Ryhmäterapia on tehokkain apu ensisynnyttäjän synnytyspelkoon.

Ryhmähoito on tehokkain tapa hoitaa ensisynnyttäjän synnytyspelkoa, selviää Hanna Rouheen tuoreesta väitöstutkimuksesta. Psykologin ohjaamaa ryhmähoitoa saaneet ensisynnyttäjät pitivät synnytystä vähemmän pelottavampana kuin äidit, joiden synnytyspelkoa hoidettiin perinteisesti neuvolassa tai pelkopolin vastaanotolla.

Ryhmähoidossa kuuden ensisynnyttäjän ryhmä tapaa kuusi kertaa raskauden aikana ja kerran synnytyksen jälkeen. Ryhmässä käyneiden synnytyskokemus oli myönteisempi riippumatta siitä, olivatko he synnyttäneet alakautta vai sektiolla. Lisäksi he kärsivät muita vähemmän synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

– Vaikea synnytyspelko saattaa häiritä vuorovaikutussuhteen muodostamista lapsen kanssa. Ryhmähoitoa saaneilla oli vähemmän ongelmia kiintymyssuhteen luomisessa kuin perinteistä hoitoa saaneilla, Hanna Rouhe kertoo.

Ryhmään osallistuneet synnyttivät useammin normaalisti alateitse kuin perinteisellä pelkopolilla käyneet.

– Äitien on hyvä tietää, että synnytyspelon hoidossa ei oteta kantaa synnytystapaan tai yritetä painostaa alatiesynnytykseen. Monia auttaa huomattavasti jo tieto siitä, että ketään ei pakoteta, Rouhe sanoo.

Rouhe työskentelee Helsingin yliopistollisen keskussairaalassa Hyksin synnytysyksiköissä synnytysten ja naistentautien erikoislääkärinä ja on hoitanut synnytyspelkopotilaita lähes kymmenen vuoden ajan.

Vertaistuki on tärkeää

Hyksissä ensisynnyttäjien vaikeaa synnytyspelkoa on hoidettu ryhmäterapiassa 2000-luvun alkuvuosista alkaen. Tapaa ollaan laajentamassa myös muualle.

Ryhmän kullakin kokoontumiskerralla on teema, josta keskustellaan psykologin kanssa. Lisäksi odottajat tekevät rentoutukseen ja mielen hallintaan liittyviä harjoituksia. Muiden ryhmän äitien tuki on tärkeä osa hoitoa.

– Vertaistuki auttaa huomaamaan ettei ole ainoa, jolla on synnytyspelkoa, ja siten normaalistaa tilannetta ja vähentää häpeän tunteita, Rouhe kertoo.

Rouheen mukaan muutkin kuin pelkopotilaat hyötyisivät paremmasta valmistautumisesta synnytykseen. Synnytyksen kulusta kannattaa ottaa selvää ja keskustella aiheesta vaikka neuvolassa ja tutustua synnytyssairaaloiden valmennusmateriaaleihin.

– Äitejä auttaisi myös nykyistä laajempi neuvoloiden synnytysvalmennus.

Hallitsemattomuus pelottaa

Rouhe kertoo, että suurimmalla osalla synnytyspelosta kärsiviä pelkoon liittyy tunne hallitsemattomuudesta: esimerkiksi kivun tai sen, että itselle tai lapselle käy jotain.

– Totta on, että synnytyksessä ei voi hallita kaikkea. Silti on paljon asioita, joita voi hallita ja joihin voi vaikuttaa. Muihin kohtiin on sairaalasynnytyksessä saatavilla auttavia käsiä, Rouhe sanoo.

Osa tutkimusta oli synnytyspelon seulontatestin kehittäminen neuvoloiden käyttöön. Vaikean synnytyspelon luokituksen sai odottavista äideistä noin joka kymmenes.

Uudelleensynnyttäjille ryhmähoidosta ei ole Rouheen mukaan samalla tavalla apua, koska tuen tarve on erilainen.

– Silloin on useimmiten taustalla kokemus, johon pelko pohjautuu. Uudelleensynnyttäjä hyötyy siksi enemmän yksilöllisestä hoidosta, jossa aiempi kokemus voidaan käsitellä ja suunnitella apu ja tuki tulevaan synnytykseen, Rouhe sanoo.

Lisätietoa: Rouhe, Saisto, Toivanen, Tokola: Kun synnytys pelottaa. Minerva Kustannus, 2013.

Lue lisää:

Synnytysvalmentaja Silja Seppänen: ”Pitäkää huolta toisistanne, pussailkaa paljon!”

10 lapsen äiti neuvoo synnyttäjiä: ”Kuuntele itseäsi”

Hus.fi: Vauvamatkalla – opas odottajalle

Vierailija

”Ketään ei pakoteta alatiesynnytykseen”

Ai EI pakoteta? Justiinsa. Toista se on Tampereella. Oma äitini saanut meidät lapset sektiolla, syynä pääasiassa äidin pieni koko. Huoliani ei otettu tosissaan, vaikka SF yläkäyrillä mentiin koko raskaus. Neuvola otti todesta, se vaan ei riittänyt. Supistuksia, kivuliaitakin, viikolta 38. Supparit eivät kuitenkaan auttaneet tilannetta mitenkään. Neuvolassa oltiin jo huolissaan, kun vauvan pää ei kiinnittynyt lopussakaan. Pelkopolin painoarvio 4400g johon lääkäri, koppava nuori nainen, totesi,...
Lue kommentti
Vierailija

”Ketään ei pakoteta alatiesynnytykseen”

Ai EI pakoteta? Justiinsa. Toista se on Tampereella. Oma äitini saanut meidät lapset sektiolla, syynä pääasiassa äidin pieni koko. Huoliani ei otettu tosissaan, vaikka SF yläkäyrillä mentiin koko raskaus. Neuvola otti todesta, se vaan ei riittänyt. Supistuksia, kivuliaitakin, viikolta 38. Supparit eivät kuitenkaan auttaneet tilannetta mitenkään. Neuvolassa oltiin jo huolissaan, kun vauvan pää ei kiinnittynyt lopussakaan. Pelkopolin painoarvio 4400g johon lääkäri, koppava nuori nainen, totesi,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.