Ultrassa ilmeni, että istukan virtaus ei toimi aivan niin kuin pitäisi. Mikä voi olla syynä?

Olen 30. viikolla raskaana. Kävin viikko sitten 4D-ultrassa, jossa ilmeni, että istukan virtaus ei toimi aivan niin kuin pitäisi. Lääkäri sanoi, ettei syytä huoleen pitäisi olla, mutta laittoi silti lähetteen jatkotutkimuksiin.
Voiko istukka lakata toimimasta niin, etten itse huomaa mitään? Saako lapsi tarpeeksi ravintoa? Havaitaanko istukan toimintahäiriöt ainoastaan ultraäänitutkimuksessa? Mikä voi olla syynä virtauksen heikkenemiseen?

Gynekologi Anna-Paula Sariola: Raskauden alkaessa naisen elimistössä tapahtuu suuria fysiologisia muutoksia. Esimerkiksi kohdun verenkierto lisääntyy, jotta sikiö saa ravintoa ja happea. On harvinaista, että äidin verenkierron mukautuminen raskauden vaatimuksiin ei tapahdukaan. Silloin on riskinä äidin verenpaineen nousu tai istukan toiminnan heikkeneminen raskauden aikana.

Suonen verenvirtausta voidaan tutkia käyttämällä hyväksi fysiikasta tuttua doppler-ilmiötä. Menetelmän avulla virtaus muutetaan aaltomaiseksi kuvioksi, joiden avulla voidaan seurata hyvin pienten suonten sisäisiä virtauksia. Tutkimuksella seurataan myös äidin ja sikiön verenkiertoa.

Istukan verenkierron tutkiminen on vaikeaa, mutta napanuoran suonten virtauksen tiedetään kertovan istukan verensaannista. Istukan toiminnan selvittäminen ei ole yksittäisellä tutkimuksella mahdollista. Epäsuorasti toiminnasta saadaan viitteitä sikiön kasvua ja hyvinvointia tutkimalla. Tässä on apuna kohdun kasvun seuranta (sf-mitta), äidin tekemä sikiön liikehdinnän seuranta, ultraäänitutkimus ja loppuraskaudessa sikiön sykekäyrä. Runsaan virtauksen löytyminen napanuoran valtimosta on myös hyvä löydös.

Virtaustutkimukset ovat herkkiä virheille: sikiön liikehtiminen, hengitysliikkeet, lapsiveden määrä ja myös tekniset ongelmat voivat heikentää tutkimuksen luotettavuutta, siksi poikkeava löydös kontrolloidaan. Sait lähetteen äitiyspoliklinikalle sitä varten. Sikiön kasvu ja vointi kontrolloidaan, samoin kuin verenvirtaus napanuoran suonessa. Uskon, että löydökset ovat normaaleita, koska raskaus on edennyt hyvin ja eikä muuta poikkeavaa kuin alentunut virtaus ole aiemmin todettu.

Vauva 4/2010

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Tarvitseeko rintoja valmistella imetykseen? Terveydenhoitaja Mia Astikainen vastaa.

Rinnat valmistautuvat imetykseen jo raskausaikana

Raskausaikana rinnat valmistautuvat maidontuotantoon ja imetykseen ja kipeytyvät usein hormonien vaikutuksesta. Rintoihin kasvaa uusia maitotiehyitä ja -rakkuloita, jotka suurentavat rintoja. Raskauden aikana rasvakudoksen määrä lisääntyy, ja rasvaa tulee lisää myös rintoihin. Nämä muutokset muun muassa venyttävät ihoa ja aiheuttavat näin arkuutta.

Myös rinnanpäiden alue on usein arka. Rinnanpäät kasvavat, nännipiha laajenee ja sen väri muuttuu tummemmaksi. Tämä kaikki vahvistaa rinnanpäiden aluetta ja valmistaa imetyksen tuomaan rasitukseen.

Näillä pärjäät: hyvät rintsikat, liivinsuojat ja hoitovoide

Arkoja rintoja on hyvä suojata vedolta ja kylmältä. Tämä on tärkeää myös imetyksen aikana, sillä se voi auttaa suojaamaan rintatulehdukselta. Lämpimillä kesäsäillä rinnat eivät juuri tarvitse suojaa, mutta muuten ne on hyvä pitää lämpiminä tarvittaessa vaikka huivilla tai erillisellä rintojenlämmittimellä, jonka puet sisävaatteiden päälle.

