Kati oppi pelkopolilla kaksi asiaa: ei haittaa jos pelkää ja helpottaa, kun pelostaan puhuu ääneen.

Toukokuun aurinko lämmitti suloisesti auton ikkunoiden läpi, kun­ Kati ajoi töistä mustalla farmari-Toyotallaan hakemaan nelivuotiasta Peppiä päiväkodista. Ajaessaan hän kuunteli toisella korvalla Radio Aallon Ellen Jokikunnasta ja Ari Hurstia, jotka puhuivat jotakin naisen tehtävästä synnyttää.

Yhdessä hetkessä se iski: Kati tajusi äkkiä pelkäävänsä kuollakseen synnyttämistä. Vasta nyt, lähes 30. raskausviikolla, hän­ yhtäkkiä ymmärsi, että voisi joutua synnyttämään toisen lapsensa alakautta. Esikoinen Peppi oli syntynyt sektiolla etisen istukan takia, ja Kati oli jostakin syystä tuudittautunut ajatukseen, että toinenkin vauva syntyisi leikkauksella.

– Pelästyin älyttömästi. Tunsin, kuinka kylmä hiki alkoi valua selkääni pitkin. Oli pakko pysähtyä riisumaan takki. Lietsoin itseni hetkessä paniikkiin kun mietin, kuinka pystyisin selviämään tulevasta koitoksesta.

Synnytyksen jälkeinen romahdus

Neljä vuotta aikaisemmin esikoista odottaessaan Kati ei osannut vielä pelätä. Ei edes silloin, kun raskauden puolivälissä selvisi, että hänen istukkansa oli suoraan synnytyskanavan edessä ja ainoa mahdollinen synnytystapa olisi sektio. Jaaha, ollaan loppuraskaus sitten hissukseen, hän ajatteli.

Leikkaus sujui hyvin. Hieman ennen aikojaan syntynyt pieni tyttövauva oli ihana. Mutta heräämössä Kati romahti. Hän itki, eikä itku loppunut.

– Olin odotusaikana kieltäytynyt ajattelemasta, että raskaus voisi keskeytyä tai vauva syntyä keskosena. Tai että leikkauksessakin jokin voisi mennä pieleen. Järkytyin ajatuksesta vasta vauvan syntymän jälkeen.

Kotonakin oli vaikeaa. Tuore äiti pelkäsi vauvan hoitamista, ja ilman siskonsa, anoppinsa ja muiden läheisten apua Kati ei olisi selvinnyt vauva-arjen alusta.

– Ja minä olin sentään ollut sairaanhoitajana vastasyntyneiden osastolla! Muutaman viikon kuluttua hormonimyrskyni onneksi rauhoittui. Aloin nauttia äitiydestäni joka päivä enemmän.

Pitkä odotus – ja pelko

Toisen lapsen odotus ei alkanut helposti. Kului yli kolme vuotta, ennen kuin Kati sai kaivaa Pepin vanhat vauvanvaatteet esille ja laskostaa kaappiin odottamaan pikkusisarusta.

Kun raskaus sitten viimein alkoi,­ Kati kukoisti. Hänestä oli mukavaa odottaa kesävauvaa, käydä töissä ja golfaamassa ja leikkiä Pepin kanssa iltaisin. Edellisen synnytyksen babyblues oli vain kaukainen muisto.

Kunnes koitti se leppeä toukokuun päivä, jolloin kaikki muuttui yhdessä hetkessä.

Viikkojen edetessä pelko otti Katista yhä tiukemman otteen. Se herätti hänet öisin painajaisiin.­

Viikkojen edetessä pelko otti Katista yhä tiukemman otteen. Se herätti hänet öisin painajaisiin, joissa vauva jäi jumiin synnytyskanavaan, eikä kukaan auttanut.­ Kati yritti olla herättämättä muuta perhettä, hiippaili takkahuoneeseen ja tuijotti jumppapallon päällä televisiosta Teho-osastoa tai vain ikkunasta ulos, yrittäen karkottaa ahdistavia ajatuksia.

– En pelännyt kipua vaan sitä, että menettäisin kontrollin, saisin synnytyksen aikana paniikkikohtauksen. Tai että en osaisi ponnistaa. Tai että joutuisin ensin päiväkausiksi synnyttämään ja lopulta päädyttäisiin kuitenkin leikkaukseen.

Pelko ei hellitä

Kati yritti uskotella itselleen, että hän pärjää hyvin, mutta pelko ei hellittänyt. Ainut mikä pyöri mielessä oli, että hän ei selviäisi synnytyksestä ikinä. Uudelleensynnyttäjänä hän ei päässyt edes synnytysvalmennukseen, vaikka omasta mielestään oli ensikertalainen.

Katin vatsa oli paisunut valtavaksi palloksi. Neuvolan arvio, jonka mukaan vauva olisi isokokoinen, ei ollut omiaan helpottamaan hänen oloaan.

– Kauhuissani päättelin, että minun tuurillani vauva olisi varmaan viisikiloinen.­ Sairaanhoidon ammattilaisena tiesin liiankin hyvin, mikä kaikki voi synnytyksessä mennä pieleen.

Välillä Kati puhui peloistaan miehelleen. Tämä vastasi, että hei, kaikki muutkin siitä selviävät. Kyllä sinäkin.

”Ajattelin, että minä en alakautta synnytä. Hankin sen sektion millä keinoin tahansa.”

Synnytystapa-arviossa Kati yritti vakuuttaa lääkärille, että hänen olisi saatava sektio. Lääkäri oli eri mieltä: lapsi oli normaalin kokoinen ja Kati pärjäisi synnytyksessä hyvin.

– Ajattelin, että sanoo mitä sanoo, minä en alakautta synnytä. Hankin sen sektion millä keinoin tahansa.

Pelostaan huolimatta Kati yritti esittää reipasta. Ja tunsi samalla olonsa noloksi. Hänhän oli itse halunnut tätä vauvaa. Ehkä pitäisi vain kieltää koko pelon olemassaolo, myös itseltään.

Viime hetkillä, viikolla 38, Kati varasi lopulta ajan sairaalan pelkopolille. Täytellessään kotona kyselykaavakkeita hän alkoi ensimmäistä kertaa tuntea olonsa vähän rauhallisemmaksi. Tuntui helpottavalta kirjoittaa tunteistaan paperille.

Pelkopolin kätilö oli nuori, mutta vaikutti Katista pätevältä. Kati pommitti häntä kysymyksillä: Mitä tapahtuu, jos en osaa synnyttää? Mitä, jos olenkin syöksysynnyttäjä? Voinko revetä niin pahasti, ettei kukaan saa paikattua minua enää kasaan? Ehtivätkö kaikki synnyttäjät saada kipulääkitystä ajoissa?

He puhuivat myös siitä, miten tärkeää on, että yhteistyö kätilön kanssa sujuu hyvin.

Kati arvosti sitä, ettei kätilö sievistellyt asioita. Hoitaja kertoi, ettei synnytykseen ole olemassa valmista kaavaa, jokainen synnytys on erilainen. Kati sai lopuksi kirjoittaa listan toivomastaan kivunlievityksestä ja synnytysasennosta.

Seuraavat päivät Kati kävi sisäistä kamppailua. Häntä pelotti, kyllä. Mutta jos hän ei nyt yrittäisi alatiesynnytystä, hän saattaisi katua­ asiaa myöhemmin. Kati ahmi synnytyspelkoa käsitteleviä kirjoja, joissa vakuutettiin, että synnytys on maailman luonnollisin tapahtuma.

Naapurissa asuva Reetta kannusti ystäväänsä synnyttämään alakautta.

– Ystävien ja ylipäänsä muiden naisten asenne merkitsee synnytyskammoiselle­ paljon. Toisen pelkoa ei pidä vähätellä, mutta rohkaisu on tärkeää, Kati sanoo.

Sen sijaan sairaalassa ehdotetut mielenhallintakeinot, kuten rentoutusmusiikki, eivät toimineet. Aaltoilevan meren kuunteleminen aiheutti Katille vain pissahädän.

– Lopulta päätin uskaltautua synnyttämään alakautta. Tuudittauduin ajatukseen, että jos menen aivan paniikkiin, saan sektion, vaikka tosiasiassa kukaan ei sellaista luvannutkaan.

”Olen ylpeä siitä, että uskalsin”

Kun synnytys alkoi, Kati oli lopulta helpottunut. Hän oli valvonut kolme yötä harjoitussupistusten kourissa, ja nyt odotus päättyisi, pieni nyytti olisi pian hänen sylissään.

Synnytys eteni hitaasti, mutta Kati ei sitä tajunnut. Hän oli lukenut, miten nainen on synnyttäessään omassa maailmassaan, ja juuri sellaiselta hänestä tuntui. Pahimmat kivut hän kesti ajattelemalla seuraavaa taukoa supistusten välissä. Epiduraali helpotti oloa ja antoi tilaisuuden levähtää.

”Sysäsin pelon taka-alalle ajattelemalla syntyvää vauvaa. Minun jaksamiseni oli myös lapsen etu.”

– Muistan miettineeni, että hoidan tämän kunnialla läpi. Halusin koko ajan tietää, mitä tapahtuu ja kuinka valmistautua seuraavaan vaiheeseen. Siihen keskittyminen auttoi minua. Sysäsin pelon taka-alalle ajattelemalla syntyvää vauvaa. Minun jaksamiseni oli myös lapsen etu.

Ponnistaminen kesti lopulta tunnin, sillä Penni oli tulossa maailmaan hieman väärässä tarjonnassa. Loppuvaiheessa tarvittiin avuksi imukuppia. Suloinen, kolme- ja puolikiloinen tyttövauva oli aivan siskonsa näköinen ja vei heti Katin sydämen. Tällä kertaa hän oli valmis äidiksi saman tien.

Synnytyksen jälkeen Kati oli heikossa kunnossa, mutta henkisesti vahvempi kuin pitkään aikaan.

– Olen ylpeä siitä, että uskalsin. Tunsin itseni voittajaksi, enhän antanut pelolle kokonaan valtaa.

Kodin seinällä riippuvassa mustavalkoisessa valokuvataulussa Kati esittelee ylpeänä paljasta vauvavatsaansa. Kuva on otettu juuri ennen­ Pennin syntymää. Toisessa kuvasuurennoksessa, lähiotoksessa, Peppi nojaa silmät suljettuina äidin pyöreään mahaan. Lapset ovat Katille elämän keskipiste.

Katia ei enää hävetä oma pelkonsa. Synnytyspelon taustalla voi olla monia,­ tiedostamattomiakin syitä. Hän on oivaltanut, että synnytys ei ole suoritus tai kilpailulaji, josta selviydytään hyvin tai huonosti.

Monet ajattelevat sairaalan pelkopolin olevan paikka, jossa sektiota hakevat käännyttämällä käännytetään alatiesynnyttäjiksi.

Katille keskustelu ammattilaisen kanssa toimi lopulta hyvin.

– Opin siellä kaksi tärkeää asiaa: Ei haittaa, jos pelkää. Ja helpottaa, kun pelostaan puhuu ääneen.

Pelkopolilla saa käydä myös synnytyksen jälkeen puimassa tapahtunutta.

– Jos vielä synnyttäisin, pelkäisin varmasti, mutta en enää samalla tavalla. Käytin paljon voimavaroja pelkäämiseen, ja sekin pitää hyväksyä. Nyt tiedän itsestäni paljon enemmän kuin ennen.

Vauva 4/2015

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.