Vauva on vanhempiensa oma lapsi, vaikka häntä ei olisi nähty koskaan elossa. Kuva: iStock.
Vauva on vanhempiensa oma lapsi, vaikka häntä ei olisi nähty koskaan elossa. Kuva: iStock.

Kohtukuolemasta puhutaan, kun yli 22-viikkoinen tai yli 500 grammaa painava sikiö menehtyy kohtuun raskauden tai synnytyksen aikana.

Kohtukuolemat ovat yllättävän yleisiä, vaikka aiheesta ei paljoa puhuta: Suomessa kohtukuolematapauksia on noin 400 vuosittain, ja suuri osa niistä tapahtuu lähellä laskettua aikaa. Vertailun vuoksi kätkytkuolematapauksia on nykyisin enää kymmenkunta vuodessa.

Kohtukuoleman tärkein yksittäinen syy on hapenpuute, joka voi johtua napanuorakomplikaatioista, istukkaperäisistä häiriöistä tai äidin tukostaipumuksesta. Noin joka kymmenes kohtukuolema aiheutuu kehitysvammasta. Myös infektiot voivat olla sikiökuolemien aiheuttajana. Noin puolessa tapauksissa syy jää epäselväksi. Näissä tapauksissa puhutaan tavallisesti kohdun sisäisestä kätkytkuolemasta. Kohtukuolemaa ei voi etukäteen ennustaa.

Tieto vauvan menehtymisestä on iso järkytys. Monista tuntuu kohtuuttomalle myös kuolleen vauvan synnyttäminen. Alatiesynnytys, spontaani tai käynnistetty, on kuitenkin lääketieteellisesti perusteltu mm. infektiovaaran vuoksi ja seuraavaa raskautta ajatellen. Kivunlievitys voi olla myös tavallista tehokkaampaa, koska vauvan voinnista ei tarvitse huolehtia.

Vauva on vanhempiensa oma lapsi, vaikka häntä ei olisi nähty koskaan elossa.

Vauva on vanhempiensa oma lapsi, vaikka häntä ei olisi nähty koskaan elossa. Lasta voi helliä ja pitää sylissä. Vauvasta otettu valokuva on monen mielestä myöhemmin rakas ja korvaamaton muisto, samoin vauvan hiuskiehkura tai jalanjälki. Sairaaloissa on äitien yhteisvoimin keräämiä ns. Fetus Mortus -laatikoita, joissa on tietopakettien lisäksi mm. sormivärit jalan- ja kädenjälkien ottamista varten.

Kotiin ilman vauvaa

Sairaalassa olo voi ahdistaa, samoin kotiin palaaminen ilman vauvaa. Keskustelut sairaalan henkilökunnan kanssa auttavat usein selvittämään ajatuksia. Kaiken surun keskellä arkiset asiatkin pitäisi muistaa: kotiutuessaan kohtukuolleen lapsen äiti on oikeutettu 105 päivän äitiyslomaan, joka alkaa viimeistään synnytyksestä. Jälkitarkastuksessa käyminen on edellytys äitiysrahan koko määrän saamiselle. Isälle kirjoitetaan yleensä viikon tai kahden sairausloma.

Lapsi siunataan hautaan, kun vanhemmat sitä toivovat, kuuluivatpa he kirkkoon tai eivät. Hautaamiseen tarvittavan kuolintodistuksen lähettää sairaala. Mitä varhaisemmassa vaiheessa vauva on kuollut, sitä tavallisemmin vanhemmat tukeutuvat sairaalan järjestämään, yhteiseen siunaustilaisuuteen. Vauvat haudataan lasten yhteiselle hauta-alueelle tai muistolehtoon, jonka yhteyteen saa lapsen nimen. Vanhemmat voivat järjestää hautauksen myös kokonaan itse seurakunnan tai hautaustoimiston avulla.

Kohtukuoleman kokeneet vanhemmat toivovat, että heidän surunsa ja vanhemmuuteensa tunnustetaan.

Suruvaihe voi kestää useita kuukausia. Vähitellen, ehkä vasta vuosien aikana, menetys muuttuu surutyöksi ja kuollut vauva osaksi perheen historiaa ja kokemuksia. Kohtukuoleman kokeneet vanhemmat toivovat, että heidän surunsa ja vanhemmuuteensa tunnustetaan. Tavallisesti perheet toivovat, että heihin uskalletaan ottaa yhteyttä, vaikka voimia tapaamisiin ei aluksi olisikaan.

Apua on tarjolla. Jos arki tuntuu ylivoimaiselta, apua voi pyytää esimerkiksi oman kunnan sosiaalitoimistosta tai Mannerheimin lastensuojeluliitosta. Synnytyssairaalan järjestämät jälkipoliklinikat, terveyskeskusten psykologit, perheasiainkeskusten ja seurakuntien sururyhmät sekä mielenterveystoimistot tarjoavat henkistä tukea.

Lisätietoa ja tukea:
Käpy ry, Kätkyt- ja lapsikuolemaperheiden yhdistys

Vauva 9/2009

Tarvitseeko rintoja valmistella imetykseen? Terveydenhoitaja Mia Astikainen vastaa.

Rinnat valmistautuvat imetykseen jo raskausaikana

Raskausaikana rinnat valmistautuvat maidontuotantoon ja imetykseen ja kipeytyvät usein hormonien vaikutuksesta. Rintoihin kasvaa uusia maitotiehyitä ja -rakkuloita, jotka suurentavat rintoja. Raskauden aikana rasvakudoksen määrä lisääntyy, ja rasvaa tulee lisää myös rintoihin. Nämä muutokset muun muassa venyttävät ihoa ja aiheuttavat näin arkuutta.

Myös rinnanpäiden alue on usein arka. Rinnanpäät kasvavat, nännipiha laajenee ja sen väri muuttuu tummemmaksi. Tämä kaikki vahvistaa rinnanpäiden aluetta ja valmistaa imetyksen tuomaan rasitukseen.

Näillä pärjäät: hyvät rintsikat, liivinsuojat ja hoitovoide

Arkoja rintoja on hyvä suojata vedolta ja kylmältä. Tämä on tärkeää myös imetyksen aikana, sillä se voi auttaa suojaamaan rintatulehdukselta. Lämpimillä kesäsäillä rinnat eivät juuri tarvitse suojaa, mutta muuten ne on hyvä pitää lämpiminä tarvittaessa vaikka huivilla tai erillisellä rintojenlämmittimellä, jonka puet sisävaatteiden päälle.

Jos tarvitset suojaa vain rinnanpäille, niin esimerkiksi kankaiset tai villaiset rintaliivien sisään laitettavat kestoliivinsuojat ovat näppärät.

Hyvät rintaliivit tukevat ja suojaavat arkoja rintoja. Valitse siis sellaiset liivit, joissa sinun ja rintojesi on hyvä olla sekä raskaus- että imetysaikana. Jos haluat, voit hankkia imetystä helpottavia tarvikkeita jo raskausaikana: rinnanpäille tarkoitettua hoitovoidetta ja liivinsuojia on hyvä olla valmiina, kun kotiudut vauvan kanssa sairaalasta.

Voit vahvistaa rinnanpäitä jo etukäteen

Rintoja ei tarvitse erityisesti valmistella imetykseen raskauden aikana, ellei niihin liity joitakin erityispiirteitä. Kokemukseni mukaan lähinnä vain todella vaaleilla äideillä on vaikeuksia imetyksen kanssa, sillä rinnanpäiden iho on heillä hyvin ohutta ja kipeytyy siksi erityisen herkästi. Heille suosittelen rinnanpäiden vahvistamista jo raskauden aikana.

Rinnanpäitä voi valmistella imetykseen yksinkertaisesti pyörittelemällä ja venyttämällä niitä sormien välissä. Tämä on hyödyllistä erityisesti niille naisille, joilla on matalat tai sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät. Rinnanpäitä voi myös hellävaroen hieroa pyyhkeellä esimerkiksi suihkun jälkeen. Kovaa hankaamista tulee kuitenkin välttää.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Leijonakuvioinen lastenlautanen ja bambulusikka korvataan kuumemittarilla.

Äitiyspakkaukseen lisätuotteena hankittu leijonakuvioinen lautanen ja lusikka jätetään pois, koska tuotteissa käytettyä bambujauhoa ei ole hyväksytty elintarvikkeiden kanssa kontaktissa olevien muovimateriaalien osaksi.

Lautas- ja lusikkasetin tilalle äitiyspakkaukseen tulee digitaalinen kuumemittari. Pakkauksessa on lisäksi mukana lusikka, jossa bambujauhoa ei ole.

Ruokalautanen ja ensilusikka -setti hankittiin osaksi lisätuotteita, kun äitiysavustuksen määrää korotettiin 30 eurolla. Korotus tulee voimaan odottajille, joiden laskettu aika on 1. kesäkuuta tai myöhemmin.

Ensimmäiset lisätuotteita sisältäneet pakkaukset ovat lähteneet asiakkaille tällä viikolla, kertoo äitiyspakkauskoordinaattori Veera Petäjä Kelalta. Lautasta ja  lusikkaa ei ehditty toimittaa yhdellekään asiakkaalle. Tällä tai ensi viikolla lähetettyihin pakkauksiin lisätään kuumemittari jälkikäteen omana lähetyksenä.

– Tällä hetkellä jaetaan vielä vuoden 2017 pakkausta. Uuden pakkauksen jakelu alkaa, kun edellinen on jaettu loppuun, näillä näkymin toukokuun alkupuolella, Petäjä kertoo.

– Leijonalautasta ei ole kenellekään lähetetty, eikä lähetetä.

Lisätuotteet valittiin äitiyspakkaukseen poikkeuksellisen nopealla aikataululla, kun päätös äitiysavustuksen korottamisesta oli tehty. Kelan ja Eviran ratkaisu bambutuotteiden jättämisestä pois perustuu EU:n kontaktimateriaalilainsäädännön asetuksiin.

– Seuraamme viranomaisten kanssa hyvin tarkasti tuotteille asetettuja asetuksia. Tämä asetus on valitettavasti jäänyt maahantuojalta huomaamatta, etuuspäällikkö Johanna Aholainen sanoo.

Kela jakaa vuosittain noin 35 000 äitiyspakkausta, joissa on yhteensä yli 2 miljoonaa tuotetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.