Ehei, kukaan ei tule hypnotisoimaan sinua synnytyssaliin. Sen sijaan voit yrittää löytää mielenhallinnan itse.

Hypnosynnytys kuulostaa jännittävältä, vähän pöhköltäkin: että hypnoosissako olisi hyvä synnyttää?

Suomen HypnoSynnytys -yhdistyksen puheenjohtaja Jenna Moisala kertoo, mistä oikein on kyse. Moisala on hypnosynnytysvalmentaja, doula, fysioterapeutti ja kahden pienen lapsen äiti.

– Varsinaisen hypnoosin sijaan kyse on itsehypnoosista eli syvärentoutumisesta. Kukaan ei ohjaile tai sanele synnyttäjälle mitään, Moisala selventää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ideana on tarjota synnyttävälle äidille ja hänen kumppanilleen tekniikoita ja ajatusmalleja, joista voi olla apua kehon ja mielen rentouttamisessa synnytyksen aikana. Menetelmä on lähtöisin Yhdysvalloista ja suosittu myös Britanniassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Omista synnytyksistäni jälkimmäinen oli hypnosynnytys, ja vakuutuin sen myötä menetelmän toimivuudesta, Moisala kertoo.

Uskalla luottaa itseesi

Muista luonnollisen tai aktiivisen synnytyksen metodeista hypnosynnytys poikkeaa siinä, että asiaa lähestytään ennen kaikkea mielen kautta. Taustalla on ajatus, että tunteet ja mielentilat vaikuttavat kehoon.

– Aika mitättömätkin mieleen tulevat asiat voivat vaikuttaa synnytyksen etenemiseen. Hypnosynnytysvalmennuksessa opitaan luomaan itselle synnytysrauha tai synnytyskupla. Tarkoituksena on löytää synnyttävälle keholle luontainen olotila, joka edistää hyvää synnytyskokemusta, Moisala sanoo.

Moisalan mukaan syvärentoutuminen vähentää usein tarvetta puuttua synnytyksen kulkuun lääketieteellisesti.

Hypnosynnytyksen menetelmiä voi silti käyttää riippumatta tilanteesta, kätilöstä tai kivunlievityksestä. Äiti voi tukea itseään, luottaa kehoonsa ja antautua prosessille, vaikka synnytystapa olisi lopulta sektio.

– Tavoittena ei ole tietynkaltainen suorite, joka joko onnistuu tai menee pieleen.

Hypnosynnytysvalmentaja Jenna Moisalan vinkit synnyttäjälle

1. Perehdy synnytyksen luonnolliseen kulkuun

"Ota selvää, mitä synnytyksen aikana kehossa tapahtuu. On tärkeää ymmärtää, miten oma mieli ja synnytyksen aikana toimivat hormonit vaikuttavat synnytyksen kulkuun. Omassa hypnosynnytyksessäni metodilla oli myös iso vaikutus siihen, miltä synnytys tuntui."

2. Pyri luomaan positiivinen asenne synnytykseen

"Synnytys etenee yleensä hyvin, kun äiti saa riittävästi tukea, hän luottaa itseensä ja hänellä on turvallinen olo. Mieti etukäteen, miten tuot näitä elementtejä omaan synnytykseesi."

3. Päästä irti

"Synnytys on haaste ennen kaikkea mielelle, koska se vaatii irti päästämistä, kykyä rentoutua voimakkaista tuntemuksista huolimatta sekä suorittamisesta ja kontrollista luopumista. Näitä taitoja voi oppia harjoituksen ja oman kokemuksen kautta. Ne helpottavat synnytystä ja ovat tärkeitä taitoja myös syntyvän lapsen vanhempana."

Hypnosynnytys.fi

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla