Mitä oma keskosuuteni ja pienikokoisuuteni voi vaikuttaa raskauteeni ja tulevaan lapseeni?

Olen itse syntynyt alle 2 kilon painoisena raskausviikolla 35, vastaten raskausviikon kokoa 31–32. Pienikokoisuuden syy ei ole selvinnyt. Olen hieman keskivertoa pienempi ja elän normaalia elämää ilman suurempia ongelmia. Korkeita verenpaineita on mitattu viimeisen vuoden aikana, mutta ne ovat olleet laskussa tupakanpolton ja pillereiden lopetuksen jälkeen jo ennen raskautta. Mitä oma keskosuuteni ja pienikokoisuuteni voi vaikuttaa raskauteeni ja tulevaan lapseeni? Pitääkö minun vaatia lisätutkimuksia, esimerkiksi rakenneultraa, sikiön voinnin ja keskosuusriskin selvittämiseksi? Onko keskonen itse äitinä -aiheesta tehty tutkimuksia? Mistä aiheesta saisi tietoa?

Yleislääkäri Krista Korhonen: Ennenaikaisesta synnytyksestä on kyse silloin, kun synnytys tapahtuu ennen 37 raskausviikkoa. Keskoseksi nimitetään lasta, jonka syntymäpaino on alle 2 500g. Keskosuus on jostain syystä jatkuvasti lisääntymässä. Suomessa 5.9 prosenttia ja Yhdysvalloissa jopa 12,3 prosenttia synnytyksistä on ennenaikaisia.

Geneettisillä tekijöillä saattaa olla merkitystä ennenaikaisissa synnytyksissä. Epidemiologisten tutkimusten mukaan ennenaikaisesti syntyneillä naisilla on tilastollisesti merkitsevä 1,2–2,4-kertainen riski synnyttää itsekin keskonen verrattuna täysiaikaisena syntyneiden naisten riskiin. Muita ennenaikaisen synnytyksen riskitekijöitä ovat mm synnyttäjän alle 20 vuoden ikä, tupakointi, monisikiöraskaus, keinoalkuinen raskaus, aiempi ennenaikainen synnytys.

Ennenaikaisista synnytyksistä 40 prosenttiin liittyy infektio kuten esim. munuaistulehdus, virtsatieinfektio, keuhkokuume, bakteerivaginoosi, klamydia, suun ja hampaiden infektiot. Bakteerivaginoosi kasvattaa keskosuuden riskin jopa 7-kertaiseksi ja se liittyy noin 20 prosenttiin ennenaikaisista synnytyksistä. Oireeton virtsatieinfektio lisää myös keskosuuden riskiä 20 prosenttia ja hampaiden tukikudoksen infektio kasvattaa riskin 5,5-kertaiseksi. Kohdunsuuhun tehdyt toimenpiteet lisäävät riskiä 1,8–2,3-kertaiseksi.

Hyvin moninaiset syyt ovat siis vaikuttamassa ennenaikaiseen synnytykseen. Perintötekijät ovat vain pieni osa tässä kokonaisuudessa. Raskaudenaikaisia ultraääniseuloja ei ole aiemmin tehty yhtäläisten perusteiden mukaisesti kaikkialla äitiysneuvoloissa. Tästä syystä v. 2007 annettiin seulontoja koskeva asetus, johon raskaudenaikaiset sikiöseulonnat on nyt otettu mukaan. Kaikille raskaana oleville tulee tarjota varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus, raskausviikolla 10–14 (mm. raskauden keston ja sikiöiden lukumäärän arviointi). Tämän lisäksi tehdään ultraäänitutkimus rakennepoikkeavuuksien tunnistamiseksi sitä haluaville joko viikoilla 18–22 tai viikon 25 jälkeen. (Raskausajan seulonnat THL:n sivuilla)

Vauva 6-7/2008

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.