Kaisa Jaakkola kertoo kirjassa Reipas, rakas raskaus, miten raskausaikana on hyvä syödä.

Suositulta bloggaajalta, ravintovalmentaja Kaisa Jaakkolalta on ilmestynyt uusi kirja, Reipas, rakas raskaus (Tammi, 2015). Kirjassa Kaisa kertoo, miten ravinnolla, elämäntavoilla ja hyvällä hormonitasapainolla voi parantaa hedelmällisyyttä, nopeuttaa synnytyksestä palautumista ja antaa hyvän alun syntyvälle lapselle.

Raskausajan ruokailun perusperiaatteet Kaisa tiivistää näin:

  • Syö säännöllisesti.
  • Syö proteiinia joka aterialla.
  • Syö vihanneksia, marjoja tai hedelmiä joka aterialla.
  • Paranna hiilihydraattien laatua, ja syö niitä aktiivisuustasosi ja sietokykysi mukaan.
  • Syö luonnollisia rasvoja päivittäin.
  • Juo riittävästi – vettä ainakin 2 litraa päivässä.

Syö säännöllisesti.

Syö 2–4 tunnin välein tasapainoinen ateria. Raskausaikana säännöllinen syöminen ehkäisee huonoa oloa ja takaa paremmin sen, että saat riittävästi vitamiineja ja mineraaleja.

Syö proteiineja joka aterialla.

Muista proteiinit myös välipaloilla. Proteiinit pitävät kylläisyydentunteen pitempään ja verensokein tasaisena. Raskausaikana protiinintarve kasvaa.

Proteiinipitoisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi liha, kala, kananmunat, raejuusto, rahka, pavut, linssit ja juusto. Sopiva annos ateriaa kohti on noin oman kämmenen verran proteiinipitoista ruokaa, välipaloilla vähän vähemmän.

Syö vihanneksia, marjoja tai hedelmiä joka aterialla.

Raskaus- ja imetysaikana kasvaa myös vitamiinien ja mineraalien tarve. Etenkin vihreiden lehtivihannesten sisältämää folaattia tarvitaan runsaasti.

Kasvisten antioksidantit vähentävät raskausmyrkytyksen riskiä ja kuidut auttavat tasapainottamaan suoliston bakteerikantaa.

Vihanneksia ja marjoja voi syödä niin paljon kuin sielu sietää, hedelmäannokset kannattaa rajoittaa 1–3:een päivässä. Varmista, että keräät kaupan vihannesosastolta ostoskärryssäsi kaikkia sateenkaaren värejä.

Paranna hiilihydraattien laatua ja syö niitä aktiivisuustasosi ja hiilihydraattien sietokykysi mukaan.

Riippuu paljon aktiivisuustasosta, erilaisista sairauksista ja kehonkoostumuksesta, miten paljon hiilihydraatteja keho tarvitsee.

Raskaus ei kuitenkaan ole oikea aika erittäin vähähiilihydraattisille ruokavaliolle. Kasviksista ja marjoista odottaja ei saa riittävästi hiilihydraatteja, tarvitaan myös muita hitaita ja kuitupitoisia hiilihydraatteja, kuten täysjyväleipää, täysjyväriisiä, palkokasveja ja bataattia.

Vältä esimerkiksi sokeria, valkoista vehnää ja pehmeitä hedelmiä kuten ananasta ja taateleita.

Jos podet pahaa aamupahoinvointia, älä ota lisäpaineita hiilihydraattien laadusta tai määrästä. Pyri vain saamaan ruokaa alas parin tunnin välein ja valitse hyviä hiilihydraatteja, jos pystyt.

Syö luonnollisia rasvoja päivittäin.

Raskaaksi tuleminen voi olla vaikeaa hyvin vähärasvaisella ruokavaliolla tai jos rasvahappojen tasapaino on huono. Rasvahappoja tarvitaan myös hormonien, hermoston, ihon ja verisuoniston toimintaan.

Käytä tasapainoisesti kylmäpuristettuja rypsi- ja oliiviöljyjä, pähkinöitä, avokadoa, kananmunia ja kohtuullisesti voita. Harkitse myös laadukkaita kalaöljykapseleita, joista saat omega-3-rasvoja. Riittävä omega-3-rasvojen saanti raskausaikana parantaa syntyvän lapsen neurologista kehitystä.

Älä kuitenkaan lotraa öljyillä ja rasvoilla liiaksi, sillä ne ovat erittäin energiapitoisia.

Juo riittävästi – vettä ainakin kaksi litraa päivässä.

Raskausaikana elimistö vaatii entistä enemmän nestettä, samoin imetysaikana. Liian vähäinen juominen voi aiheuttaa väsymystä, turvotusta, huimausta ja ummetusta. Rajoita kofeiinin saantia ja vaihda mielellään kahvi vihreään teehen. Juo kahvia korkeintaan 3 dl päivässä.

Lähde: Kaisa Jaakkola: Reipas, rakas raskaus (Tammi, 2015)

Lue lisää

Raskausajan ruoka – 15 kysymystä

Raskausajan ruokarajoitukset

Mimiliini

Kaisa Jaakkola: Näin syöt oikein raskausaikana

Ja blaah blaah blaah höpöhöpöhöpö. Mulla on niin hirveä pahoinvointi etten pysty syömään noita asioita.Vettä en ole juonut kahteen kuukauteen saatikka kaksi litraa. Sisällä pysyy seiti+pakastevihannekset. Verigreippiä syön pahaan oloon ruoan jälkeen ja verigreippiä juon 1,5l päivässä. Olen kokeillut kaikkea syödä ja juoda, mutta mikään noita lukuunottamatta ei pysy sisällä. Erityisen pahat on pastat, perunat, sokeri. Jos syön kolme karkkia oksennan. Pidän Kaisa Jaakkolasta ja hänen ohjeista,...
Lue kommentti

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.