Imettävän äidin runsas kahvinjuonti voi tehdä vauvasta levottoman. Uudet ravitsemussuositukset ohjeistavat vähentämään kofeiininsaantia.

Uusissa lapsiperheiden ravitsemussuosituksissa on entistä tiukemmat rajat turvalliselle kofeiinin saannille raskaus- ja imetysaikana.

Vanhoissa suosituksissa odottajalle ja imettäjälle sallittiin kolme kahvikupillista vuorokaudessa. Nykysuosituksissa raja kulkee kahdessa kupillisessa.

– Jos äiti käyttää kahvin lisäksi muitakin kofeiinia sisältäviä elintarvikkeita kuten teetä, kolajuomia tai tummaa suklaata, kahvia pitäisi nauttia vielä tätäkin vähemmän, valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen sanoo.

Parhaillaan kommenttikierroksella olevissa lapsiperheiden ravitsemussuosituksissa todetaan, että runsas kahvin juonti saattaa tehdä imetettävästä vauvasta levottoman, sillä osa kofeiinista kulkeutuu rintamaitoon.

– Lisäksi raskausaikana naisen elimistö on tavallista herkempi kofeiinin vaikutuksille. Toisaalta kofeiinin sietokyvyssä on suuria yksilöllisiä eroja, Lyytikäinen sanoo.

Suositeltu päivittäinen turvallisen saannin yläraja odottajille ja imettäville on 200 mg kofeiinia päivässä. Kupillisessa suodatinkahvia on noin 100 mg kofeiinia, pikkutölkillisessä kolajuomaa 40 mg ja kupillisessa mustaa teetä noin 50 mg kofeiinia.

Tiukempi suositus perustuu toukokuussa julkaistuun kansainväliseen kofeiinin turvallisuuskatsaukseen. Katsaus on julkaistu Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n sivuilla.

Suosituksissa todetaan myös, että alle 15-vuotiaiden ei pitäisi nauttia kofeiinia sisältäviä tuotteita lainkaan, sillä heillä kofeiini voi aiheuttaa jo pieninä annoksina oireita.

Runsas kofeiinin saanti saattaa aiheuttaa muun muassa sydämentykytystä, rytmihäiriöitä, levottomuutta, ärtyneisyyttä, vatsavaivoja ja huonontunutta stressinsietokykyä sekä ennen nukkumaanmenoa nautittuna unihäiriöitä.

Lähde: Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille, THL (kommentoitava versio)

Lue lisää:

Uudet lapsiperheiden ravitsemussuositukset: täysimetys 4–6 kuukautta

Pitkä imetys ehkäisee lapsen lihomista

Vierailija

Kahvia vain kaksi kuppia päivässä – odottajille ja imettäjille uusi tiukka raja

Niinpä onneksi on lapset tehty. Minulla neljä alle 10-vuotiasta ja jokaisessa raskaudessa ollut eri ohjeet syömisten suhteen. Esim. Sain tietää vasta viimeisessä raskaudessa, ettei raparperiakaan sa syödä. Menee aivan älyttömyyksiin, kun joka toinen ruoka-aine on kielletty. Ja mikä suomessa on kielletty, saattaa joissain maissa olla suositeltua raskaana olevalle, esim. Maksa.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Minka Kuustonen viime huhtikuussa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Minkan ja hänen puolisonsa Aku Sipolan esikoinen syntyy talvella. 

Näyttelijä Minka Kuustonen, 32, saa esikoisensa helmikuussa. Minka kertoi raskaudestaan Ilta-Sanomille.

– Lapsi on odotettu ja toivottu, ja tämä on ihana asia. Jään äitiyslomalle hieman vuodenvaihteen jälkeen, Minka kertoo lehdelle. 

Minka näyttelee parhaillaan muun muassa Helsingin Aleksanterin teatterin Kaikki mieheni -näytelmässä. Hänet muistetaan myös Putouksesta sekä elokuvista Kesäkaverit ja Onnenonkija

Minkan sisko ja näyttelijäkollega Iina Kuustonen sai esikoisensa viime syksynä. Bruno-pojan isä on muusikko Sebastian Rejman

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Isokokoisen vauvan painon arviointi on vaikeampaa kuin pienemmän, kertoo terveydenhoitaja. 

Tasainen kasvu kertoo terveestä vauvasta.

Vauvan kokoa ja painoa tarkkaillaan koko raskauden ajan. Kun vauva kasvaa tasaisesti, tiedetään, että hän on todennäköisesti terve.

Neuvolassa kasvua seurataan kliinisin keinoin. Sf-mitta eli kohdun korkeus kertoo hyvin vauvan kasvusta. Ala­käyrillä kasvava kohtu kertoo sirommasta vauvasta, yläkäyrillä menevä rotevammasta. Kokenut terveydenhoitaja tai kätilö osaa arvioida vauvan suuntaa antavan painon vatsan päältä tunnustelemalla.

Kun vauvan kokoa tarkastellaan ultraäänellä, mitataan pään­ympärystä sekä pään halkaisijaa, pää–peppu-mittaa, vatsanympärystä ja reisiluun pituutta. Painoarvio koostuu näistä kaikista mittauksista.

Mitä isompi vauva, sen vaikeampi arvio.

Vauvan painoa arvioi aina ihminen, ja ihminen on erehtyväinen. Ultraäänellä arvioitu paino voi heittää mittavirheen tai sikiön hankalan asennon vuoksi. Silloin sikiöstä ei saada kuvaa juuri oikeassa kulmassa, ja mittaustulos vääristyy.

Mitä isompi vauva on, sitä useammin painoarvio ei vastaa todellisuutta. Isoilla vauvoilla vatsanympärysmitan käyrä ei vastaa todellista painoa, ja siksi mittausten perusteella tehty painoarvio usein heittää. Isolla vauvalla on myös enemmän ihonalaisrasvaa kuin sirommalla vauvalla, ja tämä rasva ei näy kunnolla ultraäänellä.

Normaalikokoinen vastasyntynyt painaa keskimäärin 3 500 grammaa. Normaalin syntymäpainon vaihteluväli on kuitenkin laaja: 2 700 grammasta 4 500 grammaan.

Iso vauva ei aina tarkoita vaikeaa synnytystä.

Jos vauva painaa yli 4 500 grammaa, synnytyksen riskit alkavat lisääntyä. Kookas vauva on altis hapenpuutteelle kohdussa sekä synnytyksen aikana. Vauva voi jäädä puristuksiin synnytyskanavaan, ja ulos­autto voi olla tiukka, jolloin riski olkapunosvaurioon lisääntyy. Vauvan solisluu voi myös katketa.

Raskausdiabetes on yleisin syy vauvan suurikokoisuuteen. Siksi raskausdiabeetikkoäitien sikiön kasvua tarkkaillaan tiheästi. Synnytykseen liittyvien riskien lisäksi vauva voi kärsiä matalista verensokereista synnytyksen jälkeen.

Jos lääkäri arvioi, että vauvan koosta johtuvat riskit ylittävät alatiesynnytyksen hyödyt, vauva syntyy keisarileikkauksella eli sektiolla. Harvemmin päädytään synnytyksen käynnistämiseen.

Iso vauva ei automaattisesti tarkoita vaikeaa synnytystä. Jos vauva on hyvässä asennossa raivotarjonnassa, kohdun supistusvoima on hyvä ja äidin vointi normaali, synnytys sujuu usein ongelmitta. Myös ponnistusasennolla ja sopivalla kivunlievityksellä on merkitystä.

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.