Isyyden tunnustaminen avoliitossa helpottuu. Homman voi hoitaa raskauden aikana äitiysneuvolassa.

Uusi isyyslaki nopeuttaa isyyden tunnustamista. Kun vanhemmat asuvat avoliitossa, tuleva isä voi jatkossa tunnustaa isyytensä äitiysneuvolassa jo ennen lapsen syntymää. Muutos tulee voimaan tammikuussa 2016.

Isyys pitää tunnustaa terveydenhoitajalla tai kätilölle henkilökohtaisesti ja myös tulevan äidin pitää olla paikalla. Samalla voidaan sopia myös lapsen yhteishuollosta.

Aiemmin isyyden tunnustaminen ja huoltajuudesta sopiminen on tehty lastenvalvojalle vauvan syntymän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos isyydestä on epäselvyyttä tai jos muuten niin halutaan, isyyden voisi jatkossakin tunnustaa lapsen synnyttyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmasosa lapsista syntyy avoliittoon

Suomessa joka kolmas lapsi syntyy avoliittoperheeseen. Vuosittain avoliitossa syntyviä lapsia on noin 24 000.

On arvioitu, että noin 70-80 prosentissa avoliitoista isyys tunnustetaan jatkossa jo ennen syntymää.

Uudessa laissa säilyy olettama, jonka mukaan avioliitossa äidin kanssa oleva mies on lapsen isä. Yli 40 prosenttia lapsista syntyy Suomessa avioliiton ulkopuolella.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
On hämmästyttävää, että tällaista vielä yritetään. Ainoa keino biologisen isyyden toteamiseen pitäisi olla synnytyksen jälkeen tehty DNA-testi. On lapsen ja isän oikeuksien kannalta erittäin tärkeätä, että biologiseksi isäksi tulee oikea mies. Nyt yritetään innostaa miehiä tunnustamaan isyys jo raskausaikana, ilman että he ovat edes nähneet lasta. Ruotsissa on tehty arvioita, että rekistereissä olevista biologisista isistä n. 2% ei voi olla biologisia isiä. Luku on saatu tutkimalla verinäytteitä.

Eli 98% lapsista on ihan se oikea isä ja isällä oikea lapsi. Ei olis kansantaloudellisesti järkevää testauttaa koko porukkaa tuon pienen vähemmistön takia. Ymmärrän toki että yksilötasolla se testi olis joillekin tärkeä, mutta kokonaisuuden kannalta siinä testattaisiin suurinta osaa isistä ja lapsista täysin turhaan. Rahaa ja aikaa siis menis hukkaan. Avoliitossa on kuitenkin nykyisinkin oikeus testeihin, jos vanhemmat tai toinen vanhemmista niin haluaa.

Ja olishan tuo testaus melkoista holhoamista, yhteiskunta olettais ettei aikuiset ihmiset kykene edes lapsen isyyttä keskenään selvittämään. Kuinka sen lapsen kasvatus sujuu, jos isyyden selvittämisen tarvitaan yhteiskunnan holhoamista? Mihin seuraavaksi puututaan? Kuinka suureen holhoamiseen meillä on varaa?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla