Sopivaan kivunlievitystapaan vaikuttavat äidin kipukynnys, sikiön vointi ja synnytyksen vaihe.

» Lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät

» Lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät

Kipu kuuluu synnytykseen ja kertoo odottavalle äidille, että nyt on aika pysähtyä, lapsi alkaa syntyä. Sietämätöntä kipua ei tarvitse silti kenenkään kestää, synnytyskipua voidaan nykymenetelmin hoitaa tehokkaasti. Apua voi löytyä myös niin sanotuista luonnonmukaisista kivunlievitysmenetelmistä.

Sopivaan kivunlievitystapaan vaikuttavat äidin kipukynnys, sikiön vointi ja synnytyksen vaihe. Mieti mahdollista kivunlievitystä jo etukäteen ja vertaile vaihtoehtoja hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Hyvin hoidettu kipu edistää sekä äidin että lapsen terveyttä.

Lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät:


Lämmin vesi

Lääkkeettömästi supistuskipuihin voi etsiä helpotusta lämpimässä vedessä, suihkussa tai ammeessa. Vesi rentouttaa lihaksia ja vähentää stressiä synnytyksen eri vaiheissa. Ammeessa on helppo liikkua ja etsiä miellyttävää asentoa. Kylpyyn ei ole asiaa, jos vauvan sydänäänikäyrää joudutaan seuraamaan keskeytyksettä avautumisvaiheen aikana.

Aquarakkulat eli vesipapulat

Kätilö ruiskuttaa steriiliä vettä sisältävät aquarakkulat muutaman sentin välein ihon alle, yleensä ristiselkään. Rakkulat aiheuttavat hetkellistä polttavaa kipua, jonka jälkeen pistosalueelle leviää lievittävä lämmöntunne. Aquarakkuloita voidaan käyttää kaikissa synnytyksen vaiheissa riippumatta kivunlievityslääkkeistä. Vaikutus on yksilöllinen ja kestää 1–2,5 tuntia, tehosta ei ole varmaa näyttöä.

TENS

TENS eli transkutaaninen hermoärsytys perustuu sähköimpulsseihin, jotka vaikuttavat kipuviestejä kuljettaviin hermoihin ja auttavat kehoa lisäämään endorfiineja. Menetelmää varten tarvitaan paristokäyttöinen laite, joka lähettää impulsseja selkään kiinnitettyjen elektrodilappujen kautta. Synnyttäjä voi supistustensa mukaan päättää impulssien voimakkuudesta. Laitteita voi vuokrata yksityisesti synnytyksen ajaksi.

Muut keinot

Liikkuminen, keinuttelu ja erilaiset asennot voivat lievittää kipua ja auttaa rentoutumaan. Apuvälineitä on synnytysosastoilla tarjolla: säkkituoleja, terapiapalloja, aistinpatjoja, keinutuoleja. Hierominen avautumisvaiheen aikana tuntuu useimmista hyvältä ja helpottaa lihasjännitystä, samoin erilaiset lämpöhauteet, esimerkiksi lämmitettävä kauratyyny.

Vyöhyketerapia, akupunkitio, jooga ja hypnoosi ovat harvemmin käytettyjä keinoja, samoin äänen käyttö, jopa laulaminen tai karjuminen. Mikään ei estä kokeilemasta, kuuntele omaa kehoasi. Synnyttäjä tietää itse, mikä tuntuu parhaalta.

Lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät:


Ilokaasu

Ilokaasua hengitetään maskin kautta jaksottain supistuksen aikana. Happi-ilokaasuseos aiheuttaa lyhytkestoisen hiprakan ja vie kivulta pahimman kärjen, mutta ei poista sitä kokonaan. Turvallinen ja helppo annostella koko avautumisvaiheen ajan, nopeissa synnytyksissä usein ainoa käytettävissä oleva kivunlievitysmenetelmä. Aiheuttaa joillekin pahoinvointia.

Vahvat kipulääkkeet

Käytetyimpiä ovat morfiininkaltaiset petidiini, oksikodoni ja tramadoli, jotka pistetään lihakseen tai annostellaan peräpuikkoina. Petidiini voi lamata vastasyntyneen hengitystä ja hidastaa imetyksen käynnistymistä, varsinkin jos sitä annetaan 1–4 tuntia ennen syntymää. Kipulääkkeitä voidaan käyttää, jos vauvan sydänäänikäyrä on hyvä ja puudutteet eivät syystä tai toisesta tule kyseeseen. Äidille lääkkeet voivat aiheuttaa aiheuttavat raukeutta ja pahoinvointia.

Epiduraali

Epiduraali on puudutteista suosituin ja se lievittääkin synnytyskipua tehokkaasti. Puudutus ei väsytä, ja äidin kivunlievityksen myötä myös sikiön hapensaanti usein paranee. Anestesialääkäri asettaa ohuen katetrin epiduraalitilaan lannenikamien väliin, josta puudutusaine siirtyy selkäydintasolle ja vaikuttaa kohtua hermottaviin hermojuuriin. Epiduraali voidaan antaa, kun synnytys on varmasti käynnistynyt.

Puuduteseos annostellaan joko kerta-annoksina tai jatkuvana infuusiona aina ponnistusvaiheeseen saakka. Pitkäkestoisissa puudutuksissa ponnistusvaihe voi hieman pidetä ja imukuppisynnytysten määrä kasvaa. Epiduraalia voidaan myös käyttää, jos synnytyksessä päädytään keisarileikkaukseen.

Spinaali

Niin ikään selkäytimen tasolla vaikuttavan spinaalipuudutus sopii varsinkin uudelleensynnyttäjille. Spinaalipuudutus tehoaa epiduraalia nopeammin, myös ponnistusvaiheen kipuun. Kertapuudutuksen kesto on rajallinen, 1–2 tuntia. Puudutteen laittaa anestesialääkäri. Kombinoidussa spinaali-epiduraalipuudutuksessa voidaan spinaalipuudutusta jatkaa suoraan jo paikallaan olevan epiduraalikatetrin kautta, ilman lisäpistoja. Molemmissa puudutuksissa synnyttäjä tarvitsee verenpaineseurannan.

Epiduraali- ja spinaalipuudutusta tai niiden yhdistelmää voidaan käyttää myös sektiossa.

Häpy- eli pudendaalihermon puudutus

Suomessa vähän käytetty menetelmä puuduttaa emättimen suun ja välilihan alueen, kun vauvan pää on syntymässä. Pudendaalipuudutteen voi antaa synnytyslääkäri tai kätilö. Tavallisempaa on puuduttaa välilihan alue paikallisesti ponnistusvaiheessa.

Kohdunkaulan puudutus eli paraservikaalipuudutus

Paraservikaalisen hermopunoksen eli kohdunkaulan puudutuksen tekee synnytyslääkäri. Puudutus lievittää kipua varsinkin synnytyksen avautumisvaiheessa ja sen voi tarvittaessa uusia. Paraservikaali sopii uudelleensynnyttäjille ja sellaisille ensisynnyttäjille, joiden kohdunsuun tilanne on jo hyvällä mallilla kivunlievitystä tarvittaessa. Teho alkaa nopeasti, mutta kivunlievitys kestää vähemmän kuin epiduraalissa, 1–2 tuntia. Paraservikaalin jälkeen voidaan joskus ponnistusvaiheessa turvautua myös pudendaalihermon puudutukseen. Puudutus pistetään emättimen seinämän läpi emätintä ja välilihaa hermottavan kudoksen läheisyyteen.

Vauva 10/2009, päivitetty 3/2013