Ultrassa ilmeni, että istukan virtaus ei toimi aivan niin kuin pitäisi. Mikä voi olla syynä?

Olen 30. viikolla raskaana. Kävin viikko sitten 4D-ultrassa, jossa ilmeni, että istukan virtaus ei toimi aivan niin kuin pitäisi. Lääkäri sanoi, ettei syytä huoleen pitäisi olla, mutta laittoi silti lähetteen jatkotutkimuksiin.
Voiko istukka lakata toimimasta niin, etten itse huomaa mitään? Saako lapsi tarpeeksi ravintoa? Havaitaanko istukan toimintahäiriöt ainoastaan ultraäänitutkimuksessa? Mikä voi olla syynä virtauksen heikkenemiseen?

Gynekologi Anna-Paula Sariola: Raskauden alkaessa naisen elimistössä tapahtuu suuria fysiologisia muutoksia. Esimerkiksi kohdun verenkierto lisääntyy, jotta sikiö saa ravintoa ja happea. On harvinaista, että äidin verenkierron mukautuminen raskauden vaatimuksiin ei tapahdukaan. Silloin on riskinä äidin verenpaineen nousu tai istukan toiminnan heikkeneminen raskauden aikana.

Suonen verenvirtausta voidaan tutkia käyttämällä hyväksi fysiikasta tuttua doppler-ilmiötä. Menetelmän avulla virtaus muutetaan aaltomaiseksi kuvioksi, joiden avulla voidaan seurata hyvin pienten suonten sisäisiä virtauksia. Tutkimuksella seurataan myös äidin ja sikiön verenkiertoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Istukan verenkierron tutkiminen on vaikeaa, mutta napanuoran suonten virtauksen tiedetään kertovan istukan verensaannista. Istukan toiminnan selvittäminen ei ole yksittäisellä tutkimuksella mahdollista. Epäsuorasti toiminnasta saadaan viitteitä sikiön kasvua ja hyvinvointia tutkimalla. Tässä on apuna kohdun kasvun seuranta (sf-mitta), äidin tekemä sikiön liikehdinnän seuranta, ultraäänitutkimus ja loppuraskaudessa sikiön sykekäyrä. Runsaan virtauksen löytyminen napanuoran valtimosta on myös hyvä löydös.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Virtaustutkimukset ovat herkkiä virheille: sikiön liikehtiminen, hengitysliikkeet, lapsiveden määrä ja myös tekniset ongelmat voivat heikentää tutkimuksen luotettavuutta, siksi poikkeava löydös kontrolloidaan. Sait lähetteen äitiyspoliklinikalle sitä varten. Sikiön kasvu ja vointi kontrolloidaan, samoin kuin verenvirtaus napanuoran suonessa. Uskon, että löydökset ovat normaaleita, koska raskaus on edennyt hyvin ja eikä muuta poikkeavaa kuin alentunut virtaus ole aiemmin todettu.

Vauva 4/2010

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla