Mitä kutinalle voi tehdä raskausaikana, kun melkein kaikki allergialääkkeet on kielletty?

Olen kolmannella kuulla raskaana ja atooppinen ihoni tekee minut hulluksi. Olen tavallisesti käyttänyt kutinan ja ihottuman hoitoon rasvaisia perusvoiteita, eri vahvuisia kortisonivoiteita, lääkärin määräämiä reseptivoiteita (mm. Protopic) ja tarvittaessa suun kautta otettavia antihistamiineja (Zyrtec). Mitä kutinalle voi tehdä raskausaikana, kun perusvoiteet eivät tunnu auttavan ja melkein kaikki allergialääkkeet on kielletty?

Yleislääkäri Krista Korhonen: Raskauden aikana kortikosteroidivoiteet ovat pääsääntöisesti turvallisia käyttää, riippuen jossain määrin ihottuman laajuudesta, voiteen vahvuudesta ja siitä kuinka rikki ihon pinta on. Valohoitoja voidaan myös antaa raskauden aikana. Sen sijaan Protopic ja Elidel-nimiset voiteet vaikuttavat immuunijärjestelmäämme ja niiden käyttö raskauden ja imetyksen aikana on kielletty.

Kaikissa niin sanotuissa antihistamiineissa, joihin myös Zyrtec kuuluu, on varoitus käytöstä raskauden aikana. Pitkän käyttökokemuksen perusteella kuitenkin hydroksitsiini (kauppanimellä Atarax, reseptivalmiste) on todettu turvalliseksi. Samoin setiritsiiniä (mm. Zyrtec), levosetiritsiiniä ja loratadiinia voi käyttää ja niitä on saatavilla pieniä määriä myös ilman reseptiä. Kannattaa kuitenkin aina neuvotella lääkärin kanssa ennen kuin alkaa lääkitä itseään raskauden aikana.

Iloksesi voin kertoa, että raskauden aikana äidin immunologinen reagointi heikkenee, joten atooppiset sairaudet usein lievenevät raskauden aikana.

Vauva 10/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Atooppinen ihottuma ja raskaus

Hei, haluaisitko ja jaksaisitko kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Itselläni atooppinen ihottuma parani dramaattisesti, kun jätin kotimaiset viljat pois. Kaurapuuroa tosin syön, mieluiten Puuppolan Aito-kauraa, joka on jauhettu myllyssä, jossa ei ole käsitelty glut.viljoja. tuntuu ihan ihmeeltä, että kutina ja kuivuus eivät olekaan ainaisena seuralaisena tämän ruokavaliomuutoksen jälkeen. Olen myös lisännyt rasvoja ja se tuntuu ihon pehmeytenä. Rypsiöljyä boikotoin, se ärsyttää minulla ja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.