60 prosenttia Vauva-lehden kyselyyn vastanneista kätilöistä on sitä mieltä, että synnytystoivelistan laatimisesta on hyötyä. Kuva: <span class="photographer">Pia Inberg</span>
60 prosenttia Vauva-lehden kyselyyn vastanneista kätilöistä on sitä mieltä, että synnytystoivelistan laatimisesta on hyötyä. Kuva: Pia Inberg

Mitä synnytystoivelistaan kannattaa kirjoittaa? Miten valmistella omaa tukihenkilöä synnytykseen? Kätilöt kertoivat Vauva-lehden kyselyssä, miten synnytykseen kannattaa valmistautua.

Vauva-lehti teki kätilöille verkkokyselyn, jossa selvitettiin, millainen kätilöiden mielestä on hyvä synnytys. Kyselyyn vastasi lähes 70 kätilöä.

Synnytys ei ole suoritus, mutta jonkinlainen valmistautuminen on paikallaan, kätilöt toteavat. Synnyttäjällä olisi hyvä olla hallussaan perusasiat, kuten se, miten synnytys pääpiirteissään etenee.

Tiedosta on monenlaista hyötyä. Avautumisvaiheessa omaa oloa saattaa helpottaa, jos tietää, miten kehonsa saa rentoutumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun on tietoinen synnytyksen vaiheista, voi paremmin yrittää lievittää kipua esimerkiksi hengityksellä, rentoutumisella ja muilla keinoilla, joilla saattaa olla iso vaikutus. Kätilö, 29, keskussairaala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Synnyttäjällä olisi hyvä olla hallussaan perusasiat, kuten se, miten synnytys pääpiirteissään etenee.

Myös kivunlievitystä kannattaa miettiä etukäteen, vastaajat kannustivat. Kun on punninnut vaihtoehtoja, osaa paremmin kertoa kätilölle toiveistaan – eikä tule tuudittautuneeksi epärealistisiin suunnitelmiin.

Synnyttäjät toivovat usein epiduraalipuudutusta, vaikka synnytys ei vielä ole kunnolla käynnissä. Yleensä sopiva kivunlievityskeino löytyy keskustelemalla vaihtoehdoista. Kätilö, 39, yliopistosairaala.

Valmistautumisen lisäksi kätilöt toivovat synnyttäjiltä avointa mieltä, sillä omat suunnitelmat voivat mennä uusiksi moneen kertaan synnytyksen aikana. 

Toivon synnyttäjältä rohkeutta olla avoin ajatuksistaan, toiveistaan ja mahdollisista peloistaan. Silloin voin auttaa parhaiten. Kätilö, 40, yliopistosairaala.

Nykyisin monen synnyttäjän sairaalakassissa kulkee paperille kirjattu lista omista toiveista synnytyksen suhteen. Mutta onko synnytystoivelistasta kätilöille enemmän hyötyä vai haittaa?

Tärkeimmät toiveet mahtuvat vaikka post it -lapulle.

Hyötyä, vakuuttaa suurin osa (60 %) Vauvan kyselyyn vastanneista kätilöistä. Kätilöiden näkökulmasta toimiva lista on mahdollisimman ytimekäs. Tärkeimmät toiveet mahtuvat vaikka post it -lapulle.

Lue koko juttu 15. maaliskuuta ilmestyvästä Vauva-lehdestä!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla