Voisikohan se olla totta? Kuva: iStockphoto
Voisikohan se olla totta? Kuva: iStockphoto

8 raskauden ensioiretta, jotka saattavat viitata vauvauutiseen jo ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa.

Raskaustestihän sen lopulta kertoo. Mutta monet odottajat aavistavat tulevan plussatuloksen jo ennen sitä. Nämä tuntemukset saattavat ennustaa vauvauutisia.

1. Arat rinnat

Sen saattaa huomata ensin rinnoista. Rintojen kipeytyminen liittyy monilla myös kuukautiskiertoon, mutta ennen plussaa tuntemukset voivat olla erityisen vahvoja. Monilla kipu paikantuu nänneihin. Myös rintojen ulkonäkö voi muuttua.

”Ensimmäinen oireeni oli todella, todella, todella kipeät rinnat. Sattui jopa kävellessä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Aloin todella epäillä raskautta, kun yksi aamu huomasin kylppärin peilistä, että rinnat näyttivät vähän turvonneilta ja nännit tummemmilta kuin ennen.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Alavatsan jomottelu tai vihlailu

Raskauden alussa alavatsaa saattaa jomotella kuin juuri ennen kuukautisten alkamista. Monet odottajat kuvailevat myös nipistelyä tai vihlailua. Joillakin raskauden alkamiseen liittyy pieni tiputteluvuoto – kuin kuukautiset olisivat alkamaisillaan, mutta eivät sittenkään ala.

3. Oudot mielihalut

Yhtäkkiä tekee mieli syödä jotain, joka ei yleensä kuulu mieltymyksiin. Tai sitten joku tavallinen herkku ei enää maistukaan. Myös pelkkä ajatus alkoholista voi tuntua vastenmieliseltä. Kaikenlaiset muutokset ruokahalussa voivat viitata plussaan.

”Olin ollut kasvissyöjä kymmenen vuotta, mutta yhtäkkiä mökkireissulla huomasin himoitsevani seuralaisten grillaamia lihoja.”

4. Hajuaistin voimistuminen

Monet odottajat kuvailevat, että tuoksut ovat tuntuneet nenään alkuraskaudessa erityisen vahvoina. Tämä koskee hyviä, mutta ikävä kyllä myös epämiellyttäviä tuoksuja. Herkistyminen tuoksuille voi olla orastavaa raskauspahoinvointia.

5. Palelu tai flunssainen olo

Onko koko ajan vähän kylmä? Tuntuuko siltä, kuin olisi alkamassa flunssa? Niin voi tietysti olla – mutta palelu on myös yleinen oire alkuraskaudessa. Siihen voi liittyä vähän tukkainen tai tuhnuinen olo, joillakin on myös lämmönnousua.

6. Väsynyt kroppa, ärtynyt mieli

Tässäpä kiva yhdistelmä. Alkuraskauden hormonimuutokset tekevät olon väsyneeksi ja vetämättömäksi. Hormonit saavat aikaan myös sen, että mieli taas saattaa heitellä fiiliksestä toiseen ihan pienestäkin.

7. Tunne siitä, että jokin on toisin

Voi kuulostaa vähän hölmöltä, mutta näin on: monet kertovat vain aavistaneensa jostain, että raskaus on alkanut. Tuntemuksiin voi liittyä esimerkiksi kevyttä huimausta tai hataruutta.

”Olin ystäväni kanssa Kiasmassa, kun yhtäkkiä kesken kierroksen minulle tuli varma olo siitä, että olen raskaana. Olo oli jotenkin pöllämystynyt ja pehmeä. Kotona katsoin peiliin ja mietin, että tältäkö odottava nainen näyttää. Plussa tuli.”

8. Tuntemusten sekamelska

Joillakin ei ole juurikaan oireita, toisilla koko liuta.

”Esikoisen kohdalla: vietimme pääsiäistä vanhempieni luona, ja palelin sisällä koko ajan. Äitini oli aavistanut raskauteni tästä. Paluumatkalla haaveilin voileivistä, joissa olisi rutkasti majoneesia. Tästä raskauden aavisti mieheni. Seuraavan raskauden tajusin heti, kun aloin himoita hampurilaisia heti heräämisestä alkaen.”

 

Vierailija

Lasta yritettiin yli vuosi ja ensimmäiset oireet raskaudesta olivat menkkamaiset alavatsakivut. Reilun viikon ajan tuntui, että kuukautiset alkaa pian, mutta eivät missään vaiheessa alkaneet vaikka vatsakivut jatkuivat. Kuukautiskierto minulla oli todella epäsäännöllinen niin niistä en voinut oikeasti mitään päätellä. Seksin yhteydessä oli myös veristä vuotoa ja aina ajattelin, että nyt ne menkat sitten alkoi. No ei alkanut millään ja mies patisti tekemään raskaustestin. Itse en halunnut tehdä monien pettymysten jälkeen, mutta tein kuitenkin ja vahvat kaksi viivaa oli testissä<3

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla