Kaksosista noin 70 prosenttia on epäidenttisiä eli erimunaisia.

Kaksosista noin 70 prosenttia on epäidenttisiä eli erimunaisia. Tällöin äidiltä on irronnut kaksi munasolua, jotka ovat hedelmöittyneet eri siittiöillä. Lapset eivät ole geneettisesti toisilleen sen enempää sukua kuin tavallisetkaan sisarukset, ja he voivat olla joko samaa tai eri sukupuolta.

Identtiset kaksoset ovat saaneet alkunsa yhdestä munasolusta, joka on jakautunut kahtia hedelmöittymisen jälkeen. Lapset ovat silloin aina samaa sukupuolta. Vaikka identtisillä monikkolapsilla on samanlainen perimä, hekin ovat erilaisia ihmisiä ulkoisten tekijöiden, kokemusten ja yksilöllisesti toimivan perimän vuoksi.

Kolmosista yleisimmin kaksi on identtisiä ja yksi epäidenttinen, mutta myös erimunaiset kolmoset tai identtiset kolmoset ovat mahdollisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Epäidenttisillä kaksosilla tai kolmosilla on kohdussa aina omat vesipussit, suonikalvot ja istukat. Identtisillä osa näistä tai kaikki voivat olla yhteisiä tai kaikki omia. Viimeisessä tapauksessa raskaus näyttää kohdussa samanlaiselta kuin epäidenttisten raskauskin. Siksi samaa sukupuolta olevien monikoiden identtisyydestä ei voi olla täysin varma muuten kuin dna-testin perusteella. Tosin esimerkiksi erot ulko­näössä antavat tietysti viitteitä siitä, että lapset eivät olisi identtisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla