Synnytyksen jokainen vaihe on tarkoituksenmukainen, ja vaiheisiin on hyvä tutustua etukäteen. Tieto auttaa rentoutumaan synnytyksen aikana, sanoo kätilö Heli Rämäkkö.
Synnytyksen jokainen vaihe on tarkoituksenmukainen, ja vaiheisiin on hyvä tutustua etukäteen. Tieto auttaa rentoutumaan synnytyksen aikana, sanoo kätilö Heli Rämäkkö.

Mitä rentoutuneempi synnyttäjä on, sitä paremmin hormonit edistävät synnytystä. Moni lääkkeetön keino auttaa rentoutumaan, mutta esimerkiksi oikeanlaisen hengittämisen opettelemista ei voi jättää synnytyssaliin, kätilö Heli Rämäkkö sanoo.

”Ensisynnyttäjästä saattaa tuntua, että hän ei voi mitenkään osata synnyttää, koska ei ole tehnyt sitä koskaan aiemmin. On tärkeä pystyä luottamaan siihen, että synnytyksen aikana kasvaa synnyttäjäksi. Tässä auttaa tieto synnytyksen eri vaiheista ja siitä, miten hormonit helpottavat äidin työtä.

Synnytyksen jokainen vaihe on tarkoituksenmukainen. Synnytys on yksinkertainen, luonnollinen prosessi, vaikkakaan ei helppoa. On hyvä tietää etukäteen, mitä kohtu tekee avautumis- ja ponnistamisvaiheessa, miksi ja miltä se voi tuntua. Tieto auttaa rentoutumaan synnytyksen aikana. Rentoutuminen puolestaan vahvistaa synnytyshormonien toimintaa ja saa synnytyksen etenemään.

Harjoittele hengittämistä

Hengitys on tie rentoutumiseen mutta käy vaikeammaksi, kun synnytys etenee. Siksi hengittämistä kannattaa harjoitella etukäteen. Jo viisi minuuttia päivässä auttaa huomaamaan hengityksen rentouttavan vaikutuksen. Tässä auttavat yksinkertaiset hengitysharjoitukset ja rentoutumisäänitteet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös leukojen rentouttamista kannattaa harjoitella ja kokeilla, uskaltaisiko päästää pienen synnytyslaulun. Kasvojen rentouttaminen auttaa rentouttamaan myös lantion aluetta, koska niillä on hermostollinen yhteys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rentoutuminen auttaa synnytyshormoneja tekemään työnsä, eli lievittämään kipua.

Lääkkeettömät kivunlievityskeinot saattavat olla jopa tehokkaampia kuin lääkkeelliset. Niiden teho perustuu siihen, että rentoutuminen auttaa synnytyshormoneja, oksitosiinia ja endorfiinia, tekemään työnsä, eli lievittämään kipua. Mitä rentoutuneempi ja positiivisempi synnyttäjä on, sitä paremmin hormonit toimivat ja synnytys etenee. Mielen ja kehon yhteys on tärkeä.

Varsinkin ensimmäinen synnytys vaatii aimo annoksen kärsivällisyyttä, sillä se todennäköisesti kestää kauan. Jos saapuu sairaalaan kovin aikaisessa vaiheessa, kätilöt tarjoavat ensin lempeitä kivunlievityskeinoja, kuten jumppapalloa, liikkumista tai erilaisia asentoja. Jos niihin ei ole tutustunut lainkaan etukäteen, niistä on vaikea hyötyä.

On mahdotonta oppia esimerkiksi hengittämään, kun on kivuissaan ja jännittynyt. Yhtä lailla kuin juoksemisesta tulee helpompaa ja mukavampaa, kun käy säännöllisesti lenkillä, myös rentoutuminen helpottuu, kun sitä harjoittelee.

Vahvista omaa synnytyskuplaasi

Kun synnytys käynnistyy, kotiin kannattaa luoda mahdollisimman herkkä ja rauhallinen tunnelma. Hämärä valaistus, oma lempimusiikki, kynttilät tai eteeriset öljyt voivat tuntua hyvältä. Ne auttavat pääsemään omaan synnytyskuplaan, joka vauhdittaa hormonimyrskyä.

Mitä pidemmälle synnytyksen aktiiviseen vaiheeseen pääsee lempeiden keinojen avulla, sitä vähemmän synnytykseen yleensä tarvitsee puuttua lääkkeellisesti.

Lääkkeettömiä keinoja ja lääkkeellistä kivunlievitystä voi käyttää myös rinnakkain, ja kätilöt osaavat suositella molempia oikeaan aikaan. Lääkkeellisellekin kivunlievitykselle on paikkansa, ja oikeaan aikaan annettuna se auttaa äitiä keräämään voimia ja saattaa nopeuttaa synnytystä.

Lääkkeettömiä keinoja ja lääkkeellistä kivunlievitystä voi käyttää myös rinnakkain.

Jos taas synnytykseen puututaan lääkkeellisesti hyvin aikaisessa vaiheessa, synnytys saattaa hidastua tai jopa pysähtyä. Esimerkiksi hyvin varhaisessa vaiheessa laitettu epiduraalipuudutus tarkoittaa usein sitä, että puudutetta joudutaan lisäämään useita kertoja synnytyksen aikana. Tämä voi hidastaa synnytyksen etenemistä, jolloin supistuksia on vauhditettava oksitosiinitiputuksella. Oma oksitosiini on yleensä tehokkaampi kuin synteettinen, ja lisäksi sillä on kipua lievittävä ja rentouttava vaikutus.

Oma synnytyskupla kannattaa säilyttää myös sairaalassa. Synnytyssaliin voi tuoda musiikkia ja led-kynttilöitä. Jos mukana on puoliso, hänen läsnäolonsa, kannustuksensa ja kosketuksensa lisäävät osaltaan synnytyshormonien vaikutusta. Tunne siitä, että synnytys on teidän yhteinen kokemuksenne, antaa voimaa.”

Heli Rämäkkö on kätilö, imetys-, hypnosynnytys- ja rentoutumisohjaaja sekä hyvinvointialan yrittäjä ja viiden lapsen äiti.

Vierailija

Täyttä roskaa. Ihan yhtä tyhmää kuin väittää ettå hampaan poraaminen ja juurihoito sattuu paljon vähemmän lääkkeettömillä keinoilla kuin puudutteilla.
Naisten ei tarvitse suostua kärsimään turhaa kipua joka on aina turvallisesti poistettavissa.
Älkää naiset uskoko näitå lässytyksiå.
Synnyttåjällå on aina heti oikeus saada kipua lievittävää lääkettå tai puudutetta kun hän sitä pyytåä, siis heti viivyttelemättå.
Kivuluas synnytys hidastaa äiti-lapsisuhteen syntymistå sekä maidon nousemista.

Vierailija

Itsekin olin tulossa vertaamaan kipeään hampaaseen; hengittelylläkö se särky paranee? 

Naisilta odotetaan aina joustoa, nyt kivunlievityksen käytössä. Olisipa kiva nähdä miehille suunnattuja ohjeita aiheesta "lääkkeetön kivunlievitys" esim. leikkauksen jälkeen. ;) 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla