Lue yhdeksän vinkkiä siitä, miten voit itse helpottaa synnytystäsi.

Tässä yhdeksän vinkkiä siihen, miten voit itse helpottaa synnytystäsi. Muista kuitenkin, että synnytykset ovat yksilöllisiä. Asiantuntijana on aktiivisen synnytyksen ryhmiä Hyvinkäällä vetävä Laura Jokiniemi.

  1. Kuuntele kehoasi. Opettele jo raskausaikana tunnustelemaan kehoasi, missä asennossa ja miten pystyt rentoutumaan. Vahvista itseluottamustasi: pystyn tähän, uskon itseeni. Synnyttäjästä ei saa tulla potilasta tai "asiakasta", vaan hän synnyttää itse. Omien voimavarojen löytyminen voi yllättää positiivisesti. Naisen oma elimistö kykenee tuottamaan niin valtavat määrät endorfiineja, että niillä äiti saattaa jopa selviytyä ilman kipulääkkeitä.
  2. Lue ja hanki tietoa synnytyksestä. Erityisesti suosittelen Michel Odentin kirjaa Luonnonmukainen synnytys. Kirja on 1980-luvulta, mutta sen sanoma on kannattanut minua jaksamaan synnytyksessä. Omin kirjasta itselleni voimalauseen "Vauva syntyy!". Toistelin sitä synnytyksessä muistuttaakseni itseäni, että kipu on ystävä, joka tuo minulle vauvan.
  3. Vesi on ihmeellinen asia. Jo suihkuveden kohina pesee kipeintä supistuksen kärkeä mennessään, ja ammeessa olo auttaa monia äitejä avautumisvaiheessa. Ne, jotka ovat saaneet synnyttää veteen, puhuvat siitä hyvin positiivisesti. Maailmalla on paljon tutkimustuloksia vesisynnytyksen ja veteen synnytyksen eduista. Vesisynnytys tarkoittaa, että vettä käytetään jossakin vaiheessa synnytystä. Veteen synnytys tarkoittaa, että lapsi syntyy veteen.
  4. Avoin mieli. Muista, että aina on asioita, joille ei voi mitään. On hyvä miettiä etukäteen toiveita ja kirjata tärkeät asiat ylös, mutta kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Liian tarkkoja suunnitelmia ei kannata tehdä, vaan mene oman kehon ja vauvan mukana. Suurin toiveeni synnytyksissä oli vesi, mutta se ei onnistunut. Siitä huolimatta niistä jäi hyvä mieli.
  5. Luonnonmukaisista hoidoista moni löytää helpotusta ennen synnytystä ja sen aikana. Hypnoosi, jooga, homeopatia, vyöhyketerapia, akupunktio, reiki, hieronta, rentousharjoitukset tai hauteet saattavat auttaa. Jos luottaa vyöhyketerapiaan arkenakin, niin miksi ei käyttäisi sitä apuna synnytyksessä?
  6. Puhu, puhu ja puhu. Synnytysvalmennuksiin kannattaa osallistua ja monilla paikkakunnilla on myös Aktiivinen synnytys -yhdistyksen järjestämiä valmennusryhmiä. Kun pääsee puhumaan ihmisten kanssa synnytyksestä, se muuttuu tutummaksi ja vähemmän pelottavaksi, luonnolliseksi asiaksi. Puhumalla monet pelot ja murheet pienenevät.
  7. Äänenkäyttö ja estottomuus. Suomessa ollaan häveliäitä, ja monella tuntuu olevan suurin huolenaihe, että mitä minusta ajatellaan, jos huudan tai jos ponnistaessa tulee kakkaa. Tätä on turha ajatella. Harjoittele äänenkäyttöä jo raskausaikana esimerkiksi synnytyslaulun avulla. Opettele ajatukseen, että saat huutaa, meluta, tanssia, laulaa, kontata, ryömiä ja vaikka kirota, jos se helpottaa. Äänenkäyttö helpottaa rentoutumista. Hyvä synnytysregressio on upea kokemus, ja siihen pääsee helpommin, kun asioita harjoittelee jo raskausaikana.
  8. Huolehdi itsestäsi. Syö raskausaikana terveellisesti ja lepää, liiku ja ulkoile säännöllisesti. Hyväkuntoisena jaksat paremmin ja toivut synnytyksestä nopeammin. Yhteiset kävelyretket raskausaikana kumppanin kanssa ovat mukavia hetkiä jutella tulevasta.
  9. Nauti raskaudestasi. Opettele tietoisesti olemaan tekemättä mitään. Nuku päiväunet, lepää, laiskottele ja hemmottele itseäsi. Pyykit ehdit pestä myöhemminkin. Opettele rentoutusharjoituksia, ne auttavat niin raskaudessa kuin synnytyksessäkin. Varsinkin kasvojen lihasten rentoutuminen auttaa lantionpohjalihasten rentouttamisessa.

Vauva-lehti 4/2007

 

Lisätietoa:

Aktiivinen synnytys -yhdistys

Kaikille odottajille raskausoireita ei tule lainkaan, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.

Pahoinvointi on oireista yleisin

Kaikilla odottajilla ei ole raskausoireita. Ne voivat olla myös niin lieviä, että jäävät käytännössä huomaamatta. Suurin osa naisista oireilee kuitenkin jollakin tavalla. On erittäin harvinaista, että raskaus etenee synnytykseen asti ilman minkäänlaisia muutoksen tuntemuksia omassa kehossa.

Aamupahoinvointi on ehkä klassisin merkki vauvan odotuksesta. Joillakuilla se ilmenee pelkästään aamuisin heti herättyä ja väistyy päivän mittaan. Pahoinvointi voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai esiintyä yksilöllisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pahoinvointi johtuu istukkahormonista, ja verensokerin lasku tekee olon vain huonommaksi.

Toisella kolmanneksella helpottaa – useimmiten

Keskenmenon yhteydessä istukkahormonin määrä veressä laskee. Tämä helpottaa pahoinvointia. Myös tuulimunaraskauden yhteydessä huono olo jää joillakin naisilla hyvin lieväksi. Pelkkä pahoinvoinnin loppuminen tai se, ettei sitä ole, ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonoja uutisia.

Pahoinvointi yleensä helpottaa ja loppuu kokonaan raskauden edetessä toiselle kolmannekselle. Huonovointisuus voi siis loppua kuin seinään ilman, että mikään on vialla.

Raskaudet voivat olla erilaisia

Alkuraskauteen kuuluu yleisesti väsymys, jonka arvellaan johtuvan keltarauhashormonitason noususta. Väsymys yleensä helpottaa samaan aikaan kun pahoinvointikin, mutta tulee usein takaisin loppuraskaudessa. Odottaja voi kuitenkin olla hyvin virkeä, eikä unentarve välttämättä lisäänny. Jokainen on yksilö ja raskauden oireet kullakin erilaiset.

Rinnat ja nännit ovat monilla naisilla arat juuri ennen kuukautisia. Näin käy usein myös alkuraskaudessa. Raskautta toivova nainen voi tuntea pettymystä ajatellessaan, että sieltä ne kuukautiset taas tulevat. Kun arkuus ei helpotakaan, varsinkin uudelleensynnyttäjä voi tunnistaa sen raskauden ensioireeksi.

Myös saman naisen raskauksien välillä voi olla suuriakin eroja. Siksi omien oireiden ja tuntemusten vertaaminen toisiin tai edes aiempiin omiin kokemuksiin voi aiheuttaa turhaa huolta. Jos sinulla on huoli raskauden etenemisestä tai vauvan voinnista, ole yhteydessä neuvolaan.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhe-suunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luonnonmukaisuuden tavoittelu kääntyy turvattomuudeksi, jos vanhemmat kieltäytyvät tarpeellisista toimenpiteistä. Uusi ilmiö on toive siitä, että sikiön sykettä ei seurattaisi.

Suomessa on vammautunut vastasyntyneitä siitä syystä, että äiti on synnytyksessä kieltänyt sikiön sydänkäyrän rekisteröimisen. Asiasta kertoivat keskiviikkona Aamulehti ja Kaleva.

Tapauksista on tehty muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet vammautuneiden vauvojen vanhemmat, jotka ovat havahtuneet seuraamuksiin. 

– Sikiön sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy joidenkin synnyttäjien vahvaan ideologiaan, jonka mukaan synnytykseen halutaan mahdollisimman vähän ulkopuolista puuttumista, kertoo Tampereen yliopistollisessa sairaalassa naistentautien ja synnytysten osastonylilääkärinä toimiva Jukka Uotila.

Sydänäänten seuranta ei ole millään tavalla haitallista tai vaaraksi syntyvälle vauvalle tai äidille, Uotila korostaa. Toimenpiteellä turvataan se, että sikiön uhkaava hapenpuute huomataan riittävän ajoissa.

”Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä.”

– Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä. Suosituksen mukaan sykekäyriä tulisi ottaa jokaisessa synnytyksessä ainakin synnytyksen aluksi, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa.

Sikiön uhkaava hapenpuute on yleinen syy siihen, miksi synnytystä joudutaan vauhdittamaan tai turvaudutaan esimerkiksi imukupin käyttämiseen ponnistusvaiheessa.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä ja voi pahimmillaan johtaa eriasteiseen vammautumiseen tai menehtymiseen. Vauva voi syntyä huonokuntoisena, reagoimattomana ja velttona eikä ryhdy hengittämään itse. Vastasyntynyt tarvitsee silloin tehohoitoa.

Uotila on myös Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys valmistelee asiasta kannanottoa yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Kannanotossa annetaan hoitohenkilökunnalle toimintaohjeita siltä varalta, että äiti kieltää sykkeen seurannan.

Turvallisuuden voi sovittaa luomusynnytykseen

Jukka Uotilan mukaan valtaosa luonnonmukaista synnytystä toimivista äideistä onneksi hyväksyy välttämättömät toimenpiteet.

– Äärimmäiset vastakkainasettelut ovat kuitenkin vaikeita tilanteita. Taustalla saattaa olla epäluottamusta lääketiedettä kohtaan.

”Emme koe, että toimisimme liukuhihnalla.” 

Luonnonmukaisuuteen pyrkivät äidit saattavat ajatella, että sairaalassa synnytys yritetään pakottaa tiettyyn muottiin. Uotilan mukaan näin ei ole.

– Varsin paljon meillä on valmiutta yksilölliseen hoitoon, emme koe että toimisimme liukuhihnalla. Mutta turvallisuusnäkökulmat ovat tärkeitä, ja ne täytyy sovittaa mukaan.

Äärimmäiseen luomuiluun pyrkiminen synnytyksessä ei ole ainoa trendi, jossa toive luonnonmukaisuudesta voi kääntyä turvallisuusriskiksi. Pohjanmaalla ja Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla on lisääntynyt rokotekriittisyys, jonka takia monissa kunnissa rokotuskattavuus ei enää ole laumasuojan kannalta riittävä.

Suomessa on myös vanhempia, jotka kieltäytyvät antibioottikuureista ja käyttävät hopeavettä, jota juottavat sekä itselleen että lapsilleen. Heillä on uskomus hopeaveden puhdistavasta vaikutuksesta, kertoo Yle. Tutkijoiden mukaan hopeavesi on myrkyllistä ja voi juotuna aiheuttaa sisäelinvaurioita. 

Vierailija

Osa synnyttäjistä kieltäytyy sikiön sydänäänten seurannasta – vauvoille on tullut vakavia seuraamuksia

"Epäluottamusta lääketiedettä kohtaan"? Suomessa on maailman turvallisinta olla raskaana ja synnyttää. Meillä kuolee vähiten äitejä synnytykseen. Ja ilmeisesti koska näin on, niin osa vanhemmista on alkanut kuvitella, että kaikki tämä turva ja turvallisuus tulee luonnostaan eivätkä he ymmärrä, mihin hyvä tilanne perustuu. Nyt sitten halutaan synnyttää samalla tavalla kuin kehitysmaissa (tai Suomessa 100 vuotta sitten): kotona, ilman lääkäriä, ilman koneita, ilman lääkitystä jne. Ihmisten...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.