Joskus odottaja saa ultraäänitutkimuksessa huolestuttavia, ehkä surullisiakin uutisia. Apua saa neuvolasta ja läheisiltä.

1. Mitä nyt?

Muista, että asiat saattavat olla hyvin, vaikka ultraäänitutkimuksessa jotain ilmenisikin. Poikkeava seulontatesti ei tarkoita, että lapsi on sairas, vaan sitä, että tarvitaan jatkotutkimuksia, kuten lapsivesi- ja istukkanäytteitä. Ne kertovat asiasta enemmän.

Seulontatutkimukset poimivat aina suuren määrän normaaleja raskauksia korkeariskisiksi. Vain pienessä osassa sikiöllä on oikeasti jokin kehityshäiriö. Jopa 97 prosenttia positiivisista tuloksista paljastuu jatkotutkimuksissa vääriksi hälytyksiksi.

Toisaalta seulontatutkimukset eivät myöskään paljasta kaikkia poikkeavuuksia. Normaalikaan tulos ei ole tae siitä, että tulossa on terve lapsi.

Suomessa noin kolmella vastasyntyneellä sadasta todetaan jokin rakenne- tai kromosomipoikkeavuus. Suurin osa poikkeavuuksista on lieviä tai korjattavissa.

2. Mistä saan apua tilanteeseen?

Käänny neuvolan puoleen. Neuvolapsykologi auttaa juuri tällaisissa tilanteissa, pyydä rohkeasti lähetettä terveydenhoitajalta. Potilasyhdistyksistä ja -liitoista löytyy tukinumeroita ja -henkilöitä, joille voi soittaa.

Tunteille tarvitaan tilaa, niiden käsittely vie aikaa.

Epävarmassa tilanteessa kannattaa ottaa vastaan kaikki tarjottu apu. Erikoissairaanhoitoon voidaan järjestää ylimääräisiä ultrakäyntejä ahdistuksen helpottamiseksi. Tietoa ja tukea tarvitaan, sillä uusia asioita on mahdollista omaksua vain pieninä paloina.

Tunteille tarvitaan tilaa, niiden käsittely vie aikaa.

Vertaistuki samat tunteet läpi eläneiltä ihmisiltä on ehkä kaikkein korvaamattominta. Moni on kokenut saman ja selviytynyt siitä.

Vertaistuki on tärkeää, vaikka kaiken keskellä sen etsiminen tuntuisikin ylivoimaiselta. Ehkä joku läheinen voisi auttaa siinä?

3. Kestääkö parisuhde tämän?

Raskausajan huolet ja tulevan lapsen terveys koskettavat molempia vanhempia. He voivat kuitenkin reagoida eri tavalla ja käsitellä vaikeita asioita eri tahtiin. Siitä, että puhuu huonoista uutisista kolmannen ihmisen kanssa, saattaa olla apua. Hän voi auttaa teitä ymmärtämään toistenne toimintaa ja suhtautumista.

Olette nyt toistenne parhaat ja samalla haastavimmat tukijat. On pariskuntia, jotka vaikeita elämäntilanteita kohdatessaan säilyttävät puheyhteyden, ja joiden parisuhde syvenee ja vahvistuu hankaluuksissa entisestään. Toisaalta kriisi saattaa myös erottaa.

Te kaksi olette nyt toistenne
parhaat tukijat.

Koettakaa löytää toimiva yhteys. Puhumiseen ja yhdessäoloon kannattaa käyttää aikaa. Ne auttavat ymmärtämään, että erilaiset, jopa vastakkaiset toimintatavat voivat pitää takanaan hyvin samanlaisia tunteita – pelkoa, huolta ja epävarmuutta, vihaa ja katkeruuttakin.

4. Miten kerron läheisille?

Toisten sääli ja huoli saattavat tuntua raskailta, jos ja kun ei itsekään ole sinut asian kanssa. Toisaalta vaikea asia on helpompi kestää, jos saa läheisiltään tukea.

Mieti, missä vaiheessa jaat huonot uutiset. Tunnet läheisesi ja tiedät, onko heidän reaktioistaan odotettavissa tukea vai lisähuolta.

Kun päätät kertoa, kerro samalla, mitä asia sinulle merkitsee ja millaista tukea ja suhtautumista rakkailta ihmisiltänne toivot.

Avoin puhe omista tunteista helpottaa oloa. Apua voi löytyä yllättäviltäkin tahoilta. Ja vastaavasti – vaikeissa elämäntilanteissa joidenkin läheisten vetäytyminen saattaa yllättää ja satuttaa. Monia vaikeuksien kohtaaminen pelottaa.

Vauva 9/15
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntija: Psykologi, psykoterapeutti Riikka Toivanen, psyko-terapiapalvelu Tunnetila.

Lähde: norio-keskus.fi

pinkabella

senhän takia näitä tutkimuksia tehdään että sikiön kehitys häiriöt löydetään ajoissa ja raskaus voidaan keskeyttää.on todella itsekeskeistä ja väärin sikiötä kohtaan antaa raskauden jatkua jos ei ole terve.

Vierailija

pinkabella kirjoitti:
senhän takia näitä tutkimuksia tehdään että sikiön kehitys häiriöt löydetään ajoissa ja raskaus voidaan keskeyttää.on todella itsekeskeistä ja väärin sikiötä kohtaan antaa raskauden jatkua jos ei ole terve.

Sikiökö tuon kertoi sinulle, vai miten olet noin varma asiasta?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla