Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Vauvauutisen kertominen jännittää, ja syystä. Joskus ensireaktiot ovat hassuja, outoja – ja tökeröitä.

Onnea, tavallaan

”Oikeesti?” (äiti)

”Hiiiii.” (äiti)

”Sä valehtelet.” (isä)

”Onks sulla mies?” (oppilas)

”Mä saan sydänkohtauksen.” (puoliso)

”Aikuiset ihmiset.” (äiti)

”Toivottavasti se on poika.” (vauvan isoveli)

”Se ei sit tuu mun huoneeseen. (isosisko)

”Kyllä tässä itku tulee.” (appiukko)

”Tätä on odotettu.” (anoppi ja appiukko)

”Pitelen pyykkitelineestä kiinni.” (äiti)

”Miten tässä näin kävi?” (puoliso)

”Mä en tiennyt tästä.” (isosisko)

”Pidä se!” (ystävä)

Olet siis ollut sillai?

”Jaa että pullaa uunissa.” (appiukko)

”Ai sinun hermoillasi?” (äiti)

”Hirveää.” (anoppi)

”Ei olisi kannattanut.” (anoppi)

”Oliko vahinko?” (asiakas)

”Ettekö osaa käyttää kondomia?” (anoppi)

”Mikä lie tuulimuna.” (työkaveri)

”Olet sitten ollut miehen kanssa sillai.” (pomo)

”Pitäiskö onnitella, vai...?” (anoppi)

Tuota, nyt en ymmärrä

”Niinkö?” (puoliso)

”Sinä vai?”(äiti)

”Okei.” (puoliso)

”No niin.” (puoliso)

”Joopa joo.” (puoliso)

”Aijaa.” (kuusivuotias isosisko)

”Semmoista sitten.” (puoliso)

”Se on naiselle ihan normaalia.” (pomo)

Yllättikö vauvauutinen läheiset?

Kyllä 45 %

Ei 55 %

Lähde: vauva.fi:n kysely

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen.