Kolme kysymystä alkoholinkäytöstä raskauden aikana.

Kuinka paljon alkoholia saa käyttää odotusaikana?

Alkoholinkäytön vaikutusten tutkiminen ei ole yksioikoista, joten tarkkaa rajaa turvalliselle alkoholinkäytölle ei voi antaa.

1–2 viikottaisen alkoholiannoksen ei ole voitu osoittaa aiheuttavan sikiövaurioita. Toisaalta tutkimuksissa ei ole myöskään pystytty todistamaan, että määrä olisi varmasti turvallinen.

Huomaa, että yksi annoskoko vastaa tutkimuksissa yhtä pientä keskiolut- tai siideripulloa tai 12 cl lasillista viiniä. Mietoja juomia nautitaan yleisesti myös isompina annoksina.

Yksilölliset erot sikiön perimässä ja äidin aineenvaihdunnassa vaikuttavat siihen, kenelle ja miten herkästi alkoholivaurioita tulee. Siksi joku lapsi voi kehittyä ilman ongelmia äidin raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä huolimatta, jollain toisella lapsella voi samoilla alkoholimäärillä olla oireita.

Turvallisinta on jättää alkoholi pois kokonaan raskauden aikana. Yksittäisen häissä nautitun kuohuviinilasillisen kohdalla päätöksen voit tehdä vain sinä itse.

Onko vaaraksi, jos on käyttänyt alkoholia ennen plussatestiä?

Vähäinen alkoholinkäyttö ennen kuukautisten pois jäämistä ei aiheuta sikiövaurioita. Tilanne voi olla toinen, jos alkoholia on käytetty runsaasti tai äiti saa tietää raskaudesta vasta myöhemmillä raskausviikoilla.

Alkoholi vaikuttaa myös hedelmällisyyteen, joten alkoholin käyttöä kannattaa vähentää jo raskautta suunniteltaessa.

Vaikka alkoholia olisi jo ehtinyt käyttää raskauden alussa, lopettaminen kannattaa. Sikiö hyötyy jokaisesta päivästä, jonka äiti on juomatta.

Miten alkoholi vaikuttaa sikiöön?

Todennäköisin alkoholin aiheuttama ongelma sikiölle on keskushermostovaurio. Keskushermosto kehittyy läpi raskauden ja on herkkä vaurioille koko raskausajan. Keskushermostovauriot voivat näkyä myöhemmin lapsen elämässä esimerkiksi käyttäytymisen ongelmina.

Raskauden eri vaiheissa käytetty alkoholi voi aiheuttaa myös elinepämuodostumia, vaurioita lapsen näköön ja kuuloon, kasvun häiriöitä ja muutoksia lapsen ulkonäköön. Lisäksi äidin alkoholinkäyttö lisää keskenmenon ja kohtukuoleman riskiä.

Alkoholin aiheuttamia sikiövaurioita kuvataan kirjainyhdistelmällä FASD (fetal alcohol spectrum disorders), jonka vakavin muoto on FAS (fetal alcohol syndrome). Vakavimmillaan alkoholivaurio voi tarkoittaa kehitysvammaisuutta, lievemmät oireet liittyvät oppimisen, ymmärtämisen ja käyttäytymisen häiriöihin.

Suomessa syntyy vuosittain 600–3 000 äidin päihteiden käytön vuoksi vaurioitunutta vauvaa.

Lähteitä:

HUS Teratologinen tietopalvelu – Alkoholi raskauden ja imetyksen aikana

Kehitysvamma-alan verkkopalvelu Verneri.net – Alkoholi ja raskaus (FASD)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.

Kela teki marraskuussa kyselyn 80-vuotiaan äitiyspakkauksen mahdollisesta uudesta nimestä.

Vajaassa kuudessa viikossa Kelan kyselyyn tuli lähes 30 000 vastausta. Lähes 60 % vastanneista halusi säilyttää nimen äitiyspakkauksena. Tuloksen valossa nimenvaihto ei ole perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan ajankohtainen.

– Äitiyspakkauksella on oma historiansa, joka vaikuttaa siihen, että kysymys pakkauksen nimestä koskettaa vahvasti. Perinteiset nimet vetoavat arvoihin ja muistoihin, kertoo Kelan kielenhuoltaja Jenni Viinikka.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei äitiyspakkaus ole nimenä täysin ongelmaton, koska kyseinen etuus on tarkoitettu koko perheelle.

Äitiyspakkauksen nimestä käytiin vilkasta keskustelua myös vauva.fissä. Noin 50 % nimeä äänestäneistä oli äitiyspakkaus-nimen kannalla. Vauvapakkaus-nimeä äänesti noin 36% vastaajista. Näin äänet jakautuivat vaihtoehtojen kesken.


  

Äitiyspakkauksen nimi on kirjoitettu äitiysavustuslakiin. Siksi pakkauksen nimen voi vaihtaa vain eduskunta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: HBO
Kuva: HBO

Nimeä vauvasi kuumimpien sarjojen tai klassikkoelokuvien mukaan.

Rakastatko tv-maratoneja sohvalla? Tiedät, kuka on Jon Snow, Floki tai Frank J. Underwood? Jos vauvasi on edelleen nimeä vailla, miten olisi lempisarjasi hahmon nimi?

Poimimme nimiehdotuksia suosituista tv-sarjoista kuten Vikings, Skam, Knightfall, The Sopranos, The Crown, House of Cards, Girls ja Downtown Abbey. Eksyipä mukaan muutama nimi klassikkoelokuvistakin.

Voimakas viikinki, kohtelias kuninkaallinen vai laskelmoiva mafioso? 30 nimiehdotusta pojalle

Björn
Brann
Eskild
Floki
Han
Harry
Hector
Henrik
Isak
Ivar
Jaime
Jasper
Jerry
Jim
Jimmy
Jon
Jonas
Jorah
Lucas
Luke
Martin
Ragnar
Robb
Rodrik
Rollo
Sam
Thomas
Tony
Tom
Vito

Lohikäärmeiden äiti, galaksiprinsessa vai rento newyorkilaiskaunotar? 40 nimiehdotusta tytölle

Aayla
Adelina
Arya
Astrid
Daenerys
Dolores
Edith
Elisabeth
Ellaria
Eva
Gilly (Neilikka)
Greta
Hannah
Helga
Ingrid
Isobel
Janine
Jessa
Karin
Lagertha
Lavinia
Leia
Linda
Livia
Magda
Margaret
Marina
Martha
Meera
Miranda
Padme
Rhonda
Sansa
Saga
Sara
Selma
Sybil
Talisa
Ygritte
Victoria

Nykyisen nimilain mukaan nimen tulee olla suomalaisen nimikäytännön mukainen. Nimilakia ollaan uudistamassa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.