Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Juo vettä ja puraise juustoa, ovat hyviä neuvoja suojata hampaita raskauden aikana.

Ennen sanottiin, että jokainen lapsi vie äidiltä hampaan. Vaikka ne ajat ovat onneksi takanapäin, suunhoitoon on syytä kiinnittää raskauden aikana erityistä huomiota.

Muista reikäriski

Raskaudenaikaiset hormonaaliset muutokset lisäävät jonkin verran hampaiden reikiintymisriskiä. Syljen pH laskee ja sylki sisältää vähemmän muun muassa kalsiumia, minkä vuoksi se ei suojaa happohyökkäyksiltä kuten aiemmin. Samalla syljen korjaava vaikutus heikkenee.

Alkuraskaudessa myös monia vaivaava pahoinvointi rasittaa hammaskalustoa.

Pure juustoa!

Huomattava osa hampaiden reikiintymisestä liittyy raskauden aikana tyypillisen napostelun lisääntymiseen.Tiheiden välipalojen vuoksi myös happohyökkäyksiä on enemmän,

Hyvä tapa on pureskella aterian tai välipalan jälkeen palanen kypsytettyä juustoa. Juusto neutraloi syljen happamuutta ja suojaa siten hampaita. Vaihtoehtoisesti voit käyttää ksylitolituotteita.

Tarkkaile ikeniä

Vilkaisepa peiliin ja tarkkaile ikeniäsi. Raskaus ei aiheuta ientulehdusta, mutta voi pahentaa jo alkanutta tulehdusta.

Raskaana ollessa ikenien verenkierto vilkastuu, ja tulehtunut ien vuotaa herkemmin verta. Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudostulehdus saattaa joskus löytyä raskaudenaikaisten oireiden perusteella.
Jos ikenesi turpoavat ja vuotavat helposti, hakeudu hammaslääkärin puheille.

Tutkimusten mukaan parodontiitti voi jopa lisätä keskossynnytysten vaaraa.

Janojuomaksi vettä

Kun kiinnität huomiota hampaiden puhdistamiseen sekä siihen mitä syöt ja juot, purukalustosi pysyy odotusaikanakin kunnossa.

Harjaa hampaasi fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä, ja muista puhdistaa myös hammasvälit hammaslangalla tai -tikulla.

Nauti janojuomaksi vettä. Mehuissa ja virvoitusjuomissa on runsaasti sokeria ja ne aiheuttavat hampaiden eroosiota.

Juo maitoa ja syö juustoa. Maidon kalsium ja fosfaatti suojelevat hampaita.

Käytä ksylitolituotteita. Hampaisiin tarttuvan bakteeripeitteen eli plakin kasvu vähenee ja kariestartunnan riski pienenee.

Vauvallekin vahvat hampaat 

Äidin terveydellä ja ravinnon laadulla on suuri vaikutus myös syntyvän lapsen hampaisiin. Vauvan hampaiden kehitys alkaa jo 4.–5. raskausviikolla.

Jos odottajan ruoka ei sisällä riittävästi tarvittavia ravintoaineita, hampaiden normaali kehitys häiriintyy ja niihin voi muodostua pysyviä vaurioita. Esimerkiksi riittämätön kalsiumin saanti voi vaurioittaa hammaskiillettä. Samoin kiillevaurioita voi tulla liian vähäisestä D-vitamiinista.

Vähäinen magnesiumin saanti taas saattaa viivästyttää hampaiden puhkeamista.

Hyvä syy huolehtia hampaistaan on reikiintymistä aiheuttava kariesbakteeri, mutans streptokokki, joka voi tarttua syljen välityksellä myöhemmin äidistä vauvaan.

Myös iensairauksia aiheuttavat bakteerit voivat siirtyä syljen mukana vanhemmilta tai vaikka isovanhemmilta lapselle.

Muista, että huonot hampaat eivät periydy, mutta huonot tottumukset kyllä.

Harkiten hammasremontteja

Raskauden aikana tulisi välttää hampaiden poistoa ja suuria hammasremontteja. Alkuraskaudessa voidaan tehdä perustutkimus ja hoitaa plakkia keräävät kohdat, jotta vältyttäisiin ientulehdukselta. Keskiraskauden aikana tehdään yleensä korjaava hoito.

Viimeisen raskauskolmanneksen aikana ei hampaille yleensä tehdä enää hoitotoimenpiteitä. Odotusaikana tulisi myös välttää röntgenkuvien ottamista ja amalgaamipaikkojen purkamista. Lääkärin valvonnassa niihinkin voidaan ryhtyä, jos se on tarpeen.

Asiantuntijana dosentti, erikoishammaslääkäri Susanna Paju Helsingin yliopiston Hammaslääketieteen laitokselta.

Lähteet

Duodecim Terveyskirjasto

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.