Ihan kaikkea voi pelätä. Vaikka portaita tai vauvan nostamista syliin.

Sattuuko vauvaa, kun vaunut osuvat katukiveykseen? Mitä jos unohdan vauvan bussiin? Vauvan lukijat paljastavat oudot pelkonsa.

Jälkeenpäin nauratti, tuolloin ei

”Nielaisin kielikorun pallon raskausaikana ja pelkäsin, että se kulkeutuu vauvalle napanuoraa pitkin.”

”Koska refluksista puhutaan niin paljon, olin varma, että meidänkin vauvalla on se. Ei ollut.”

”Kun vaunut töyssyttävät jäisellä tiellä, olin varma, että vauva saa vaunuissa nukkuessaan aivotärähdyksen.”

”Olin varma, että koko perhe saa ripulin, kun vaihdoin vaippoja rotavirusrokotteen jälkeen.”

”Muistan olleeni ensimmäisellä kauppareissulla ylikäyvän suojeluvietin vallassa. Marketissa oli poikkeavasti käyttäytyvä, äänekäs ihminen ja olin sekunnissa valmis taistelemaan, jos hän lähestyisi poikastani.”

”Pelko lapsen lihomisesta isänsä mittoihin oli kova.”

”Kun kätilö sanoi synnytyksessä pään ja hiuksien näkyvän, huusin kovaan ääneen, onko ne hiukset oranssit.”

”Lenkkeilin äitiyslomalle jäätyäni tulevan isosiskon kanssa metsässä. Oli syksy ja hirvenmetsästys alkanut. Päähäni tupsahti ajatus, miten saisin tytön turvaan ja meidät pois hirven tieltä? En enää lähtenyt ilman toista aikuista metsään.”

”Jännitin, tuleeko lapselle oranssit hiukset, koska isällään esiintyy parrassa punapigmenttiä. Kun kätilö sanoi synnytyksessä pään ja hiuksien näkyvän, huusin kovaan ääneen onko ne hiukset oranssit vai tummat? Hiukset olivat ruskeat.”

Nyt se unohtuu kauppaan

”Asumme kaksikerroksisessa asunnossa ja vastasyntyneen kanssa pelotti kulkea portaita ylös alas. Piti askeltaa kuin lapsi yksi rappunen kerrallaan, ettei vaan kävisi vahinkoa.”

”Olin kohtalaisen huoleton kunnes puolitoista kuukautta ennen laskettua aikaa ystäväni sai vauvan ja alkoi antaa käytännön vinkkejä: Muista aina kuivata kaikki poimut todella huolella tai ne menevät verille. Kannattaa nukuttaa puoliksi kyljelleen, koska siskoni olisi pienenä tukehtunut oksennukseen, jos olisi ollut selällään. Silloin tajusin, että entä jos en osaakaan hoitaa lastani. Katsoin vauvaa, jolla oli myssy päässä sisällä ja tumput käsissä ja jaloissa enkä oikeastaan ollut varma miksi.”

”Ensimmäisen kolmen kuukauden ajan pöyhin sänkyä vähintään kerran yössä, pahimmillaan tunnin välein iltakymmenestä aamukuuteen, koska olin aivan varma, että vauva tukehtuu peittoihimme. Lapsi nukkui tuolloinkin omassa sängyssään.”

”Luen jatkuvasti keskustelupalstoilta, miten esimerkiksi liika kiltteys tai hymyilyn aloittaminen myöhään kertoo jostain vammasta tai tulevan murrosiän ongelmasta. Tiedän kyllä, että vauvani on ihana ja reipas, normaalisti kehittynyt ja täysin tyytyväinen.”

”En ollut ennen tyttäreni syntymää pitänyt vauvaa sylissä, joten en tiennyt, miltä vauva tuntuisi. Pelkäsin pudottavani sen heti.”

”Pystyin hyvin kuvittelemaan mielessäni, kuinka vauva huutaa hädissään ja minä vain käännän kuorsaten kylkeä.”

”Unohtelin asioita tavallista enemmän. Pahin pelkoni oli, että unohdan vauvan esimerkiksi kauppaan.”

Entä jos en rakastakaan lasta?

”Olin itse isin tyttö ja pelkäsin, ettei lapseni pidä minusta. Nyt tyttö on kaksivuotias ja on aina ollut enemmän äidin perään kuin isän.”

”Tunsin itseni jossain vaiheessa surkeaksi äidiksi ja aloin pelätä, että lapsen ensimmäiset sanat olisivat äiti on tyhmä.”

”Pelkäsin, että saisin tytön. Poika tuli.”

”Pohdin loputtomiin, mitä jos vauva vaihtuu sairaalassa? No, vauva oli syntymästään asti kanssani yötäpäivää ihokontaktissa.”

”Mietin kovasti, että entäs jos äidinvaistot eivät herääkään? Entä jos lasta ei rakastakaan?”

”En voinut uskoa, että kolmatta lasta voi rakastaa yhtä paljon.”

”Mitä jos imetys inhottaa minua?”

”En voinut uskoa, että kolmatta lasta voisi rakastaa yhtä paljon kuin kahta aikaisempaa.”

”Olin varma, etten ikinä opi tunnistamaan vauvan eri itkuja enkä vastaamaan tämän tarpeisiin.”

”Jos olin välillä alakuloisella mielellä, mietin, miten se vaikuttaa vauvaan – voiko se vinksahtaa?”

Aika auttaa

”Lopulta ymmärsin, että elämää ei voi estää. Se vain kulkee ja tapahtuu.”

”Tajusin rakastavani vielä syntymätöntä vauvaani niin äärettömästi, etten mitenkään voisi voittaa pelkäämääni Maailman surkein äiti -titteliä.”

”Ajan kanssa opin luottamaan, että lapsi pärjää ja aloin olla tyytyväinen arkeemme.”

”Miehen kanssa puhuimme paljon asioista ja jo se, että mies sanoi minun miettivän hölmöjä, rauhoitti vähän. Siis tunne siitä, että joku toinen uskoo minuun, vaikken itse vielä uskonutkaan.”

”Otin pelkounet puheeksi neuvolassa ja terveydenhoitaja sanoi niiden olevan tavallista tuoreilla äideillä. Vain aika auttaisi.”

Lähde: Vauva.fi:n kysely

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.