Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Tupakointi odotusaikana vaikuttaa syntyvän lapsen aivojen kasvuun ja toimintaan.

Äidin raskaudenaikainen tupakointi altistaa vatsassa polskivan vauvan tuhansille terveyttä haittaaville kemikaaleille. Nyt listaan on lisätty vielä yksi, vakava haitta: altistuminen tupakansavulle sikiöaikana vaikuttaa haitallisesti vauvan aivojen kasvuun ja toimintaan.

Tiedot ovat peräisin Tyksin ja Turun yliopiston tutkijoiden katsausartikkelista, joka julkaistiin arvostetussa Acta Paediatrica -tiedelehdessä.

Muutokset neurofysiologissa toiminnoissa ja yleisissä aivotoiminnoissa on voitu varmistaa toiminnallisella MRI-kuvauksella.

Tupakoivan äidin vauvalla on pienemmät aivot

Ympäristötekijät, kuten tupakansavun myrkyt, voivat merkittävästi muokata sikiön kehittyvien aivojen geneettisesti ohjelmoitua kehitystä. Paitsi odottavan äidin tupakoinnilla, myös passiivisella tupakoinnilla on haittavaikutuksia sikiöön.

Tupakansavussa oleva nikotiini ja hiilimonoksidi läpäisevät istukan, pääsevät sikiön verenkiertoon ja kerääntyvät jo seitsemännellä raskausviikolla sikiön elimistöön.

– Normaali pään kasvu raskausaikana ja sen jälkeen ennustaa normaalia aivojen kasvua. Tupakoinnille sikiöaikana altistuneilla lapsilla on pienempi pään ympärysmitta kuin muilla lapsilla, sanoo tutkija, lääketieteen tohtori Mikael Ekblad.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa vielä raskauden aikanakin

Sillä, miten kauan odottava äiti polttaa raskausaikana, näyttää olevan merkitystä. Ennenaikainen syntymä saattaa jopa suojata lasta tupakoinnin haitoilta loppuraskauden tupakka-altistuksen jäädessä pois.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa ilman muuta raskauden aikanakin: niillä lapsilla, joiden äidit lopettavat tupakoinnin alkuraskauden aikana, pään kasvu on normaali.

– Raskaudenaikaista tupakointia on ehkäistävä. Tupakoinnin lopettaminen vielä alkuraskaudessakin voi ehkäistä aivoihin kohdistuvia haittavaikutuksia, tiivistää Ekblad.

Sikiöaikaisen tupakka-altistuksen vaikutukset voivat ulottua aikuisuuteen ja vaikuttaa jopa seuraavaan sukupolveen.

Joka kuudes odottaja polttaa

Raskaudenaikaisen tupakoinnin yleisyys yleisyys on pysynyt Suomessa samana jo 25 vuoden ajan, terveysvalistuksesta huolimatta. Joka kuudes raskaana oleva tupakoi. 

Vastaavana aikana odottajien tupakointi muissa Pohjoismaissa on vähentynyt puolella. Vähiten tupakoidaan Ruotsissa, missä vain seitsemän prosenttia raskaana olevista tupakoi.

Harkiten nikotiinikorvaushoitoa

Tupakoinnin lopettaminen voi olla vaikeata, raskaanakin. Suomalaisen tupakasta vieroituksen Käypä hoito -suosituksen mukaan nikotiinikorvaushoitoa voidaan käyttää harkiten myös raskauden aikana niillä, jotka ovat motivoituneita, mutta jotka eivät kykyne lopettamaan muuten. Suositeltavimpia valmisteita ovat purukumit ja suihkeet.

Tupakointi ja samanaikainen nikotiinivalmisteiden käyttö sen sijaan lisäävät nikotiinin haittavaikutuksia.

Lisää tietoa raskaudesta ja tupakoinnista Terveyskirjaston artikkelista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Teigenin ja laulaja John Legendin perhe kasvaa poikavauvalla. 

Muun muassa Victoria's Secretin mallina tunnettu Chrissy Teigen, 31, ilmoitti toisesta raskaudestaan suloisella Instagram-videolla.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

 

it's john's!

Henkilön chrissy teigen (@chrissyteigen) jakama julkaisu

Video: Instagram / @chrissyteigen

Teigen ja hänen miehensä Legend, 38, ovat avoimesti kertoneet, että raskaaksi tuleminen ei ole ollut heille helppoa. Pariskunnan esikoinen Luna sai alkunsa hedelmöityshoidoilla, ja Teigen kertoi aiemmin tänä vuonna, että pari yrittää nyt toista lasta. 

– Jos se olisi meistä kiinni, olisimme tehneet lapsia jo vuosia sitten, Teigen sanoi FABLife-ohjelmassa

Malli kertoi myös, että usein hänen avautuessaan omasta lapsettomuudestaan, monet ovat hänen ympärillään kertoneet omista kokemuksistaan. Teigen on huomannut, että useat naiset häpeävät lapsettomuutta.

Teigenin mukaan hänen kohtuunsa istutettu alkio on poika. Vauvan laskettua aikaa ei ole paljastettu. 

Teigen ja Legend ovat olleet naimisissa neljä vuotta. Heidän tyttärensä Luna on syntynyt huhtikuussa 2016. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen: Haluamme kohdella kaikkia tasapuolisesti.

Tyytyväinen asiakas on Kelan tärkein tavoite, perustelee Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen. Asiakkaita kuunnellaan, ja siksi myös äitiyspakkauksen nimestä on keskusteltu laajasti. 

– Toisaalta perinteikkäällä nimellä on vahva kannatus, mutta toisaalta pakkauksen uudistaminen nimeä myöten on ollut paljon esillä, Aaltonen pohtii.

Äitiyspakkauksen nimi on kirjattu äitiysavustuslakiin, joten nimen muuttaminen on eduskunnan käsissä. Muutos näyttää nyt mahdolliselta. Kelalle antamassaan tuoreessa haastattelussa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoo, että hän näkisi mielellään pakkauksella uuden nimen.

– Uskon, että nimen vaihtaminen ilahduttaisi montaa isää, Saarikko sanoo.

Sosiaalisessa mediassa aiheesta keskustellaan tunnisteella #äitiyspakkaus ja #moderskapsförpackning. Voit ehdottaa nimeä Kelalle tällä lomakkeella. Viimeinen päivä ehdotuksille on 31.12., jonka jälkeen Kela luovuttaa nimiehdotukset perusteluineen ministeri Saarikolle.

Kysely

Mikä olisi sopivin nimi äitiyspakkaukselle?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.