Raskausaikana sisälläsi kasvava ihmeellinen ihmistaimi on kuitenkin lähes yksin sinun, ja sinä hänen. Kuva: iStockpho.
Raskausaikana sisälläsi kasvava ihmeellinen ihmistaimi on kuitenkin lähes yksin sinun, ja sinä hänen. Kuva: iStockpho.

Raskausaikana rinnat kasvavat, samoin vatsa. Se on ihanaa, usko pois.

1. Voit pukeutua verkkareihin

Raskaus, mikä ihana tekosyy pukeutua ympäri vuorokauden vaatteisiin, jotka eivät kiristä ja purista. Stretch-vyötäröiset farkut, verkkahousut ja leggingsit ovat jokaisen raskaana olevan naisen parhaita ystäviä, eikä niiden käytöstä tarvitse luopua missään tilanteessa.

2. Muhkeat muodot

Monesti nainen huomaa sen jo ennen kuin tietää olevansa raskaana: rinnat kasvavat. Omasta uhkeudesta kannattaa nauttia niin pitkään kuin sitä jatkuu. Yhdeksän kuukauden levon jälkeen rinnat pääsevät yleensä tositoimiin, ja mitä sen jälkeen tapahtuu – se on jo toinen juttu.

3. Raskausajan seksi

Todellakin, raskausajan seksi voi olla parasta ikinä. Ainakin alku- ja keskiraskauden seksi, ja miksei loppuraskaudenkin. Rakastelua saattavat tosin rajoittaa pahoinvointi ja muut terveyspulmat sekä väsymys, mutta ainakin esikoisen odottajat voivat sumplia petipuuhat ajankohtaan, jolloin oma olo on parhaimmillaan.

4. Hyvästit kuukautisille

Kukaan nainen tuskin kaipaa kuukautisiaan niiden yhdeksän kuukauden aikana, jotka raskaus kestää. Ja jos imetys onnistuu, kuukautisille voi hyvällä tuurilla sanoa heipat pidemmäksi aikaa. Ei tule ikävä!

5. Ehkäisy, mitä se on?

Rakkautenne hedelmä kasvaa jo kohdussasi, joten voit harrastaa kumppanisi kanssa yhdeksän kuukautta seksiä ilman kondomeja, pillereitä, kierukoita, vaahtoja, renkaita tai muita lisukkeita. Siis yksi stressinaihe vähemmän.

6. Mitä isompi, sen ihanampi

Raskauden aikana sinun ei tarvitse kertaakaan, ei missään olosuhteissa, vetää vatsaasi sisään. Sen sijaan voit esitellä masuasi ylpeänä maailmalle ilman, että kukaan paheksuu. Päinvastoin, vatsasi kerää ihastelevia katseita ja taputuksia, jopa liikaakin.

7. Et ole koskaan yksin

Raskaaksi tuleminen ja vauvan odottaminen ovat elämää suurempia ihmeitä, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Vauvan syntymän jälkeen jaat hänet muun maailman kanssa, ja kun lapsi kasvaa, välimatkanne lisääntyy jatkuvasti. Raskausaikana sisälläsi kasvava ihmeellinen ihmistaimi on kuitenkin lähes yksin sinun, ja sinä hänen.

Lähde: Parents.com

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.