhempiensa oma lapsi, vaikka häntä ei olisi nähty koskaan elossa. Kuva: iStock.
Vauva on vanhempiensa oma lapsi, vaikka häntä ei olisi nähty koskaan elossa. Kuva: iStock.

Kohtukuolemasta puhutaan, kun yli 22-viikkoinen tai yli 500 grammaa painava sikiö menehtyy kohtuun raskauden tai synnytyksen aikana.

Kohtukuolemat ovat yllättävän yleisiä, vaikka aiheesta ei paljoa puhuta: Suomessa kohtukuolematapauksia on noin 400 vuosittain, ja suuri osa niistä tapahtuu lähellä laskettua aikaa. Vertailun vuoksi kätkytkuolematapauksia on nykyisin enää kymmenkunta vuodessa.

Kohtukuoleman tärkein yksittäinen syy on hapenpuute, joka voi johtua napanuorakomplikaatioista, istukkaperäisistä häiriöistä tai äidin tukostaipumuksesta. Noin joka kymmenes kohtukuolema aiheutuu kehitysvammasta. Myös infektiot voivat olla sikiökuolemien aiheuttajana. Noin puolessa tapauksissa syy jää epäselväksi. Näissä tapauksissa puhutaan tavallisesti kohdun sisäisestä kätkytkuolemasta. Kohtukuolemaa ei voi etukäteen ennustaa.

Tieto vauvan menehtymisestä on iso järkytys. Monista tuntuu kohtuuttomalle myös kuolleen vauvan synnyttäminen. Alatiesynnytys, spontaani tai käynnistetty, on kuitenkin lääketieteellisesti perusteltu mm. infektiovaaran vuoksi ja seuraavaa raskautta ajatellen. Kivunlievitys voi olla myös tavallista tehokkaampaa, koska vauvan voinnista ei tarvitse huolehtia.

Vauva on vanhempiensa oma lapsi, vaikka häntä ei olisi nähty koskaan elossa.

Vauva on vanhempiensa oma lapsi, vaikka häntä ei olisi nähty koskaan elossa. Lasta voi helliä ja pitää sylissä. Vauvasta otettu valokuva on monen mielestä myöhemmin rakas ja korvaamaton muisto, samoin vauvan hiuskiehkura tai jalanjälki. Sairaaloissa on äitien yhteisvoimin keräämiä ns. Fetus Mortus -laatikoita, joissa on tietopakettien lisäksi mm. sormivärit jalan- ja kädenjälkien ottamista varten.

Kotiin ilman vauvaa

Sairaalassa olo voi ahdistaa, samoin kotiin palaaminen ilman vauvaa. Keskustelut sairaalan henkilökunnan kanssa auttavat usein selvittämään ajatuksia. Kaiken surun keskellä arkiset asiatkin pitäisi muistaa: kotiutuessaan kohtukuolleen lapsen äiti on oikeutettu 105 päivän äitiyslomaan, joka alkaa viimeistään synnytyksestä. Jälkitarkastuksessa käyminen on edellytys äitiysrahan koko määrän saamiselle. Isälle kirjoitetaan yleensä viikon tai kahden sairausloma.

Lapsi siunataan hautaan, kun vanhemmat sitä toivovat, kuuluivatpa he kirkkoon tai eivät. Hautaamiseen tarvittavan kuolintodistuksen lähettää sairaala. Mitä varhaisemmassa vaiheessa vauva on kuollut, sitä tavallisemmin vanhemmat tukeutuvat sairaalan järjestämään, yhteiseen siunaustilaisuuteen. Vauvat haudataan lasten yhteiselle hauta-alueelle tai muistolehtoon, jonka yhteyteen saa lapsen nimen. Vanhemmat voivat järjestää hautauksen myös kokonaan itse seurakunnan tai hautaustoimiston avulla.

Kohtukuoleman kokeneet vanhemmat toivovat, että heidän surunsa ja vanhemmuuteensa tunnustetaan.

Suruvaihe voi kestää useita kuukausia. Vähitellen, ehkä vasta vuosien aikana, menetys muuttuu surutyöksi ja kuollut vauva osaksi perheen historiaa ja kokemuksia. Kohtukuoleman kokeneet vanhemmat toivovat, että heidän surunsa ja vanhemmuuteensa tunnustetaan. Tavallisesti perheet toivovat, että heihin uskalletaan ottaa yhteyttä, vaikka voimia tapaamisiin ei aluksi olisikaan.

Apua on tarjolla. Jos arki tuntuu ylivoimaiselta, apua voi pyytää esimerkiksi oman kunnan sosiaalitoimistosta tai Mannerheimin lastensuojeluliitosta. Synnytyssairaalan järjestämät jälkipoliklinikat, terveyskeskusten psykologit, perheasiainkeskusten ja seurakuntien sururyhmät sekä mielenterveystoimistot tarjoavat henkistä tukea.

Lisätietoa ja tukea:
Käpy ry, Kätkyt- ja lapsikuolemaperheiden yhdistys

Vauva 9/2009

Yliaikaisuutta esiintyy eniten ensisynnyttäjillä, yli 30-vuotiailla, aiemmin yliaikaisena synnyttäneillä sekä ylipainoisilla odottajilla, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.  

Lasketun ajan ylittäminen ei tarkoita yliaikaisuutta

Raskausviikot lasketaan hedelmöitystä edeltävien kuukautisten alkamispäivästä lukien. Laskettu aika on se päivämäärä, jolloin alkamispäivästä on kulunut tasan 40 viikkoa. Normaali raskaus kestää 37–42 raskausviikkoa. Ennen viikkoa 37+0 syntyneitä vauvoja sanotaan ennenaikaisesti syntyneiksi. Niin kutsuttuja yliaikaisia vauvoja ovat vasta raskausviikon 42+0 jälkeen syntyneet. Lasketun ajan ylittäminen ei siis tarkoita yliaikaisuutta.

On vaikea sanoa yksilöllisesti, miksi yksi vauva syntyy ennen laskettua aikaa ja toinen lasketun ajan jälkeen. Yliaikaisuutta esiintyy eniten ylipainoisilla odottajilla, ensisynnyttäjillä, yli 30-vuotiailla ja aiemmin yliaikaisena synnyttäneillä odottajilla.

Yleensä vauva lähtee lähtee syntymään, kun hän on kehittynyt riittävästi selvitäkseen kohdun ulkopuolella äidin ja isän hoivissa. Synnytyksen käynnistymisestä tiedetään, mitkä aivojen osat antavat käskyn synnytyshormonien eritykseen ja kohdun supisteluun. Se, mikä prosessin sysää liikkeelle, on yhä arvoitus.

Vauvan vointia seurataan kontrollissa

Raskauden etenemistä sekä äidin ja vauvan vointia seurataan neuvolassa yleensä raskausviikolle 41+3 asti, jos kaikki menee hyvin. Jos synnytys ei siihen mennessä ole käynnistynyt, äiti lähetetään äitiyspoliklinikalle yliaikaiskontrolliin.

Kontrollissa tutkitaan äidin ja vauvan vointi. Vauvan sydämen sykettä seurataan ja liikkumista ja kasvua sekä lapsiveden määrää tutkitaan ultraäänellä. Samalla varmistetaan, että istukka toimii kunnolla. Jos kaiken todetaan olevan hyvin, voidaan synnytyksen alkamista jäädä vielä odottamaan. Liian aikainen synnytyksen käynnistäminen lisää sektion todennäköisyyttä.

Yliaikainen vauva voi näyttää erilaiselta

Yli 42 viikkoa kestänyt raskaus vaatii seurantaa synnytyssairaalassa. Tavallisesti synnytys tällöin myös käynnistetään. Koska yliaikaisuuteen liittyy riskejä, muun muassa sikiön hapenpuutetta ja ongelmia istukan toiminnassa, asian kanssa ei ole järkevää vitkastella.

Synnytyksen käynnistämiseen käytetään tavallisimmin kohdunsuulle annosteltavaa prostaglandiinia, joka pehmentää kohdunkaulaa ja aiheuttaa kohdun supistumista. Nykyään käytetään myös ballonkia, joka asetetaan kohdunkaulan sisään pehmentämään ja avaamaan sitä. Myöhemmin synnytystä voidaan vielä vauhdittaa sikiökalvojen puhkaisulla ja oksito­siinitiputuksella.

Yliaikaisena syntynyt vauva voi näyttää hieman erilaiselta kuin normaalin raskauden keston aikana syntynyt. Yliaikaisilla vauvoilla ihoa kohdussa suojaava lapsenkina on usein kulunut pois, ja iho voi hilseillä. Sormet ja varpaat ovat syntymän jälkeen tavallista ryppyisemmät, ja rasvakudosta on enemmän.

Kysy Mialta!

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Laulaja Carrie Underwood paljasti hiljattain kokeneensa kolme keskenmenoa vuoden sisällä. Hän ei ole ainoa monta keskenmenoa kokenut.

Carrie Underwood: ”Tulin keskenmenoista vihaiseksi”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

My baby loves me just the way that I am...

Henkilön Carrie Underwood (@carrieunderwood) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @carrieunderwood

Yhdysvaltalainen laulaja kertoi vastikään CBS News -uutiskanavan haastattelussa kokeneensa kolme keskenmenoa vuoden sisällä. Underwoodin ja hänen miehensä Mike Fisherin toiveissa oli saada pikkusisarus kolmevuotiaalle Isaiahille jo vuoden 2017 aikana, mutta se ei ollutkaan niin helppoa. 

– Sen oli tarkoitus olla se vuosi, kun odotan vauvaa ja kirjoitan samalla uutta levyäni. Se ei mennytkään niin.

Underwood kertoo, että ensimmäinen keskenmeno tapahtui vuoden 2017 alussa, ja seuraava saman vuoden keväällä. Kolmas keskenmeno oli erityisen raskas, ja tapahtui vuoden 2018 alussa. 

– En ole aiemmin uskaltanut olla vihainen, sillä elämäni on todella siunattua: minulla on mies, ihana lapsi ja menestyvä ura. Nyt kuitenkin olin todella, todella vihainen.

Pian Underwood tuli uudestaan raskaaksi. Hän ehti jo ajatella tämänkin raskauden menneen kesken, mutta toisin kävi. Underwoodin lääkäri kertoi, että kaikki on kunnossa. Laulaja julkisti raskausuutisen Instagramissa elokuussa.

Underwood kertoo, että on tuonut uuden levyn teksteihin paljon ajatuksia keskenmenojen herättämistä tunteista. Myös levyn nimi Cry Pretty kertoo siitä, millaisia mylleryksiä näennäisesti rauhallisen kuoren alla voikaan olla.

James Van Der Beek: ”Anna itsellesi lupa surra”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wanted to say a thing or two about miscarriages... of which we’ve had three over the years (including right before this little beauty). First off - we need a new word for it. “Mis-carriage”, in an insidious way, suggests fault for the mother - as if she dropped something, or failed to “carry.” From what I’ve learned, in all but the most obvious, extreme cases, it has nothing to do with anything the mother did or didn’t do. So let’s wipe all blame off the table before we even start. Second... it will tear you open like nothing else. It’s painful and it’s heartbreaking on levels deeper than you may have ever experienced. So don’t judge your grief, or try to rationalize your way around it. Let it flow in the waves in which it comes, and allow it it’s rightful space. And then... once you’re able... try to recognize the beauty in how you put yourself back together differently than you were before. Some changes we make proactively, some we make because the universe has smashed us, but either way, those changes can be gifts. Many couples become closer than ever before. Many parents realize a deeper desire for a child than ever before. And many, many, many couples go on to have happy, healthy, beautiful babies afterwards (and often very quickly afterwards - you’ve been warned 😍). I’ve heard some amazing metaphysical explanations for them, mostly centering around the idea that these little souls volunteer for this short journey for the benefit of the parents... but please share whatever may have given you peace or hope along the way... Along with a new word for this experience. #miscarriage #WeNeedANewName #MoreCommonThanYouHearAbout @vanderkimberly

Henkilön James Van Der Beek (@vanderjames) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @vanderjames

Dawson's Creek -televisiosarjasta tutuksi tullut Van Der Beek kertoi perheensä kokemista keskenmenoista Instagram-postauksella. Näyttelijällä on vaimonsa Kimberlyn kanssa viisi lasta, joista nuorin syntyi perheen kotona tämän vuoden kesällä. 

– Ihan ensimmäiseksi tarvitsemme uuden sanan keskenmenolle, Van Der Beek aloittaa pitkän tekstin.

Tällä hän viittaa englanninkielessä keskenmenoa tarkoittavaan sanaan miscarriage. Van Der Beekin mielestä sana antaa sellaisen kuvan, että nainen on tehnyt jotain väärin kun hän ei ole ”kyennyt kantamaan” lasta koko raskautta. Näyttelijä painottaa, että keskenmeno ei johdu mistään, mitä nainen tekee tai jättää tekemättä. 

Van Der Beek kertoo, että pari on kokenut useita keskenmenoja. Viimeisin niistä tapahtui ennen perheen kuopuksen odotusta.

– Keskenmeno repii sinut auki ja särkee sydämesi pahemmin, kuin mikään muu aiempi asia. Anna itsellesi lupa surra.

Van Der Beekin mielestä keskenmeno saattaa joskus lujittaa vanhempien suhdetta. Myös rakkaus ja kiitollisuus omista lapsista voi kasvaa. Tähti huomauttaa myös, että keskenmeno ei estä paria saamaan jatkossa terveitä lapsia.

– Ja joskus se voi käydä hyvinkin nopeasti, näyttelijä sanoo viitaten kuopukseensa.

Myös suomalaiset julkkikset ovat kertoneet surustaan

Happoradio-yhtyeen laulaja Aki Tykki kertoi Meidän Perhe -lehdessä, että hän ja hänen vaimonsa kokivat kaksi perättäistä keskenmenoa. Kun keskenmenojen jälkeen raskaustesti näytti jälleen positiivista, keskenmenon mahdollisuus jyskytti tulevien vanhempien takaraivossa. 

– Vasta toisella kolmanneksella huokaisimme helpotuksesta, mutta kielsimme silti sukulaisilta sukkien kutomisen, Tykki kertoo.

Tykin ja hänen vaimonsa esikoinen Leevi on nyt kaksivuotias.

Putouksesta tunnettu näyttelijä Timo Lavikainen tuli toistamiseen isäksi joulukuussa 2017. Lapsi on Lavikaisen ja tämän puolison Maikin ensimmäinen yhteinen.  

Matka kahden lapsen isäksi ei kuitenkaan ollut helppo.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa, ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja, Lavikainen sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.