Kiusallisen kirvelevä hiivasienitulehdus on tavallinen riesa raskauden aikana.

Kun sen kerran on kokenut, oireet tunnistaa kyllä: voimakas kutina ja inhottava kirvely. Sehän se taas, hiivasieni.

Hiivasieni on normaali osa kehon bakteerikantaa, mutta erityisesti raskauden aikana se saattaa lisääntyä liikaa. Seurauksena on ikäväoireinen, mutta ei vaarallinen hiivasienitulehdus. Sen aiheuttaja on lähes aina candida albicans -niminen hiivasieni.

Hormonien lisääntyminen luo hyvän kasvualustan hiivasienelle erityisesti kosteilla ja lämpimillä kehon alueilla. Siksi hiivasientä voi joillakin naisilla olla emättimen ohella myös rintojen välissä ja alla.

Hiiva tarvitsee sokeria

Hiivatulehdukselle altistavat raskauden lisäksi antibioottien tai ehkäisypillereiden käyttö sekä diabetes.

Myös tiukat vaatteet, hengittämättömät pikkuhousunsuojat, liian tiuhat alapesut pesuaineella ja jopa alusvaatteiden väriaineet voivat lisätä oireilua.

Taustalla voi olla myös ravitsemukseen liittyviä syitä. Runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ravinto voi järkyttää luonnollista bakteerikantaa, sillä hiivasolut tarvitsevat sokeria lisääntyäkseen.

Mistä tunnistan hiivasienitulehduksen?

Hiivasienitulehduksen oireena on limakalvojen kutinan ja turvotuksen ohella lisääntynyt valkovuoto, joka on melko hajutonta ja paakkuista. Myös kirvelyä pissatessa voi olla. Pahanhajuinen vuoto viittaa yleensä muuhun tulehdukseen kuten esimerkiksi bakterivaginoosiin.

Hiivatulehdukseen ei yleensä liity muita oireita kuten kuumetta tai alavatsakipuja.

Miten hiivasienitulehdus hoidetaan?

Jos tunnistat hiivatulehduksen oireet aiemmasta, voit hoitaa sitä itsehoitona apteekista saatavilla lääkkeillä. 

Jos olet raskaana eikä vaiva ole ennestään tuttu, on parasta ottaa yhteyttä ensin lääkäriin tai neuvolaan. Seuraavalla kerralla jo tunnistatkin tutut oireet. Hiivasienitulehdus nimittäin uusiutuu valitettavan helposti.

Hiivatulehduksen hoidossa ovat yleistyneet tehokkaat, suun kautta otettavat kerta-annoslääkkeet, joita saa myös ilman reseptiä. Raskaana olevat ja imettävät eivät kuitenkaan saa niitä käyttää.

Raskaana ollessa hoito on paikallishoitoa emätinpuikoilla tai -voiteella.

Tarvittaessa myös miehen tulee käyttää hiivasienivoidetta, jottei hän tartuta jo parantunutta vaivaa uudestaan.

Kokeile ilmakylpyjä

Hiivasienen villiintymistä voi yrittää ehkäistä luonnonmukaisilla, yksinkertaisilla keinoilla.
•    Ota ilmakylpyjä. Öisin voi nukkua hyvin ilman pikkuhousuja.
•    Syö asidofilus-jogurttia. Se voi auttaa palauttamaan bakteeritasapainon.
•    Vältä sokeria ja hiivaa sisältäviä ruokia.
•    Vältä liian tiheitä alapesuja ja pikkuhousunsuojien jatkuvaa käyttämistä.
•    Jos kutina on paha eikä lääkettä heti saatavilla, kokeile lievittääkö luonnonjogurtti ulkoisesti käytettynä oireita.

Lue lisää

Raskaushepatoosi on kutiseva vaiva

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.