Mitä oma keskosuuteni ja pienikokoisuuteni voi vaikuttaa raskauteeni ja tulevaan lapseeni?

Olen itse syntynyt alle 2 kilon painoisena raskausviikolla 35, vastaten raskausviikon kokoa 31–32. Pienikokoisuuden syy ei ole selvinnyt. Olen hieman keskivertoa pienempi ja elän normaalia elämää ilman suurempia ongelmia. Korkeita verenpaineita on mitattu viimeisen vuoden aikana, mutta ne ovat olleet laskussa tupakanpolton ja pillereiden lopetuksen jälkeen jo ennen raskautta. Mitä oma keskosuuteni ja pienikokoisuuteni voi vaikuttaa raskauteeni ja tulevaan lapseeni? Pitääkö minun vaatia lisätutkimuksia, esimerkiksi rakenneultraa, sikiön voinnin ja keskosuusriskin selvittämiseksi? Onko keskonen itse äitinä -aiheesta tehty tutkimuksia? Mistä aiheesta saisi tietoa?

Yleislääkäri Krista Korhonen: Ennenaikaisesta synnytyksestä on kyse silloin, kun synnytys tapahtuu ennen 37 raskausviikkoa. Keskoseksi nimitetään lasta, jonka syntymäpaino on alle 2 500g. Keskosuus on jostain syystä jatkuvasti lisääntymässä. Suomessa 5.9 prosenttia ja Yhdysvalloissa jopa 12,3 prosenttia synnytyksistä on ennenaikaisia.

Geneettisillä tekijöillä saattaa olla merkitystä ennenaikaisissa synnytyksissä. Epidemiologisten tutkimusten mukaan ennenaikaisesti syntyneillä naisilla on tilastollisesti merkitsevä 1,2–2,4-kertainen riski synnyttää itsekin keskonen verrattuna täysiaikaisena syntyneiden naisten riskiin. Muita ennenaikaisen synnytyksen riskitekijöitä ovat mm synnyttäjän alle 20 vuoden ikä, tupakointi, monisikiöraskaus, keinoalkuinen raskaus, aiempi ennenaikainen synnytys.

Ennenaikaisista synnytyksistä 40 prosenttiin liittyy infektio kuten esim. munuaistulehdus, virtsatieinfektio, keuhkokuume, bakteerivaginoosi, klamydia, suun ja hampaiden infektiot. Bakteerivaginoosi kasvattaa keskosuuden riskin jopa 7-kertaiseksi ja se liittyy noin 20 prosenttiin ennenaikaisista synnytyksistä. Oireeton virtsatieinfektio lisää myös keskosuuden riskiä 20 prosenttia ja hampaiden tukikudoksen infektio kasvattaa riskin 5,5-kertaiseksi. Kohdunsuuhun tehdyt toimenpiteet lisäävät riskiä 1,8–2,3-kertaiseksi.

Hyvin moninaiset syyt ovat siis vaikuttamassa ennenaikaiseen synnytykseen. Perintötekijät ovat vain pieni osa tässä kokonaisuudessa. Raskaudenaikaisia ultraääniseuloja ei ole aiemmin tehty yhtäläisten perusteiden mukaisesti kaikkialla äitiysneuvoloissa. Tästä syystä v. 2007 annettiin seulontoja koskeva asetus, johon raskaudenaikaiset sikiöseulonnat on nyt otettu mukaan. Kaikille raskaana oleville tulee tarjota varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus, raskausviikolla 10–14 (mm. raskauden keston ja sikiöiden lukumäärän arviointi). Tämän lisäksi tehdään ultraäänitutkimus rakennepoikkeavuuksien tunnistamiseksi sitä haluaville joko viikoilla 18–22 tai viikon 25 jälkeen. (Raskausajan seulonnat THL:n sivuilla)

Vauva 6-7/2008

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.