Kuvitus: Matti Pikku-Jämsä
Kuvitus: Matti Pikku-Jämsä

Synnytyskipua yritetään yleensä ensin lievittää pehmeillä kivunhallintakeinoilla. Jos ne eivät auta, otetaan käyttöön kipulääkkeet ja puudutukset.

Lääkkeettömät keinot

Ennen lääkkeellisiä kivunlievityskeinoja synnyttäjän oloa pyritään helpottamaan lääkkeettömillä keinoilla.

Käytetyimpiä kivunhallinnan keinoja ovat suihku, vesiamme, liikkuminen, akupunktio, akvarakkulat, lämmitettävät kaura- ja geelipussit, hieronta, ilokaasu ja mahdollisimman rento asento esimerkiksi pallon päällä keinuen. Olennaista kivun kestämisessä on kätilön ja puolison henkinen tuki.

Ilokaasu

Ilokaasua käytetään synnytyksessä usein, sillä sitä on turvallista ja yksinkertaista käyttää. Kaasun hengittäminen naamarin kautta rentouttaa ja vie kivulta terävimmän kärjen. Supistuksen ennakointi on tärkeää, sillä kaasun vaikutus alkaa vasta noin 30 sekunnin kuluttua. Vaikutus kestää muutaman minuutin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kipulääkkeet

Jos synnyttäjä soittaa kotoa lähtiessään synnytyssairaalaan, kätilö voi kehottaa häntä ottamaan matkan ajaksi esimerkiksi Panadolia. Sairaalassa kipulääkkeinä käytetään vahvoja morfiinin sukuisia opioideja, kuten petidiiniä, oksikodonia ja tramadolia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ne annetaan joko suun kautta, ruiskeena tai peräpuikkona.Lääkkeet vievät yleensä tehokkaasti kivun, mutta voivat aiheuttaa hengitysvaikeuksia, tokkuraisuutta tai pahoinvointia.

Lääkkeitä käytetään yleensä synnytyksen alkuvaiheessa, koska ne voivat aiheuttaa vastasyntyneelle hengitysvaikeuksia. Lyhytvaikutteiset opioidit, kuten fentanyyli ja remifentaniili, sopivat jo pidemmälle edenneeseen synnytykseen, ja niitä käytetään yleensä silloin, kun puudutukset eivät syystä tai toisesta sovi.

Epiduraalipuudutus

Epiduraalipuudutus on yleisin puudutusmenetelmä synnytyskivun lievittämiseksi, ja se voidaan antaa, kun synnytys on kunnolla käynnistynyt. Ensisynnyttäjistä noin 70 prosenttia saa epiduraalipuudutuksen. Se on erityisen toimiva silloin, kun synnytys vie aikaa.

Puudutusaine pistetään selkäydinkanavan ulkopuolella olevaan niin sanottuun epiduraalitilaan. Siellä kulkevat hermopunokset, jotka välittävät viestejä selkäytimen ja ääreishermoston välillä. Kun nämä hermopunokset puudutetaan, loppuu myös kohdusta tuleva kipuaistimus.

Puudutus on tehokas, eikä sen laittaminen yleensä satu. Synnyttäjän on kuitenkin oltava laittohetki liikkumatta – siinä auttaa kätilö. Epiduraalipuudutuksen pistää anestesialääkäri.

Epiduraalin tarkoitus ei ole täydellinen tunnottomuus, vaan sopiva kivunlievitys, jolloin synnyttäjä pystyy aistimaan esimerkiksi supistuksen alkamisen. Tarvittaessa epiduraalin lisäksi voidaan antaa kipulääkkeitä, ja epiduraalitilaan jätetään yleensä katetri, jolloin puudutusainetta ja kipulääkettä voidaan synnytyksen pitkittyessä lisätä.

Puudutus kestää noin kaksi tuntia, ja sen vaikutus alkaa asteittain. Täysi vaikutus saavutetaan noin vartin kuluttua puudutuksen pistämisestä.

Spinaalipuudutus

Spinaali- eli selkäydinpuudutus on uusin synnytyskivun lievittäjä. Se on selkäydinkanavaan annettava kertapuudutus, jonka antaa anestesialääkäri.

Spinaalipuudutus vaikuttaa nopeasti, ja se auttaa epiduraalia tehokkaammin erityisesti ponnistusvaiheen kipuun. Spinaalipuudutuksen kesto on reilu tunti, joten se sopii erityisesti silloin, kun synnytys etenee nopeasti. Puudutuksen uusiminen on mahdollista, mutta sitä ei suositella, koska se lisää riskiä kovaan päänsärkyyn. Useimmat keisarileikkaukset tehdään nykyään spinaalipuudutuksen avulla.

Joskus synnyttäjälle annetaan spinaali- ja epiduraalipuudutuksen yhdistelmä. Siinä annetaan ensin spinaalipuudutus, joka tuo kipuun nopean lievityksen. Tämän jälkeen puudutetaan epiduraalitila, ja jonne jätetään katetri. Näin voidaan antaa epiduraalipuudutus, kun spinaalipuudutuksen vaikutus on lakannut.

Kohdunkaulan puudutus

Paraservikaalipuudutuksen eli kohdunkaulan puudutuksen antaa tarvittaessa synnytyslääkäri. Kohdunkaulan puudutuksen vaikutus alkaa nopeasti, ja sillä voidaan lievittää erityisesti avautumisvaiheen kipuja. Puudutus vaikuttaa reilun tunnin.

Häpyhermon puudutus

Häpyhermon puudutus eli pudendaalipuudutus auttaa synnytyksen loppuvaiheessa. Se voidaan antaa muun kivunlievityksen lisänä vähentämään ponnistusvaiheen kipua. Häpyhermopuudutus auttaa myös silloin, jos välilihaa joudutaan leikkaamaan ja ompelemaan synnytyksen jälkeen. Puudutuksen antaa synnytyslääkäri tai kätilö.

Asiantuntijat: synnytyslääkäri Jukka Uotila ja kätilö Sanna-Kaisa Kukko, Tampereen yliopistollinen sairaala

Vauva 9/2014

doula

Puolison ja kätilön tuki ok, mutta doulia ei pidä myöskään unohtaa.

Lääkkettömien listaan voisi lisätä myös matalien rentojen äänien käytön, kasvojen ja hartioiden rentoutuksen, mielikuvat ja voimalauseet sekä tens-laitteen, akupainannan, homeopatian, aromaterapian ja hetkessä olemisen.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Miksi aina annetaan ymmärtää, että synnytys sattuu ihan pakosti, ja kukaan ei kestä sitä ilman lääkkeitä?

Suosittelen kaikille raskaana olijoille lämpimästi HYPNOSYNNYTYSKURSSIA. Koska synnytys VOI onnistua oikein hyvin myös ilman lääkkeitä.  Meidät on vain hypnotisoitu uskomaan, ettei voi.  Kaikillehan jankutetaan koko elämän ajan, että synnytys sattuu ja on kamalaa. Jos ei kukaan kerro sinulle, että  toisinkin voi olla, niin siihenhän sitten uskot.

Tässä video aiheesta. https://www.youtube.com/watch?v=SQ0M44XVfTk

 Hypnosynnytys ei ole uskomushoitoa tai huuhaata, vaan tieteeseen perustuvaa toimintaa, jossa synnyttäjälle opetetaan keinoja rentouttaa itsensä niin kokonaisvaltaisestti, että keho pystyy toimimaan ilman lääkkeellisiä interventioita.

Kyllä sen kestää jos on pakko (ei sitä synnytystä katsos voi siihenkään jättää). Itselläni on takana kaksi luomusynnytystä (ei ole mukamas ehditty antaa mitään) sekä synnytys, jossa sain pudendaalin. Jos synnyttäisin vielä, valitsisin ehdottomasti lääkkeellisen synnytyksen. Jäi sentään muitakin muistikuvia kuin oksentaminen ja pelko kuolemisesta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla