Tukihenkilön tärkein tehtävä on tsempata synnyttäjää. Aina ei tarvita edes sanoja. Kuva: iStockphoto
Tukihenkilön tärkein tehtävä on tsempata synnyttäjää. Aina ei tarvita edes sanoja. Kuva: iStockphoto

Millainen on unelmien tukihenkilö? No ainakin sellainen, joka on läsnä, kertovat kätilöt.

Puoliso: tue, älä valita

Varsinkin ensisynnyttäjällä synnytys voi kestää useita tunteja. Synnytyssalissa tukena olevan kumppanin tehtävä on tsempata äiti koitoksesta läpi, eikä valitella tylsyyttä. 

Puolisolta tai tukihenkilöltä toivon kykyä ymmärtää, ettei itse ole pääosassa. Ja tsemppihenkeä. Ei maratonillekaan haluaisi sellaisia tukijoita, jotka sanovat ”voi kyllä sä olet väsynyt”, ”miksi kestää näin kauan” tai ”kyllä sun pitäis saada levätä”.

Joskus puolisot eivät ole sinut synnytyksen tapahtumien kanssa, ja he voivottelevat ja valittavat ulosteen hajusta ja äänistä ja verestä.

Innostua saa, kunhan muistaa kuunnella kätilöä.

Joskus isät innostuvat ponnistusvaiheessa kannustamaan niin kovasti, ettei kätilö saa suunvuoroa, ja joudut toppuuttelemaan ettei äiti kriittisessä kohdassa työnnä vauvaa ulos liian voimallisesti. 

Kännykät pois! 

Syntymä on yksi elämän ihmeellisimmistä asioista, ja on ymmärrettävää, että sen haluaa ikuistaa. Joku raja kuitenkin, vaativat kätilöt.

Kun äiti tarvitsee tulea ja tsemppausta, joskus some tai videokuvaaminen on ollut tukihenkilölle tärkeämpää. Silloin olen puuttunut kännykän käyttöön.

Joitakin kertoja olen joutunut muistuttamaan, miksi synnytyssalissa ollaan, kun huomio on kännykässä tai muussa aivan epäoleellisessa jatkuvasti.

Joskus tukihenkilö auttaa parhaiten vain elämällä hetkessä mukana. Edes sanoja ei välttämättä tarvita.

Tukihenkilöltä toivon avoimuutta kysyä miten hän voi olla avuksi, mutta ennen kaikkea läsnäoloa ilman älypuhelimen selailua.

Toivoisin aitoa läsnäoloa, tukena olemista. Se voi tarkoittaa konkreettisesti ihan hiljaa olemistakin! Mutta ehdottomasti se puhelin pois kädestä.

Usein kohtaan väsyneitä isiä, jotka vaan tuijottavat kännykkää. Heille sanon suoraan, että heidän tukeaan tarvitaan toisessa muodossa. 

Äiti päättää kivunlievityksestä

Eräs kätilö kertoo, että on ollut tilanteessa, jossa doula on päättänyt äidin puolesta, käyttääkö tämä kivunlievitystä vai ei. 

Joskus tukihenkilö ohjaa synnyttäjää toimimaan toisin kuin synnyttäjä haluaa. On ollut tilanteita, joissa palkattu doula on jyrännyt synnyttäjän yli. Synnyttäjä esimerkiksi toivoo kipulääkettä ja doula sanoo, ettei saisi ottaa.

Myös muut kyselyyn vastanneet kätilöt kertovat, että tukihenkilön on oltava neutraali ja huolehtiva, eikä missään nimessä päättää asioita äidin puolesta.

Tukihenkilö on synnyttäjän tuki, ei toimi kätilönä eikä puhu synnyttäjän puolesta. Hän huolehtii synnyttäjästä luomalla turvallista tunnetta. Hän tuo juomista, hieroo selkää tai juttelee synnyttäjälle.

Myös tukihenkilön on valmistauduttava

Kätilöt toivovat, että tukihenkilö valmistautuisi synnytykseen yhtä lailla kuin synnyttäjä.

Kannattaa vaikka harjoitella etukäteen konkreettisia juttuja, joilla auttaa synnyttäjää, kuten hierontaa, painantaa ja silityksiä.

Tukihenkilöksi on hyvä valita ihminen, jonka kanssa kommunikaatio pelaa ja synnyttäjän on helppo olla. Etukäteen kannattaa keskustella myös siitä, mitä äiti toivoo tukihenkilöltä synnytyksen aikana. 

Tukihenkilökin voi etukäteen odottajan kanssa pohtia millaisen roolin salissa ottaa. Avautumis- ja ponnistusvaiheen asentoja voi miettiä ja harjoitella etukäteen. Myös kivunlievityksistä ja odottajan toiveista on hyvä keskustella. Jos olo salissa tuntuu ulkopuoliselta ja toimettomalta, voi kätilöltä kysyä vinkkejä.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Vauva-lehden kätilökyselyyn tulleista vastauksista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yliaikaisuutta esiintyy eniten ensisynnyttäjillä, yli 30-vuotiailla, aiemmin yliaikaisena synnyttäneillä sekä ylipainoisilla odottajilla, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.  

Lasketun ajan ylittäminen ei tarkoita yliaikaisuutta

Raskausviikot lasketaan hedelmöitystä edeltävien kuukautisten alkamispäivästä lukien. Laskettu aika on se päivämäärä, jolloin alkamispäivästä on kulunut tasan 40 viikkoa. Normaali raskaus kestää 37–42 raskausviikkoa. Ennen viikkoa 37+0 syntyneitä vauvoja sanotaan ennenaikaisesti syntyneiksi. Niin kutsuttuja yliaikaisia vauvoja ovat vasta raskausviikon 42+0 jälkeen syntyneet. Lasketun ajan ylittäminen ei siis tarkoita yliaikaisuutta.

On vaikea sanoa yksilöllisesti, miksi yksi vauva syntyy ennen laskettua aikaa ja toinen lasketun ajan jälkeen. Yliaikaisuutta esiintyy eniten ylipainoisilla odottajilla, ensisynnyttäjillä, yli 30-vuotiailla ja aiemmin yliaikaisena synnyttäneillä odottajilla.

Yleensä vauva lähtee lähtee syntymään, kun hän on kehittynyt riittävästi selvitäkseen kohdun ulkopuolella äidin ja isän hoivissa. Synnytyksen käynnistymisestä tiedetään, mitkä aivojen osat antavat käskyn synnytyshormonien eritykseen ja kohdun supisteluun. Se, mikä prosessin sysää liikkeelle, on yhä arvoitus.

Vauvan vointia seurataan kontrollissa

Raskauden etenemistä sekä äidin ja vauvan vointia seurataan neuvolassa yleensä raskausviikolle 41+3 asti, jos kaikki menee hyvin. Jos synnytys ei siihen mennessä ole käynnistynyt, äiti lähetetään äitiyspoliklinikalle yliaikaiskontrolliin.

Kontrollissa tutkitaan äidin ja vauvan vointi. Vauvan sydämen sykettä seurataan ja liikkumista ja kasvua sekä lapsiveden määrää tutkitaan ultraäänellä. Samalla varmistetaan, että istukka toimii kunnolla. Jos kaiken todetaan olevan hyvin, voidaan synnytyksen alkamista jäädä vielä odottamaan. Liian aikainen synnytyksen käynnistäminen lisää sektion todennäköisyyttä.

Yliaikainen vauva voi näyttää erilaiselta

Yli 42 viikkoa kestänyt raskaus vaatii seurantaa synnytyssairaalassa. Tavallisesti synnytys tällöin myös käynnistetään. Koska yliaikaisuuteen liittyy riskejä, muun muassa sikiön hapenpuutetta ja ongelmia istukan toiminnassa, asian kanssa ei ole järkevää vitkastella.

Synnytyksen käynnistämiseen käytetään tavallisimmin kohdunsuulle annosteltavaa prostaglandiinia, joka pehmentää kohdunkaulaa ja aiheuttaa kohdun supistumista. Nykyään käytetään myös ballonkia, joka asetetaan kohdunkaulan sisään pehmentämään ja avaamaan sitä. Myöhemmin synnytystä voidaan vielä vauhdittaa sikiökalvojen puhkaisulla ja oksito­siinitiputuksella.

Yliaikaisena syntynyt vauva voi näyttää hieman erilaiselta kuin normaalin raskauden keston aikana syntynyt. Yliaikaisilla vauvoilla ihoa kohdussa suojaava lapsenkina on usein kulunut pois, ja iho voi hilseillä. Sormet ja varpaat ovat syntymän jälkeen tavallista ryppyisemmät, ja rasvakudosta on enemmän.

Kysy Mialta!

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Laulaja Carrie Underwood paljasti hiljattain kokeneensa kolme keskenmenoa vuoden sisällä. Hän ei ole ainoa monta keskenmenoa kokenut.

Carrie Underwood: ”Tulin keskenmenoista vihaiseksi”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

My baby loves me just the way that I am...

Henkilön Carrie Underwood (@carrieunderwood) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @carrieunderwood

Yhdysvaltalainen laulaja kertoi vastikään CBS News -uutiskanavan haastattelussa kokeneensa kolme keskenmenoa vuoden sisällä. Underwoodin ja hänen miehensä Mike Fisherin toiveissa oli saada pikkusisarus kolmevuotiaalle Isaiahille jo vuoden 2017 aikana, mutta se ei ollutkaan niin helppoa. 

– Sen oli tarkoitus olla se vuosi, kun odotan vauvaa ja kirjoitan samalla uutta levyäni. Se ei mennytkään niin.

Underwood kertoo, että ensimmäinen keskenmeno tapahtui vuoden 2017 alussa, ja seuraava saman vuoden keväällä. Kolmas keskenmeno oli erityisen raskas, ja tapahtui vuoden 2018 alussa. 

– En ole aiemmin uskaltanut olla vihainen, sillä elämäni on todella siunattua: minulla on mies, ihana lapsi ja menestyvä ura. Nyt kuitenkin olin todella, todella vihainen.

Pian Underwood tuli uudestaan raskaaksi. Hän ehti jo ajatella tämänkin raskauden menneen kesken, mutta toisin kävi. Underwoodin lääkäri kertoi, että kaikki on kunnossa. Laulaja julkisti raskausuutisen Instagramissa elokuussa.

Underwood kertoo, että on tuonut uuden levyn teksteihin paljon ajatuksia keskenmenojen herättämistä tunteista. Myös levyn nimi Cry Pretty kertoo siitä, millaisia mylleryksiä näennäisesti rauhallisen kuoren alla voikaan olla.

James Van Der Beek: ”Anna itsellesi lupa surra”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wanted to say a thing or two about miscarriages... of which we’ve had three over the years (including right before this little beauty). First off - we need a new word for it. “Mis-carriage”, in an insidious way, suggests fault for the mother - as if she dropped something, or failed to “carry.” From what I’ve learned, in all but the most obvious, extreme cases, it has nothing to do with anything the mother did or didn’t do. So let’s wipe all blame off the table before we even start. Second... it will tear you open like nothing else. It’s painful and it’s heartbreaking on levels deeper than you may have ever experienced. So don’t judge your grief, or try to rationalize your way around it. Let it flow in the waves in which it comes, and allow it it’s rightful space. And then... once you’re able... try to recognize the beauty in how you put yourself back together differently than you were before. Some changes we make proactively, some we make because the universe has smashed us, but either way, those changes can be gifts. Many couples become closer than ever before. Many parents realize a deeper desire for a child than ever before. And many, many, many couples go on to have happy, healthy, beautiful babies afterwards (and often very quickly afterwards - you’ve been warned 😍). I’ve heard some amazing metaphysical explanations for them, mostly centering around the idea that these little souls volunteer for this short journey for the benefit of the parents... but please share whatever may have given you peace or hope along the way... Along with a new word for this experience. #miscarriage #WeNeedANewName #MoreCommonThanYouHearAbout @vanderkimberly

Henkilön James Van Der Beek (@vanderjames) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @vanderjames

Dawson's Creek -televisiosarjasta tutuksi tullut Van Der Beek kertoi perheensä kokemista keskenmenoista Instagram-postauksella. Näyttelijällä on vaimonsa Kimberlyn kanssa viisi lasta, joista nuorin syntyi perheen kotona tämän vuoden kesällä. 

– Ihan ensimmäiseksi tarvitsemme uuden sanan keskenmenolle, Van Der Beek aloittaa pitkän tekstin.

Tällä hän viittaa englanninkielessä keskenmenoa tarkoittavaan sanaan miscarriage. Van Der Beekin mielestä sana antaa sellaisen kuvan, että nainen on tehnyt jotain väärin kun hän ei ole ”kyennyt kantamaan” lasta koko raskautta. Näyttelijä painottaa, että keskenmeno ei johdu mistään, mitä nainen tekee tai jättää tekemättä. 

Van Der Beek kertoo, että pari on kokenut useita keskenmenoja. Viimeisin niistä tapahtui ennen perheen kuopuksen odotusta.

– Keskenmeno repii sinut auki ja särkee sydämesi pahemmin, kuin mikään muu aiempi asia. Anna itsellesi lupa surra.

Van Der Beekin mielestä keskenmeno saattaa joskus lujittaa vanhempien suhdetta. Myös rakkaus ja kiitollisuus omista lapsista voi kasvaa. Tähti huomauttaa myös, että keskenmeno ei estä paria saamaan jatkossa terveitä lapsia.

– Ja joskus se voi käydä hyvinkin nopeasti, näyttelijä sanoo viitaten kuopukseensa.

Myös suomalaiset julkkikset ovat kertoneet surustaan

Happoradio-yhtyeen laulaja Aki Tykki kertoi Meidän Perhe -lehdessä, että hän ja hänen vaimonsa kokivat kaksi perättäistä keskenmenoa. Kun keskenmenojen jälkeen raskaustesti näytti jälleen positiivista, keskenmenon mahdollisuus jyskytti tulevien vanhempien takaraivossa. 

– Vasta toisella kolmanneksella huokaisimme helpotuksesta, mutta kielsimme silti sukulaisilta sukkien kutomisen, Tykki kertoo.

Tykin ja hänen vaimonsa esikoinen Leevi on nyt kaksivuotias.

Putouksesta tunnettu näyttelijä Timo Lavikainen tuli toistamiseen isäksi joulukuussa 2017. Lapsi on Lavikaisen ja tämän puolison Maikin ensimmäinen yhteinen.  

Matka kahden lapsen isäksi ei kuitenkaan ollut helppo.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa, ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja, Lavikainen sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.