Jos tarvitset suojaa vain rinnanpäille, niin esimerkiksi kankaiset tai villaiset rintaliivien sisään laitettavat kestoliivinsuojat ovat näppärät.

Hyvät rintaliivit tukevat ja suojaavat arkoja rintoja. Valitse siis sellaiset liivit, joissa sinun ja rintojesi on hyvä olla sekä raskaus- että imetysaikana. Jos haluat, voit hankkia imetystä helpottavia tarvikkeita jo raskausaikana: rinnanpäille tarkoitettua hoitovoidetta ja liivinsuojia on hyvä olla valmiina, kun kotiudut vauvan kanssa sairaalasta.

Voit vahvistaa rinnanpäitä jo etukäteen

Rintoja ei tarvitse erityisesti valmistella imetykseen raskauden aikana, ellei niihin liity joitakin erityispiirteitä. Kokemukseni mukaan lähinnä vain todella vaaleilla äideillä on vaikeuksia imetyksen kanssa, sillä rinnanpäiden iho on heillä hyvin ohutta ja kipeytyy siksi erityisen herkästi. Heille suosittelen rinnanpäiden vahvistamista jo raskauden aikana.

Rinnanpäitä voi valmistella imetykseen yksinkertaisesti pyörittelemällä ja venyttämällä niitä sormien välissä. Tämä on hyödyllistä erityisesti niille naisille, joilla on matalat tai sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät. Rinnanpäitä voi myös hellävaroen hieroa pyyhkeellä esimerkiksi suihkun jälkeen. Kovaa hankaamista tulee kuitenkin välttää.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Leijonakuvioinen lastenlautanen ja bambulusikka korvataan kuumemittarilla.

Äitiyspakkaukseen lisätuotteena hankittu leijonakuvioinen lautanen ja lusikka jätetään pois, koska tuotteissa käytettyä bambujauhoa ei ole hyväksytty elintarvikkeiden kanssa kontaktissa olevien muovimateriaalien osaksi.

Lautas- ja lusikkasetin tilalle äitiyspakkaukseen tulee digitaalinen kuumemittari. Pakkauksessa on lisäksi mukana lusikka, jossa bambujauhoa ei ole.

Ruokalautanen ja ensilusikka -setti hankittiin osaksi lisätuotteita, kun äitiysavustuksen määrää korotettiin 30 eurolla. Korotus tulee voimaan odottajille, joiden laskettu aika on 1. kesäkuuta tai myöhemmin.

Ensimmäiset lisätuotteita sisältäneet pakkaukset ovat lähteneet asiakkaille tällä viikolla, kertoo äitiyspakkauskoordinaattori Veera Petäjä Kelalta. Lautasta ja  lusikkaa ei ehditty toimittaa yhdellekään asiakkaalle. Tällä tai ensi viikolla lähetettyihin pakkauksiin lisätään kuumemittari jälkikäteen omana lähetyksenä.

– Tällä hetkellä jaetaan vielä vuoden 2017 pakkausta. Uuden pakkauksen jakelu alkaa, kun edellinen on jaettu loppuun, näillä näkymin toukokuun alkupuolella, Petäjä kertoo.

– Leijonalautasta ei ole kenellekään lähetetty, eikä lähetetä.

Lisätuotteet valittiin äitiyspakkaukseen poikkeuksellisen nopealla aikataululla, kun päätös äitiysavustuksen korottamisesta oli tehty. Kelan ja Eviran ratkaisu bambutuotteiden jättämisestä pois perustuu EU:n kontaktimateriaalilainsäädännön asetuksiin.

– Seuraamme viranomaisten kanssa hyvin tarkasti tuotteille asetettuja asetuksia. Tämä asetus on valitettavasti jäänyt maahantuojalta huomaamatta, etuuspäällikkö Johanna Aholainen sanoo.

Kela jakaa vuosittain noin 35 000 äitiyspakkausta, joissa on yhteensä yli 2 miljoonaa tuotetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.