Mitä kutinalle voi tehdä raskausaikana, kun melkein kaikki allergialääkkeet on kielletty?

Olen kolmannella kuulla raskaana ja atooppinen ihoni tekee minut hulluksi. Olen tavallisesti käyttänyt kutinan ja ihottuman hoitoon rasvaisia perusvoiteita, eri vahvuisia kortisonivoiteita, lääkärin määräämiä reseptivoiteita (mm. Protopic) ja tarvittaessa suun kautta otettavia antihistamiineja (Zyrtec). Mitä kutinalle voi tehdä raskausaikana, kun perusvoiteet eivät tunnu auttavan ja melkein kaikki allergialääkkeet on kielletty?

Yleislääkäri Krista Korhonen: Raskauden aikana kortikosteroidivoiteet ovat pääsääntöisesti turvallisia käyttää, riippuen jossain määrin ihottuman laajuudesta, voiteen vahvuudesta ja siitä kuinka rikki ihon pinta on. Valohoitoja voidaan myös antaa raskauden aikana. Sen sijaan Protopic ja Elidel-nimiset voiteet vaikuttavat immuunijärjestelmäämme ja niiden käyttö raskauden ja imetyksen aikana on kielletty.

Kaikissa niin sanotuissa antihistamiineissa, joihin myös Zyrtec kuuluu, on varoitus käytöstä raskauden aikana. Pitkän käyttökokemuksen perusteella kuitenkin hydroksitsiini (kauppanimellä Atarax, reseptivalmiste) on todettu turvalliseksi. Samoin setiritsiiniä (mm. Zyrtec), levosetiritsiiniä ja loratadiinia voi käyttää ja niitä on saatavilla pieniä määriä myös ilman reseptiä. Kannattaa kuitenkin aina neuvotella lääkärin kanssa ennen kuin alkaa lääkitä itseään raskauden aikana.

Iloksesi voin kertoa, että raskauden aikana äidin immunologinen reagointi heikkenee, joten atooppiset sairaudet usein lievenevät raskauden aikana.

Vauva 10/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Vierailija

Atooppinen ihottuma ja raskaus

Hei, haluaisitko ja jaksaisitko kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Itselläni atooppinen ihottuma parani dramaattisesti, kun jätin kotimaiset viljat pois. Kaurapuuroa tosin syön, mieluiten Puuppolan Aito-kauraa, joka on jauhettu myllyssä, jossa ei ole käsitelty glut.viljoja. tuntuu ihan ihmeeltä, että kutina ja kuivuus eivät olekaan ainaisena seuralaisena tämän ruokavaliomuutoksen jälkeen. Olen myös lisännyt rasvoja ja se tuntuu ihon pehmeytenä. Rypsiöljyä boikotoin, se ärsyttää minulla ja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.