Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Tupakointi odotusaikana vaikuttaa syntyvän lapsen aivojen kasvuun ja toimintaan.

Äidin raskaudenaikainen tupakointi altistaa vatsassa polskivan vauvan tuhansille terveyttä haittaaville kemikaaleille. Nyt listaan on lisätty vielä yksi, vakava haitta: altistuminen tupakansavulle sikiöaikana vaikuttaa haitallisesti vauvan aivojen kasvuun ja toimintaan.

Tiedot ovat peräisin Tyksin ja Turun yliopiston tutkijoiden katsausartikkelista, joka julkaistiin arvostetussa Acta Paediatrica -tiedelehdessä.

Muutokset neurofysiologissa toiminnoissa ja yleisissä aivotoiminnoissa on voitu varmistaa toiminnallisella MRI-kuvauksella.

Tupakoivan äidin vauvalla on pienemmät aivot

Ympäristötekijät, kuten tupakansavun myrkyt, voivat merkittävästi muokata sikiön kehittyvien aivojen geneettisesti ohjelmoitua kehitystä. Paitsi odottavan äidin tupakoinnilla, myös passiivisella tupakoinnilla on haittavaikutuksia sikiöön.

Tupakansavussa oleva nikotiini ja hiilimonoksidi läpäisevät istukan, pääsevät sikiön verenkiertoon ja kerääntyvät jo seitsemännellä raskausviikolla sikiön elimistöön.

– Normaali pään kasvu raskausaikana ja sen jälkeen ennustaa normaalia aivojen kasvua. Tupakoinnille sikiöaikana altistuneilla lapsilla on pienempi pään ympärysmitta kuin muilla lapsilla, sanoo tutkija, lääketieteen tohtori Mikael Ekblad.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa vielä raskauden aikanakin

Sillä, miten kauan odottava äiti polttaa raskausaikana, näyttää olevan merkitystä. Ennenaikainen syntymä saattaa jopa suojata lasta tupakoinnin haitoilta loppuraskauden tupakka-altistuksen jäädessä pois.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa ilman muuta raskauden aikanakin: niillä lapsilla, joiden äidit lopettavat tupakoinnin alkuraskauden aikana, pään kasvu on normaali.

– Raskaudenaikaista tupakointia on ehkäistävä. Tupakoinnin lopettaminen vielä alkuraskaudessakin voi ehkäistä aivoihin kohdistuvia haittavaikutuksia, tiivistää Ekblad.

Sikiöaikaisen tupakka-altistuksen vaikutukset voivat ulottua aikuisuuteen ja vaikuttaa jopa seuraavaan sukupolveen.

Joka kuudes odottaja polttaa

Raskaudenaikaisen tupakoinnin yleisyys yleisyys on pysynyt Suomessa samana jo 25 vuoden ajan, terveysvalistuksesta huolimatta. Joka kuudes raskaana oleva tupakoi. 

Vastaavana aikana odottajien tupakointi muissa Pohjoismaissa on vähentynyt puolella. Vähiten tupakoidaan Ruotsissa, missä vain seitsemän prosenttia raskaana olevista tupakoi.

Harkiten nikotiinikorvaushoitoa

Tupakoinnin lopettaminen voi olla vaikeata, raskaanakin. Suomalaisen tupakasta vieroituksen Käypä hoito -suosituksen mukaan nikotiinikorvaushoitoa voidaan käyttää harkiten myös raskauden aikana niillä, jotka ovat motivoituneita, mutta jotka eivät kykyne lopettamaan muuten. Suositeltavimpia valmisteita ovat purukumit ja suihkeet.

Tupakointi ja samanaikainen nikotiinivalmisteiden käyttö sen sijaan lisäävät nikotiinin haittavaikutuksia.

Lisää tietoa raskaudesta ja tupakoinnista Terveyskirjaston artikkelista.

Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.

Kela teki marraskuussa kyselyn 80-vuotiaan äitiyspakkauksen mahdollisesta uudesta nimestä.

Vajaassa kuudessa viikossa Kelan kyselyyn tuli lähes 30 000 vastausta. Lähes 60 % vastanneista halusi säilyttää nimen äitiyspakkauksena. Tuloksen valossa nimenvaihto ei ole perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan ajankohtainen.

– Äitiyspakkauksella on oma historiansa, joka vaikuttaa siihen, että kysymys pakkauksen nimestä koskettaa vahvasti. Perinteiset nimet vetoavat arvoihin ja muistoihin, kertoo Kelan kielenhuoltaja Jenni Viinikka.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei äitiyspakkaus ole nimenä täysin ongelmaton, koska kyseinen etuus on tarkoitettu koko perheelle.

Äitiyspakkauksen nimestä käytiin vilkasta keskustelua myös vauva.fissä. Noin 50 % nimeä äänestäneistä oli äitiyspakkaus-nimen kannalla. Vauvapakkaus-nimeä äänesti noin 36% vastaajista. Näin äänet jakautuivat vaihtoehtojen kesken.


  

Äitiyspakkauksen nimi on kirjoitettu äitiysavustuslakiin. Siksi pakkauksen nimen voi vaihtaa vain eduskunta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: HBO
Kuva: HBO

Nimeä vauvasi kuumimpien sarjojen tai klassikkoelokuvien mukaan.

Rakastatko tv-maratoneja sohvalla? Tiedät, kuka on Jon Snow, Floki tai Frank J. Underwood? Jos vauvasi on edelleen nimeä vailla, miten olisi lempisarjasi hahmon nimi?

Poimimme nimiehdotuksia suosituista tv-sarjoista kuten Vikings, Skam, Knightfall, The Sopranos, The Crown, House of Cards, Girls ja Downtown Abbey. Eksyipä mukaan muutama nimi klassikkoelokuvistakin.

Voimakas viikinki, kohtelias kuninkaallinen vai laskelmoiva mafioso? 30 nimiehdotusta pojalle

Björn
Brann
Eskild
Floki
Han
Harry
Hector
Henrik
Isak
Ivar
Jaime
Jasper
Jerry
Jim
Jimmy
Jon
Jonas
Jorah
Lucas
Luke
Martin
Ragnar
Robb
Rodrik
Rollo
Sam
Thomas
Tony
Tom
Vito

Lohikäärmeiden äiti, galaksiprinsessa vai rento newyorkilaiskaunotar? 40 nimiehdotusta tytölle

Aayla
Adelina
Arya
Astrid
Daenerys
Dolores
Edith
Elisabeth
Ellaria
Eva
Gilly (Neilikka)
Greta
Hannah
Helga
Ingrid
Isobel
Janine
Jessa
Karin
Lagertha
Lavinia
Leia
Linda
Livia
Magda
Margaret
Marina
Martha
Meera
Miranda
Padme
Rhonda
Sansa
Saga
Sara
Selma
Sybil
Talisa
Ygritte
Victoria

Nykyisen nimilain mukaan nimen tulee olla suomalaisen nimikäytännön mukainen. Nimilakia ollaan uudistamassa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.