Hormoniheilahdukset vaikuttavat odottajan mielialoihin.

Hormoniheilahdukset vaikuttavat odottajan mielialoihin.

Järki...

Englantilaisen tutkimukseen mukaan aivot kutistuvat raskausaikana. Hormoniheilahteluiden lisukkeena kutistuminen voi aiheuttaa muistamattomuutta, tehottomuutta ja muuta sekoilua.

Älä lannistu, odottaja! Kuuden kuukauden kuluttua synnytyksestä aivojen koko on palautunut ennalleen ja teho on todennäköisesti entistä ehompi. Ainakin eläinkokeissa äitirotat selvittävät esteradan nopeammin, tekivät vähemmän virheitä ja muistivat oppimansa pidempään kuin synnyttämättömät tyttörotat. Ja esterata on vielä leikkiä verrattuna raskausajasta ja vauvavaiheen yöherätyksistä selviämiseen.

...ja tunteet

  • Alkuraskauden aikana naisen kehossa kuohuu: istukka tuottaa raskauden ylläpidolle tärkeitä hormoneja, kuten istukkahormonia, keltarauhashormonia, eri estrogeenejä ja istukan laktogeenistä hormonia. Näistä tunteisiin vaikuttavat eniten estrogeenit.
  • Raskauden aikana kehon estroni- ja estradiolitasot lähes satakertaistuvat ja estriolitasot tuhatkertaistuvat normaalitasoihin verrattuna.
  • Muutos saa odottavan naisen reagoimaan herkemmin kaikkeen. Se kuuluu asiaan, jotta nainen pystyy synnytyksen jälkeen tunnistamaan lapsen tunne- ja olotiloja ja vastaamaan vauvan tarpeisiin.
  • Raskauden alussa nainen myös kiinnittää enemmän huomiota mielialaansa, tunteisiinsa ja reaktioihinsa.
  • Keskiraskauden aikana kiivaimmat tunnekuohut yleensä tasoittuvat ja odottaja tuntee olonsa energiseksi ja vahvaksi, herkkyydestä huolimatta.
  • Loppuraskaus auttaa odottajaa suuntautumaan kohti äidin roolia – katse kääntyy entistä enemmän sisäänpäin.
  • Raskauden toisen tai kolmannen kolmanneksen aikana moni odottaja valmistautuu lapsen tuloon niin sanotun pesänrakennusvietin avulla: siivoaa, pesee vauvan vaatteita ja raivaa vauvalle tilaa kotona. Samalla tuleva äiti tekee vauvalle tilaa myös sydämeensä.
  • Raskaus hämmentää myös vauvan isää. Hän ei välttämättä ymmärrä, mikä raskaana olevaa, odottamattomasti käyttäytyvää kumppania vaivaa. Tunteista kannattaa puhua avoimesti. On hyvä pyytää ja antaa tukea puolin ja toisin.

Vauva 5/07 ja Vauva 6–7/02

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla