Keskenmenon syy jää useimmiten selvittämättä. Näin ei tarvitsisi olla, lapsettomuuslääkäri sanoo. Moni syy on myös hoidettavissa.

Jopa kolme neljäsosaa keskenmenoista on sellaisia, että syy pystytään nykytutkimuksilla selvittämään, kertoo lapsettomuuslääkäri Eero Varila Dextra Lapsettomuusklinikalta. Jos syy löytyy ja on hoidettavissa, seuraavalla raskaudella on parempi mahdollisuus onnistua.

Syytä aletaan selvittää julkisella puolella vasta, kun keskenmenoja on sattunut peräkkäin vähintään kolme. Kaksikin keskenmenoa voi Varilan mukaan kuitenkin viitata siihen, että taustalla on muutakin kuin pelkkä sattuma. Syy kannattaa tutkia erityisesti, jos raskaus on alkanut hedelmöityshoidolla.

– Ei kannata mennä aina vain uuteen kalliiseen hoitoon, jos riski keskenmenoon on suuri. Keskenmenojen toistuminen on myös henkisesti äärettömän raskasta, Varila sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noin neljäsosaan keskenmenoista ei löydy selkeää syytä tutkimuksista huolimatta. Joskus keskenmenon taustalla on samalla naisella useampia syitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Perimään liittyvät syyt voidaan selvittää

Noin puolessa keskenmenoista taustalla on alkion perimässä eli kromosomeissa oleva vika. Vika voi sallia raskauden alkamisen, mutta estää alkion normaalin kehityksen. Äidin ikääntyessä riski kasvaa: suurempi osa munasoluista ja siten myös alkioista on poikkeavia.

Keskenmenon jälkeen alkion kromosomit voidaan selvittää uudella tutkimuksella. Siihen tarvitaan näyte esimerkiksi keskenmenovuodosta.

Jos kromosomivika löytyy, se on selkeä syy tapahtuneelle. Silloin on myös todennäköisempää, että kyseessä oli sattuma ja seuraava raskaus onnistuu. Jos vikaa ei löydy, taustalla voi olla muu, ehkä hoidettavissa oleva syy.

Keskenmenosta tehtävää kromosomitutkimusta ei saa julkiselta puolelta. Yksityisellä se on kallis, noin 700 euroa. Toisaalta koeputkihedelmöityshoidon hinta on yksityisellä useita tuhansia.

Varilan mukaan yksi potilaiden yleinen pelko on, että puolisoiden sukusolut eivät jostain syystä vain sovi yhteen, vaikka niissä ei olisi mitään vikaa.

– Huoli on kuitenkin turha.

Jos sen sijaan munasoluissa tai siittöissä on runsaasti poikkeamia, alkiodiagnostiikka voi auttaa estämään uuden keskenmenon. Silloin alkion kromosomit tutkitaan koeputkihedelmöityshoidossa, ja kohtuun siirrettäväksi valitaan terve alkio. Joskus selviää myös, että terveitä alkioita ei ole.

Halpaa alkiodiagnostiikkakaan ei ole. Yksityisellä klinikalla se tuplaa hedelmöityshoidon hinnan.

Muut hoidettavat syyt

2. Istukan kehitykseen ja toimintaan liittyvät ongelmat aiheuttavat yli kuudesosan toistuvista keskenmenoista. Ne ovat tärkein hoidettavissa oleva keskenmenon syy. Useimmiten kyse on siitä, että istukan kehitys tai verenkierto häiriintyy äidin verisuonitukostaipumuksen takia. Ennaltaehkäisevä hoito parantaa raskauden ennustetta merkittävästi.

3. Äidin yleiseen terveystilanteeseen liittyvä ongelma voi aiheuttaa keskenmenon, vaikka äiti olisi päällisin puolin terve. Esimerkiksi piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta sekä alkava tai huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes voivat olla keskenmenojen taustalla.

Myös merkittävä ylipaino lisää riskiä. Muutamankin kilon painonpudotus voi auttaa.

Keskenmenon taustalta voi löytyä myös raudanpuute. Brittitutkimusten mukaan jopa puolella raskaaksi tulevista on matala rautavaranto. Näin voi olla, vaikka hemoglobiini olisi hyvä.

Myös emätintulehdus tai muu infektio lisää keskenmenoriskiä.

4. Kohdun poikkeavaa rakennetta ei aina huomata tavallisessa ultratutkimuksessa. Kohdun väliseinä haittaa raskauden kehitystä, mutta on hoidettavissa leikkauksella. Tulokset ovat hyviä.

5. Hylkiminen tarkoittaa sitä, että äidin elimistö hylkii alkiota, mikä aiheuttaa keskenmenon. Hylkiminen on harvinaista, mutta voi liittyä kroonisiin autoimmuunisairauksiin. Kortisonihoidosta voi olla hyötyä, jos sairaus on todettu. Muuten siitä ei ole apua.

Mitä voi tehdä itse estääkseen keskenmenon?

Vain tämän: alkoholi, tupakka ja muut päihteet lisäävät keskenmenojen riskiä. Tupakka aiheuttaa esimerkiksi istukan toimintahäiriöitä.

Alkoholi on viisainta jättää pois heti plussatestin jälkeen, Varila neuvoo. Tanskalaisen tutkimuksen mukaan keskenmenon riski kolminkertaistuu äideillä, jotka käyttävät alkoholia yli neljä annosta viikossa.

Sen sijaan reipaskaan liikunta tai yhdynnät eivät aiheuta keskenmenoja, vaikka niin usein pelätään. Liikuntaa tai yhdyntöjä voi olla joskus syytä välttää myöhemmässä raskaudessa, jos äidin kohdunkaula on heikentynyt.

– Alkuraskauden keskenmenoihin niillä ei ole kuitenkaan mitään vaikutusta. Saunominen, uiminen, seksi, liikunta, niistä on turha stressata ja syyllistyä, Varila sanoo.

Vierailija

Triviana, että vieraan miehen sperma aiheuttaa alkion kuoleman  (harvinainen ongelma tietysti!) mutta se voi siis tapahtua vain raskauden varhaisessa vaiheessa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla