Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Tupakointi odotusaikana vaikuttaa syntyvän lapsen aivojen kasvuun ja toimintaan.

Äidin raskaudenaikainen tupakointi altistaa vatsassa polskivan vauvan tuhansille terveyttä haittaaville kemikaaleille. Nyt listaan on lisätty vielä yksi, vakava haitta: altistuminen tupakansavulle sikiöaikana vaikuttaa haitallisesti vauvan aivojen kasvuun ja toimintaan.

Tiedot ovat peräisin Tyksin ja Turun yliopiston tutkijoiden katsausartikkelista, joka julkaistiin arvostetussa Acta Paediatrica -tiedelehdessä.

Muutokset neurofysiologissa toiminnoissa ja yleisissä aivotoiminnoissa on voitu varmistaa toiminnallisella MRI-kuvauksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tupakoivan äidin vauvalla on pienemmät aivot

Ympäristötekijät, kuten tupakansavun myrkyt, voivat merkittävästi muokata sikiön kehittyvien aivojen geneettisesti ohjelmoitua kehitystä. Paitsi odottavan äidin tupakoinnilla, myös passiivisella tupakoinnilla on haittavaikutuksia sikiöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tupakansavussa oleva nikotiini ja hiilimonoksidi läpäisevät istukan, pääsevät sikiön verenkiertoon ja kerääntyvät jo seitsemännellä raskausviikolla sikiön elimistöön.

– Normaali pään kasvu raskausaikana ja sen jälkeen ennustaa normaalia aivojen kasvua. Tupakoinnille sikiöaikana altistuneilla lapsilla on pienempi pään ympärysmitta kuin muilla lapsilla, sanoo tutkija, lääketieteen tohtori Mikael Ekblad.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa vielä raskauden aikanakin

Sillä, miten kauan odottava äiti polttaa raskausaikana, näyttää olevan merkitystä. Ennenaikainen syntymä saattaa jopa suojata lasta tupakoinnin haitoilta loppuraskauden tupakka-altistuksen jäädessä pois.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa ilman muuta raskauden aikanakin: niillä lapsilla, joiden äidit lopettavat tupakoinnin alkuraskauden aikana, pään kasvu on normaali.

– Raskaudenaikaista tupakointia on ehkäistävä. Tupakoinnin lopettaminen vielä alkuraskaudessakin voi ehkäistä aivoihin kohdistuvia haittavaikutuksia, tiivistää Ekblad.

Sikiöaikaisen tupakka-altistuksen vaikutukset voivat ulottua aikuisuuteen ja vaikuttaa jopa seuraavaan sukupolveen.

Joka kuudes odottaja polttaa

Raskaudenaikaisen tupakoinnin yleisyys yleisyys on pysynyt Suomessa samana jo 25 vuoden ajan, terveysvalistuksesta huolimatta. Joka kuudes raskaana oleva tupakoi. 

Vastaavana aikana odottajien tupakointi muissa Pohjoismaissa on vähentynyt puolella. Vähiten tupakoidaan Ruotsissa, missä vain seitsemän prosenttia raskaana olevista tupakoi.

Harkiten nikotiinikorvaushoitoa

Tupakoinnin lopettaminen voi olla vaikeata, raskaanakin. Suomalaisen tupakasta vieroituksen Käypä hoito -suosituksen mukaan nikotiinikorvaushoitoa voidaan käyttää harkiten myös raskauden aikana niillä, jotka ovat motivoituneita, mutta jotka eivät kykyne lopettamaan muuten. Suositeltavimpia valmisteita ovat purukumit ja suihkeet.

Tupakointi ja samanaikainen nikotiinivalmisteiden käyttö sen sijaan lisäävät nikotiinin haittavaikutuksia.

Lisää tietoa raskaudesta ja tupakoinnista Terveyskirjaston artikkelista.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla