Kaikkia vauvan kohdussa kasvuun vaikuttavia tekijöitä ei tiedetä.

”Sitä, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat vauvan kasvuun kohdussa, ei tiedetä”, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Veli-Matti Ulander Kätilöopiston sairaalasta.

Se kuitenkin tiedetään, että kasvua ohjaavat ainakin istukan toiminta ja geenit. Istukka huolehtii muun muassa vauvan ravinteiden ja hapen saannista ja tuottaa erilaisia hormoneja, joiden avulla vauva kasvaa ja kehittyy. Jos istukan toiminta häiriintyy, vauvan kasvu voi hidastua.

”Istukan toimintahäiriön taustalla saattaa joskus olla raskausmyrkytys eli pre-eklampsia. Myös esimerkiksi tupakointi voi heikentää istukan toimintaa”, Ulander toteaa.

Syy vauvan pienikokoisuuteen voi olla myös perinnöllinen eli se, että vauvan vanhemmat ovat syntyneet pieninä.

”Pitkien vanhempien vauvoilla taas luut voivat olla jo kohdussa keskimääräistä pidempiä”, Ulander sanoo.

Joskus kasvun hidastuminen johtuu kromosomihäiriöstä, mutta usein syy pienipainoisuuteen jää epäselväksi, ja lapsi on aivan terve.

Normaalia isommaksi vauva voi kasvaa esimerkiksi silloin, kun äidillä on sokeriaineenvaihdunnan häiriö.

Äidin verensokerilla merkitystä

”Jos äidin verensokeri on koko ajan korkea, myös sikiön verensokeri on koholla. Tämä kiihdyttää kasvuhormonina toimivan insuliinin eritystä”, Ulander sanoo.
Nainen on rakennettu evoluution myötä niin, ettei hän kärsi raskausaikana matalasta verensokerista ja vauva saa tasaisesti energiaa, vaikka äiti joutuisi paastoamaan.

”Äidin insuliiniherkkyys vähenee odotusaikana, ja jos tähän vielä lisätään yltäkylläinen syöminen, verensokeri tuppaa nousemaan.”

Ulanderin mukaan tällöin on tärkeää, että äiti vähentää sokerinkäyttöä ja syö tasaisesti pieniä aterioita, jotta verensokeri pysyy tasaisena ja lapsen kasvu aisoissa.

Sokeritasapainon järkkyminen voi pahimmassa tapauksessa sairastuttaa äidin diabetekseen. Äidin ylipaino raskauden alkaessa tai runsas painonnousu raskauden aikana altistaa vauvan liikakasvulle, vaikkei äidille kehittyisi raskausdiabetesta.

Normaalissa raskaudessa vauva kasvaa melko tasaisesti. Neuvolassa kasvua seurataan mittaamalla äidin häpyliitoksen ja kohdun pohjan välinen etäisyys eli sf-mitta. Jos käyrä tekee voimakkaan hyppäyksen suuntaan tai toiseen, äiti ohjataan lisätutkimuksiin. Tutkimukset tehdään, jotta mahdollisiin vauvan terveydelle haitallisiin tilanteisiin voitaisiin puuttua esimerkiksi käynnistämällä synnytys ennen laskettua aikaa.

”Jos kasvun hidastuminen johtuu heikentyneestä istukan toiminnasta, vauva kestää huonommin synnytysstressiä ja synnytyksessä voi tulla ongelmia. Jos vauva sen sijaan on vain geneettisesti pieni, synnytys menee usein hyvin”, Ulander sanoo.

Vauvan suuri koko on riski synnytyksessä

Jos vauva on arvioitu kookkaaksi, äiti lähetetään synnytystapa-arvioon äitiyspoliklinikalle. Vauvan suuri koko lisää synnytysvaurioiden riskiä ja voi aiheuttaa sikiön hapenpuutetta. Jos vauva on kovin kookas, voidaan joutua harkitsemaan keisarileikkausta.

Suurin vauva, jonka synnytyksen Ulander muistaa, painoi 6 200 grammaa. Lapsen äiti oli itsekin kookas, lapsi syntyi alateitse ja synnytys meni hyvin.
”Synnytyksen onnistumiseen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin vauvan koko, kuten vauvan pään asento, äidin lantion koko ja supistukset.” 

50 suosituinta nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin pojille eniten vuonna 2017.

Mikä nimeksi pojalle? Vuoden 2017 suosituin valinta suomenkielisen pojan ensimmäiseksi etunimeksi oli Leo. Tämän nimen sai ensimmäiseksi nimekseen yhteensä 414 poikaa. Leo-nimeä kantaa 1,56 prosenttia kaikista viime vuonna syntyneistä suomalaispojista.

Leo on ollut nimisuosikkien joukossa aiempinakin vuosina, viimeksi sijalla 3. Vuonna 2016 suosituin etunimi Onni putosi uudella listalla sijalle 5. Viiden suosituimman nimen joukko on yhtä lukuunottamatta sama kuin viime vuonna: Oliver putosi nyt alaspäin sijalle 8, ja tilalle kipusi nyt kolmanneksi suosituin Eino.

Suuria yllätyksiä poikien lista ei tarjoa: kymmenen suosituinta nimeä ovat sama kuin viime vuonna, mutta osa nimistä on vaihtanut paikkaa.

Kansainvälisyys näkyy poikien nimisuosikeissa.

Suosittujen pojannimien joukossa on perinteisten suomalaisten nimien lisäksi paljon kansainvälisiä nimiä, Leon lisäksi esimerkiksi Oliver, Noel, Mikael, Joel, Daniel, ja Emil. Konsonanttiloppuisia nimiä on 20 suosituimman joukossa yhdeksän.


Vuoden 2017 suosituimmat poikien ensimmäiset etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Leo (>)
2. Elias (–)
3. Eino (>)
4. Väinö (–)
5. Onni (<)

6. Leevi (>)
7. Niilo (>)
8. Oliver (<)
9. Eetu (<)
10. Noel (<)

11. Eeli
12. Veeti
13. Mikael
14. Joel
15. Daniel

16. Lenni
17. Emil
18. Eemil
19. Julius
20. Viljami

21. Vilho
22. Hugo
23. Aleksi
24. Nooa
25. Toivo

26. Peetu
27. Niklas
28. Luka
29. Matias
30. Aatos

31. Eemeli
32. Anton
33. Lauri
34. Otso
35. Jooa

36. Aapo
37. Oiva
38. Samuel
39. Rasmus
40. Akseli

41. Joona
42. Benjamin
43. Kasper
44. Veikko
45. Aaron

46. Alvar
47. Aatu
48. Valtteri
49. Eemi
50. Eelis

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

50 suosituinta tyttöjen nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin eniten vuonna 2017.

Suosituin ensimmäinen suomenkielinen etunimi tytölle juuri nyt on Aino. Aino-nimen sai ensimmäiseksi etunimekseen yhteensä 319 vuonna 2017 syntynyttä tyttöä. Jokaiseen koululuokkaan ei Ainojakaan riitä: nimeä kantaa 1,25 prosenttia viime vuonna syntyneistä suomenkielisistä tytöistä.

Aino oli toiseksi suosituin ensimmäinen etunimi vuonna 2016. Tuolloin suosituimmaksi noussut nimi Sofia on uudella listalla sijalla 4.

Viiden suosituimman kärjessä uusi nimi on Aada. Venla taas putosi sijalta 4 sijalle 11. Kymmenen kärkeen nousivat tänä vuonna mukaan Lilja, Elli ja Enni, ja alemmas putosivat Pihla ja Emilia.

Listan perusteella suositun ensimmäisen etunimen kaava tytöille on nyt tämä: vokaalialku ja neljä tai viisi kirjainta. Tätä sääntöä noudattaa kymmenen kärjestä seitsemän.

Suositun nimen kaava on nyt tämä: vokaalialku ja neljä tai viisi kirjainta.

Kymmenestä suosituimmaista nimestä kaikissa on neljä tai viisi kirjainta ja seitsemän alkaa A:lla tai E:llä. Kahdenkymmenen suosituimman nimen joukossa on vain kaksi, joissa on enemmän kuin viisi kirjainta: sijalla 12 oleva Olivia, ja sijalla 14 Emilia.


Vuoden 2017 suosituimmat tyttöjen etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Aino (>)
2. Eevi (>)
3. Emma (>)
4. Sofia (<)
5. Aada (>)

6. Ella (>)
7. Lilja (>)
8. Helmi (–)
9. Elli (>)
10. Enni (>)

11. Venla
12. Olivia
13. Pihla
14. Emilia
15. Isla

16. Mila
17. Minea
18. Hilla
19. Ellen
20. Aava

21. Elsa
22. Kerttu
23. Linnea
24. Vilma
25. Alisa

26. Siiri
27. Iida
28. Amanda
29. Viola
30. Anni

31. Viivi
32. Alma
33. Oona
34. Ilona
35. Nella

36. Alina
37. Iina
38. Seela
39. Lumi
40. Matilda

41. Sara
42. Hilda
43. Vilja
44. Minttu
45. Selma

46. Iisa
47. Veera
48. Nelli
49. Ronja
50. Hilma

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.