Kotidopplerilla voi kuulla sikiön sydänäänet kotona. Joskus se antaa mielenrauhaa.

1. Mitä ja milloin kotidopplerilla voi kuulla?

Kotidoppler-laitteella kuulee sikiön sydämen sykkeen, erilaiset liikkeet, potkut ja hikan.

Äänet alkavat kuulua keskimäärin kahdennentoista raskausviikon paikkeilla, mutta osa äideistä kuulee äänet aiemmin, osa vasta viikolla 20. Jokainen raskaus on yksilöllinen, ja tämäkin asia vaihtelee.

Älä panikoi, jos mitään ei kuulu – siihen voi olla monta syytä.

2. Mitkä asiat vaikuttavat sykkeen kuulumiseen?

Äidin kohdun anatomia, istukan paikka, äidin vatsapeitteiden paksuus, sikiön asento ja aktiivisuus voivat kaikki vaikuttaa siihen, kuinka voimakkaasti sykkeet kuuluvat. Sykkeet voivat kuulua vatsanpeitteiden läpi heikommin myös äidin ylipainon takia.

Kun istukka on kohdun etupuolella, laite ei ehkä pysty rekisteröimään sykettä. Joskus sikiö liikkuu liikaa tai on valinnut asennon, jossa ääniä ei kuulu.

Jos et saa ääniä kuulumaan kotona, voit kokeilla kuuntelua eri asennoissa.

3. Kuulen pelkkää kohinaa, vaikka kuulin sykkeet neuvolassa. Pitääkö nyt hätääntyä?

Ei pidä. Neuvolan laitteet ovat paljon tehokkaampia kuin kotikäyttöiset dopplerit. Jos et saa ääniä kuulumaan kotona, voit kokeilla kuuntelua eri asennoissa. Testaa vaikkapa istuvaa asentoa, makuuasentoa ja kylkiasentoa.

Käytä reilusti ultraäänigeeliä, jotta kuuluvuus olisi mahdollisimman hyvä. Testaa doppleria eri päivinä ja eri vuorokaudenaikoina. Liikuta laitetta laajalla alueella, myös vatsan sivuilla ja alaosassa.

4. Mistä kohtaa vatsaa sykkeet kuuluvat parhaiten?

Neuvolan henkilökunta voi näyttää, mistä löydät sydänäänet parhaiten. Raskauden alkuvaiheessa syke löytyy helpoimmin alavatsasta, karvoituksen rajoilta.

Kun sikiö kasvaa, tilanne muuttuu. Viikon 20 jälkeen äänet alkavat kuulua ylempää, ja löydät ne parhaiten navan sivulta, jommalta kummalta puolen.

Älä sekoita sikiön sykettä omaan sykkeeseesi, joka on alle 100.

5. Miltä sykkeen pitäisi kuulostaa? Vaihteleeko sen tiheys?

Syke kuulostaa tiheältä suhahtelulta. Älä sekoita sitä omaan sykkeeseesi, joka on alle 100. Vatsan vieressä kulkee suuria valtimoja, joten äidin ja vauvan sykkeet saattavat mennä sekaisin.

Sikiön syke voi olla aluksi hyvin epäsäännöllinen. Sen tiheys vaihtelee noin viikolle 20 asti.

6. Millainen doppler kannattaa valita?

Doppler ei ole välttämätön laite, ja markkinoilla on monenlaisia, -kokoisia ja -hintaisia malleja. Kallein voi maksaa kolminkertaisen hinnan halvimpaan nähden, ja takuuajat vaihtelevat.

Yksinkertaisimmat dopplerit kertovat vain sykkeen. Osan laitteista voi liittää älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen, ja näet sykkeet, liikkeiden määrän ja sykkeen kehityksen raskausviikoittain. Halutessasi voit nauhoittaa ja lähettää sykkeet sähköpostitse eteenpäin, jos haluat ilahduttaa läheisiä.

7. Kuinka usein voin käyttää laitetta? Onko siitä mitään haittaa sikiölle?

Sydänäänten kuuntelu on turvallista, eikä siitä ole haittaa sikiölle. Voit kuunnella sydänääniä niin usein kuin haluat. Tarkista, että paketin kyljestä löytyy CE-merkintä eli se täyttää vaaditut direktiivit.

8. Toimiiko laite ilman ultraäänigeeliä?

Geeli toimii parhaiten, mutta voit korvata sen aivan tavallisella perusvoiteella. Pidä vain huoli siitä, ettei laitteen ja ihon väliin jää ilmaa.

Asiantuntijana Pekka Taipale, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri Terveystalosta.

Vauva 6–7/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kaikille odottajille raskausoireita ei tule lainkaan, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.

Pahoinvointi on oireista yleisin

Kaikilla odottajilla ei ole raskausoireita. Ne voivat olla myös niin lieviä, että jäävät käytännössä huomaamatta. Suurin osa naisista oireilee kuitenkin jollakin tavalla. On erittäin harvinaista, että raskaus etenee synnytykseen asti ilman minkäänlaisia muutoksen tuntemuksia omassa kehossa.

Aamupahoinvointi on ehkä klassisin merkki vauvan odotuksesta. Joillakuilla se ilmenee pelkästään aamuisin heti herättyä ja väistyy päivän mittaan. Pahoinvointi voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai esiintyä yksilöllisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pahoinvointi johtuu istukkahormonista, ja verensokerin lasku tekee olon vain huonommaksi.

Toisella kolmanneksella helpottaa – useimmiten

Keskenmenon yhteydessä istukkahormonin määrä veressä laskee. Tämä helpottaa pahoinvointia. Myös tuulimunaraskauden yhteydessä huono olo jää joillakin naisilla hyvin lieväksi. Pelkkä pahoinvoinnin loppuminen tai se, ettei sitä ole, ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonoja uutisia.

Pahoinvointi yleensä helpottaa ja loppuu kokonaan raskauden edetessä toiselle kolmannekselle. Huonovointisuus voi siis loppua kuin seinään ilman, että mikään on vialla.

Raskaudet voivat olla erilaisia

Alkuraskauteen kuuluu yleisesti väsymys, jonka arvellaan johtuvan keltarauhashormonitason noususta. Väsymys yleensä helpottaa samaan aikaan kun pahoinvointikin, mutta tulee usein takaisin loppuraskaudessa. Odottaja voi kuitenkin olla hyvin virkeä, eikä unentarve välttämättä lisäänny. Jokainen on yksilö ja raskauden oireet kullakin erilaiset.

Rinnat ja nännit ovat monilla naisilla arat juuri ennen kuukautisia. Näin käy usein myös alkuraskaudessa. Raskautta toivova nainen voi tuntea pettymystä ajatellessaan, että sieltä ne kuukautiset taas tulevat. Kun arkuus ei helpotakaan, varsinkin uudelleensynnyttäjä voi tunnistaa sen raskauden ensioireeksi.

Myös saman naisen raskauksien välillä voi olla suuriakin eroja. Siksi omien oireiden ja tuntemusten vertaaminen toisiin tai edes aiempiin omiin kokemuksiin voi aiheuttaa turhaa huolta. Jos sinulla on huoli raskauden etenemisestä tai vauvan voinnista, ole yhteydessä neuvolaan.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhe-suunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luonnonmukaisuuden tavoittelu kääntyy turvattomuudeksi, jos vanhemmat kieltäytyvät tarpeellisista toimenpiteistä. Uusi ilmiö on toive siitä, että sikiön sykettä ei seurattaisi.

Suomessa on vammautunut vastasyntyneitä siitä syystä, että äiti on synnytyksessä kieltänyt sikiön sydänkäyrän rekisteröimisen. Asiasta kertoivat keskiviikkona Aamulehti ja Kaleva.

Tapauksista on tehty muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet vammautuneiden vauvojen vanhemmat, jotka ovat havahtuneet seuraamuksiin. 

– Sikiön sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy joidenkin synnyttäjien vahvaan ideologiaan, jonka mukaan synnytykseen halutaan mahdollisimman vähän ulkopuolista puuttumista, kertoo Tampereen yliopistollisessa sairaalassa naistentautien ja synnytysten osastonylilääkärinä toimiva Jukka Uotila.

Sydänäänten seuranta ei ole millään tavalla haitallista tai vaaraksi syntyvälle vauvalle tai äidille, Uotila korostaa. Toimenpiteellä turvataan se, että sikiön uhkaava hapenpuute huomataan riittävän ajoissa.

”Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä.”

– Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä. Suosituksen mukaan sykekäyriä tulisi ottaa jokaisessa synnytyksessä ainakin synnytyksen aluksi, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa.

Sikiön uhkaava hapenpuute on yleinen syy siihen, miksi synnytystä joudutaan vauhdittamaan tai turvaudutaan esimerkiksi imukupin käyttämiseen ponnistusvaiheessa.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä ja voi pahimmillaan johtaa eriasteiseen vammautumiseen tai menehtymiseen. Vauva voi syntyä huonokuntoisena, reagoimattomana ja velttona eikä ryhdy hengittämään itse. Vastasyntynyt tarvitsee silloin tehohoitoa.

Uotila on myös Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys valmistelee asiasta kannanottoa yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Kannanotossa annetaan hoitohenkilökunnalle toimintaohjeita siltä varalta, että äiti kieltää sykkeen seurannan.

Turvallisuuden voi sovittaa luomusynnytykseen

Jukka Uotilan mukaan valtaosa luonnonmukaista synnytystä toimivista äideistä onneksi hyväksyy välttämättömät toimenpiteet.

– Äärimmäiset vastakkainasettelut ovat kuitenkin vaikeita tilanteita. Taustalla saattaa olla epäluottamusta lääketiedettä kohtaan.

”Emme koe, että toimisimme liukuhihnalla.” 

Luonnonmukaisuuteen pyrkivät äidit saattavat ajatella, että sairaalassa synnytys yritetään pakottaa tiettyyn muottiin. Uotilan mukaan näin ei ole.

– Varsin paljon meillä on valmiutta yksilölliseen hoitoon, emme koe että toimisimme liukuhihnalla. Mutta turvallisuusnäkökulmat ovat tärkeitä, ja ne täytyy sovittaa mukaan.

Äärimmäiseen luomuiluun pyrkiminen synnytyksessä ei ole ainoa trendi, jossa toive luonnonmukaisuudesta voi kääntyä turvallisuusriskiksi. Pohjanmaalla ja Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla on lisääntynyt rokotekriittisyys, jonka takia monissa kunnissa rokotuskattavuus ei enää ole laumasuojan kannalta riittävä.

Suomessa on myös vanhempia, jotka kieltäytyvät antibioottikuureista ja käyttävät hopeavettä, jota juottavat sekä itselleen että lapsilleen. Heillä on uskomus hopeaveden puhdistavasta vaikutuksesta, kertoo Yle. Tutkijoiden mukaan hopeavesi on myrkyllistä ja voi juotuna aiheuttaa sisäelinvaurioita. 

Vierailija

Osa synnyttäjistä kieltäytyy sikiön sydänäänten seurannasta – vauvoille on tullut vakavia seuraamuksia

"Epäluottamusta lääketiedettä kohtaan"? Suomessa on maailman turvallisinta olla raskaana ja synnyttää. Meillä kuolee vähiten äitejä synnytykseen. Ja ilmeisesti koska näin on, niin osa vanhemmista on alkanut kuvitella, että kaikki tämä turva ja turvallisuus tulee luonnostaan eivätkä he ymmärrä, mihin hyvä tilanne perustuu. Nyt sitten halutaan synnyttää samalla tavalla kuin kehitysmaissa (tai Suomessa 100 vuotta sitten): kotona, ilman lääkäriä, ilman koneita, ilman lääkitystä jne. Ihmisten...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.