Hormoniheilahdukset vaikuttavat odottajan mielialoihin.

Hormoniheilahdukset vaikuttavat odottajan mielialoihin.

Järki...

Englantilaisen tutkimukseen mukaan aivot kutistuvat raskausaikana. Hormoniheilahteluiden lisukkeena kutistuminen voi aiheuttaa muistamattomuutta, tehottomuutta ja muuta sekoilua.

Älä lannistu, odottaja! Kuuden kuukauden kuluttua synnytyksestä aivojen koko on palautunut ennalleen ja teho on todennäköisesti entistä ehompi. Ainakin eläinkokeissa äitirotat selvittävät esteradan nopeammin, tekivät vähemmän virheitä ja muistivat oppimansa pidempään kuin synnyttämättömät tyttörotat. Ja esterata on vielä leikkiä verrattuna raskausajasta ja vauvavaiheen yöherätyksistä selviämiseen.

...ja tunteet

  • Alkuraskauden aikana naisen kehossa kuohuu: istukka tuottaa raskauden ylläpidolle tärkeitä hormoneja, kuten istukkahormonia, keltarauhashormonia, eri estrogeenejä ja istukan laktogeenistä hormonia. Näistä tunteisiin vaikuttavat eniten estrogeenit.
  • Raskauden aikana kehon estroni- ja estradiolitasot lähes satakertaistuvat ja estriolitasot tuhatkertaistuvat normaalitasoihin verrattuna.
  • Muutos saa odottavan naisen reagoimaan herkemmin kaikkeen. Se kuuluu asiaan, jotta nainen pystyy synnytyksen jälkeen tunnistamaan lapsen tunne- ja olotiloja ja vastaamaan vauvan tarpeisiin.
  • Raskauden alussa nainen myös kiinnittää enemmän huomiota mielialaansa, tunteisiinsa ja reaktioihinsa.
  • Keskiraskauden aikana kiivaimmat tunnekuohut yleensä tasoittuvat ja odottaja tuntee olonsa energiseksi ja vahvaksi, herkkyydestä huolimatta.
  • Loppuraskaus auttaa odottajaa suuntautumaan kohti äidin roolia – katse kääntyy entistä enemmän sisäänpäin.
  • Raskauden toisen tai kolmannen kolmanneksen aikana moni odottaja valmistautuu lapsen tuloon niin sanotun pesänrakennusvietin avulla: siivoaa, pesee vauvan vaatteita ja raivaa vauvalle tilaa kotona. Samalla tuleva äiti tekee vauvalle tilaa myös sydämeensä.
  • Raskaus hämmentää myös vauvan isää. Hän ei välttämättä ymmärrä, mikä raskaana olevaa, odottamattomasti käyttäytyvää kumppania vaivaa. Tunteista kannattaa puhua avoimesti. On hyvä pyytää ja antaa tukea puolin ja toisin.

Vauva 5/07 ja Vauva 6–7/02

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen.