Kotidopplerilla voi kuulla sikiön sydänäänet kotona. Joskus se antaa mielenrauhaa.

1. Mitä ja milloin kotidopplerilla voi kuulla?

Kotidoppler-laitteella kuulee sikiön sydämen sykkeen, erilaiset liikkeet, potkut ja hikan.

Äänet alkavat kuulua keskimäärin kahdennentoista raskausviikon paikkeilla, mutta osa äideistä kuulee äänet aiemmin, osa vasta viikolla 20. Jokainen raskaus on yksilöllinen, ja tämäkin asia vaihtelee.

Älä panikoi, jos mitään ei kuulu – siihen voi olla monta syytä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Mitkä asiat vaikuttavat sykkeen kuulumiseen?

Äidin kohdun anatomia, istukan paikka, äidin vatsapeitteiden paksuus, sikiön asento ja aktiivisuus voivat kaikki vaikuttaa siihen, kuinka voimakkaasti sykkeet kuuluvat. Sykkeet voivat kuulua vatsanpeitteiden läpi heikommin myös äidin ylipainon takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun istukka on kohdun etupuolella, laite ei ehkä pysty rekisteröimään sykettä. Joskus sikiö liikkuu liikaa tai on valinnut asennon, jossa ääniä ei kuulu.

Jos et saa ääniä kuulumaan kotona, voit kokeilla kuuntelua eri asennoissa.

3. Kuulen pelkkää kohinaa, vaikka kuulin sykkeet neuvolassa. Pitääkö nyt hätääntyä?

Ei pidä. Neuvolan laitteet ovat paljon tehokkaampia kuin kotikäyttöiset dopplerit. Jos et saa ääniä kuulumaan kotona, voit kokeilla kuuntelua eri asennoissa. Testaa vaikkapa istuvaa asentoa, makuuasentoa ja kylkiasentoa.

Käytä reilusti ultraäänigeeliä, jotta kuuluvuus olisi mahdollisimman hyvä. Testaa doppleria eri päivinä ja eri vuorokaudenaikoina. Liikuta laitetta laajalla alueella, myös vatsan sivuilla ja alaosassa.

4. Mistä kohtaa vatsaa sykkeet kuuluvat parhaiten?

Neuvolan henkilökunta voi näyttää, mistä löydät sydänäänet parhaiten. Raskauden alkuvaiheessa syke löytyy helpoimmin alavatsasta, karvoituksen rajoilta.

Kun sikiö kasvaa, tilanne muuttuu. Viikon 20 jälkeen äänet alkavat kuulua ylempää, ja löydät ne parhaiten navan sivulta, jommalta kummalta puolen.

Älä sekoita sikiön sykettä omaan sykkeeseesi, joka on alle 100.

5. Miltä sykkeen pitäisi kuulostaa? Vaihteleeko sen tiheys?

Syke kuulostaa tiheältä suhahtelulta. Älä sekoita sitä omaan sykkeeseesi, joka on alle 100. Vatsan vieressä kulkee suuria valtimoja, joten äidin ja vauvan sykkeet saattavat mennä sekaisin.

Sikiön syke voi olla aluksi hyvin epäsäännöllinen. Sen tiheys vaihtelee noin viikolle 20 asti.

6. Millainen doppler kannattaa valita?

Doppler ei ole välttämätön laite, ja markkinoilla on monenlaisia, -kokoisia ja -hintaisia malleja. Kallein voi maksaa kolminkertaisen hinnan halvimpaan nähden, ja takuuajat vaihtelevat.

Yksinkertaisimmat dopplerit kertovat vain sykkeen. Osan laitteista voi liittää älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen, ja näet sykkeet, liikkeiden määrän ja sykkeen kehityksen raskausviikoittain. Halutessasi voit nauhoittaa ja lähettää sykkeet sähköpostitse eteenpäin, jos haluat ilahduttaa läheisiä.

7. Kuinka usein voin käyttää laitetta? Onko siitä mitään haittaa sikiölle?

Sydänäänten kuuntelu on turvallista, eikä siitä ole haittaa sikiölle. Voit kuunnella sydänääniä niin usein kuin haluat. Tarkista, että paketin kyljestä löytyy CE-merkintä eli se täyttää vaaditut direktiivit.

8. Toimiiko laite ilman ultraäänigeeliä?

Geeli toimii parhaiten, mutta voit korvata sen aivan tavallisella perusvoiteella. Pidä vain huoli siitä, ettei laitteen ja ihon väliin jää ilmaa.

Asiantuntijana Pekka Taipale, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri Terveystalosta.

Vauva 6–7/16

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla