Myös munasolujen vanheneminen kasvattaa raskauden riskejä. Lapsentekoon kuitenkin ryhdytään entistä myöhemmällä iällä. Kuva. iStockphoto
Myös munasolujen vanheneminen kasvattaa raskauden riskejä. Lapsentekoon kuitenkin ryhdytään entistä myöhemmällä iällä. Kuva. iStockphoto

Naisen munasolut kehittyvät jo sikiöaikana, joten esimerkiksi raskaana olevan naisen tupakointi vaikuttaa suoraan lapsenlapseen asti.

Sikiöajan tapahtumat voivat säädellä geenien toimintaa: aktivoida joitakin geenejä ja vaimentaa toisia. Vaikutus voi välittyä sukupolvenkin yli.

– Kohtu on altistuskammio, jossa lukuisat tekijät ohjelmoivat lapsen kehitystä ja osin myös tulevaa terveyttä, toteaa synnytys- ja naistentautiopin professori Leea Keski-Nisula.

Keski-Nisulan johtamassa Kuopion syntymäkohorttitutkimuksessa selvitetään monipuolisesti raskausajan lääkkeiden käytön, ravitsemuksen sekä erilaisten elämäntapa- ja ympäristötekijöiden vaikutuksia syntyvän lapsen ja äidin terveyteen. Mukana on nyt 5 000 äiti-lapsiparia. Raskaudenaikaisia tapahtumia selvitetään muun muassa vastasyntyneiden ja äitien hiusnäytteistä, mutta myös vastasyntyneiden suusta otettavista mikrobinäytteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Yhä enemmän tiedetään hyvän suolistomikrobiston merkityksestä terveydelle, ja sen kehittyminen alkaa synnytyksen aikaisesta bakteerikontaktista. Esimerkiksi keisarileikkaus tai äidille annetut antibiootit voivat kuitenkin estää normaalin bakteerialtistuksen, Keski-Nisula toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äidin painolla on merkitystä lapsen aineenvaihduntaan

Odottava äiti voi antaa lapselleen suuren lahjan, kun huolehtii raskausaikana terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta ja pitää painonsa kurissa. Näin raskaus sujuu paremmin, ja lapsella on myöhemmin pienempi riski sairastua esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen.

Muita merkityksellisiä tekijöitä sikiön kannalta voivat olla myös muun muassa stressi, lääkkeet sekä ympäristön mikrobit ja kemikaalit, alkoholista ja tupakasta puhumattakaan. Esimerkiksi THL:n tutkimuksessa selvisi, että 7 prosenttia synnyttäneistä äideistä oli käyttänyt alkoholia raskausaikana vielä sen jälkeen, kun raskaus oli varmistunut. Joka vuosi Suomessa syntyy 600–3000 lasta, joilla on jonkinasteinen alkoholivaurio.

– Nyt yleisempiä ongelmia ovat äidin lihavuus ja liikkumattomuus, jotka heijastuvat myös lapsen aineenvaihduntaan. Lähes 40 prosenttia äideistä on ylipainoisia jo raskaaksi tullessaan. 

Epidemiologi David Barkerin huomasi tutkimuksessaan, että pienikokoisina syntyneillä on myöhemmin suurempi sydän- ja verisuonitautien riski kuin muilla, elleivät he pysy laihoina: niukka ravinnonsaanti sikiöaikana ohjelmoi elimistön odottamaan niukkuutta myöhemminkin.

Pienikokoisina syntyneillä on myöhemmin suurempi sydän- ja verisuonitautien riski kuin muilla, elleivät he pysy laihoina: niukka ravinnonsaanti sikiöaikana ohjelmoi elimistön odottamaan niukkuutta myöhemminkin.

Raskausajan ylipaino altistaa myös raskausdiabetekselle. Lisäksi tutkimuksessa on havaittu, että synnytyksenjälkeinen masennus on yleisempää raskausdiabetekseen sairastuneilla kuin muilla. Lisäksi äidin ylipaino hedelmöityshetkellä ja ensimmäisen kymmenen raskausviikon aikana nelinkertaistaa keskenmenoriskin sekä lisää raskausongelmien ja synnytysvaikeuksien määrää.

Myös äidin ikä ja elintavat vaikuttavat jo raskaaksi tuloon: munasolujen vanheneminen heikentää raskauden todennäköisyyttä ja kasvattaa riskejä. Lapsenhankintaan kuitenkin ryhdytään entistä myöhemmällä iällä.

– Toivoisin, että useammat uskaltautuisivat yrittämään vauvaa jo alle kolmekymppisinä. Tärkeintä kuitenkin on, että lapsia ylipäätään tehdään, sillä syntyvyysluvut ovat Suomessa laskeneet huolestuttavasti. Vanhemmat tarvitsevat tietoa ja tukea eivätkä syyllistämistä, Keski-Nisula kertoo.

Poh

No kylläpä siinä tuli syyllistämistä kerrakseen. Vaikka juuri sitä artikkelin mukaan pitäisi välttää. Toisen lapsen odotusaikana tuli raskausdiabetes koska ensimmäisen lapsen jälkeen jäi raskauskiloja paljon koska painonpudotus ei onnistunut kun ei jatkuvalta väsymykseltä jaksanut liikkua ja väsymys esti myös laihduttamisen. Ikää lähes neljäkymmentä kun lapsia alettiin kyllä oikeassa iässä tekemään mutta raskaus alkoi vasta neljän vuoden yrityksen jälkeen kun laihdutin 15 kiloa. Tupakointia en sentään harrastanyt.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla