Kolme kysymystä alkoholinkäytöstä raskauden aikana.

Kuinka paljon alkoholia saa käyttää odotusaikana?

Alkoholinkäytön vaikutusten tutkiminen ei ole yksioikoista, joten tarkkaa rajaa turvalliselle alkoholinkäytölle ei voi antaa.

1–2 viikottaisen alkoholiannoksen ei ole voitu osoittaa aiheuttavan sikiövaurioita. Toisaalta tutkimuksissa ei ole myöskään pystytty todistamaan, että määrä olisi varmasti turvallinen.

Huomaa, että yksi annoskoko vastaa tutkimuksissa yhtä pientä keskiolut- tai siideripulloa tai 12 cl lasillista viiniä. Mietoja juomia nautitaan yleisesti myös isompina annoksina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksilölliset erot sikiön perimässä ja äidin aineenvaihdunnassa vaikuttavat siihen, kenelle ja miten herkästi alkoholivaurioita tulee. Siksi joku lapsi voi kehittyä ilman ongelmia äidin raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä huolimatta, jollain toisella lapsella voi samoilla alkoholimäärillä olla oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Turvallisinta on jättää alkoholi pois kokonaan raskauden aikana. Yksittäisen häissä nautitun kuohuviinilasillisen kohdalla päätöksen voit tehdä vain sinä itse.

Onko vaaraksi, jos on käyttänyt alkoholia ennen plussatestiä?

Vähäinen alkoholinkäyttö ennen kuukautisten pois jäämistä ei aiheuta sikiövaurioita. Tilanne voi olla toinen, jos alkoholia on käytetty runsaasti tai äiti saa tietää raskaudesta vasta myöhemmillä raskausviikoilla.

Alkoholi vaikuttaa myös hedelmällisyyteen, joten alkoholin käyttöä kannattaa vähentää jo raskautta suunniteltaessa.

Vaikka alkoholia olisi jo ehtinyt käyttää raskauden alussa, lopettaminen kannattaa. Sikiö hyötyy jokaisesta päivästä, jonka äiti on juomatta.

Miten alkoholi vaikuttaa sikiöön?

Todennäköisin alkoholin aiheuttama ongelma sikiölle on keskushermostovaurio. Keskushermosto kehittyy läpi raskauden ja on herkkä vaurioille koko raskausajan. Keskushermostovauriot voivat näkyä myöhemmin lapsen elämässä esimerkiksi käyttäytymisen ongelmina.

Raskauden eri vaiheissa käytetty alkoholi voi aiheuttaa myös elinepämuodostumia, vaurioita lapsen näköön ja kuuloon, kasvun häiriöitä ja muutoksia lapsen ulkonäköön. Lisäksi äidin alkoholinkäyttö lisää keskenmenon ja kohtukuoleman riskiä.

Alkoholin aiheuttamia sikiövaurioita kuvataan kirjainyhdistelmällä FASD (fetal alcohol spectrum disorders), jonka vakavin muoto on FAS (fetal alcohol syndrome). Vakavimmillaan alkoholivaurio voi tarkoittaa kehitysvammaisuutta, lievemmät oireet liittyvät oppimisen, ymmärtämisen ja käyttäytymisen häiriöihin.

Suomessa syntyy vuosittain 600–3 000 äidin päihteiden käytön vuoksi vaurioitunutta vauvaa.

Lähteitä:

HUS Teratologinen tietopalvelu – Alkoholi raskauden ja imetyksen aikana

Kehitysvamma-alan verkkopalvelu Verneri.net – Alkoholi ja raskaus (FASD)

Jos nussit ilman ehkäisyä, et juo. Terveisin yksi FASD-lapsi, onneksi hyvään perheeseen adoptoitu mutta nykyään alkoholisti tai sinnepäin.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Jos nussit ilman ehkäisyä, et juo. Terveisin yksi FASD-lapsi, onneksi hyvään perheeseen adoptoitu mutta nykyään alkoholisti tai sinnepäin.

Kukaan ei syntyessään ole alkoholisti, vaan jokainen tekee itse sen päätökseen tarttuuko pulloon vai ei.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla