Pulahda altaaseen! Vesi helpottaa turvotusta. Kuva: iStockphoto
Pulahda altaaseen! Vesi helpottaa turvotusta. Kuva: iStockphoto

Turvotus ja kivut voivat tehdä loppuraskaudesta tukalaa. Lievitä oloa kotikonstein tai kokeile jotain erikoisempaa.

1. Yläselkä rullalle

Lihaskalvojen rullaus tuntuu hyvältä, rentouttaa ja laukaisee jännityksiä. Voit käyttää hierontarullaa raskausaikana, kunhan rullaat oikein. Valitse pehmeä rulla, ja keskity yläselkään. Kannat pian sylissäsi vauvaa, joten yläselän liikkuvuus on hyväksi. Älä rullaa vatsaa, alaselkää tai sääriä. Alaselän napakka käsittely voi käynnistää synnytyksen, joten jos selkä on kipeä, pyydä apua fysioterapeutilta.

2. Hyvää hengitystä

Joogan hengitystekniikka tehostaa kehon hapetusta. Jooga lisää tietoisuutta kehosta ja opettaa hyviä lepo- ja työasentoja. Jooga auttaa myös jännittämiseen: kehotietoisuus antaa rohkeutta heittäytyä synnytykseen. Valitse rauhallinen laji kuten Hatha tai liikemeditaatioon perustuva Scaravelli.

3. Rento lenkki altaassa

Vesi on loistava kehonhuoltaja, sillä se luo painottomuuden tunnetta ja saattaa auttaa turvotukseen. Koska vesiliikunta ei kuormita niveliä, se on monille ainoa miellyttävä tapa liikkua. Kevyt liikunta on kipuja ajatellen aina parempi vaihtoehto kuin liikkumattomuus.

Rento vesijuoksu riittää, sillä loppuraskausajan liikunnan tulee olla kuntoa ylläpitävää, ei kuntoa kohottavaa. Voit sitoa vesijuoksuvyön joko vatsan yläpuolelle tai alapuolelle, mikä vain tuntuu hyvältä. Jos kohdunsuu on jo auki tai kärsit virtsatietulehduksista, jätä vesilenkki väliin.

Tarkista seisoma-asentosi. Vältä polvet lukossa seisomista.

4. Veny vielä vähän

Kun kohtu kasvaa, kehon painopiste siirtyy ja asento muuttuu etukenommaksi. Niveliin kohdistuu uudenlainen rasitus, ja keho saattaa kipuilla. Esimerkiksi kiristyneet etureidet muuttavat asentoa ja aiheuttavat alaselkäkipuja.

Venyttely voi auttaa. Älä venyttele liian voimakkaasti. Raskaushormonit pehmentävät nivelsiteitä, jotta vauva mahtuu ulos lantiosta. Nämä kehon ”kuminauhat” löystyvät koko kropassa. Ylivenyttelyn riski on olemassa.

Tarkista seisoma-asentosi. Vältä polvet lukossa seisomista, sillä se edesauttaa lantion notkoa. Notko puolestaan lisää rasitusta ja kipuja alaselässä, loppuraskaudessa myös häpyliitoksessa.

5. Entäpä tyynyt, teipit ja vyöt?

Vatsaa tukeva kiilatyyny voi helpottaa nukkumista. Lantiota tukeva vyö puolestaan auttaa etenkin lantion takaosan kipuihin. Jotkut odottajat ovat hyötyneet kinesioteippauksesta. Anna fysioterapeutin tehdä teippaus oikein. Fysioterapeutin ohjeilla voi hoitaa esimerkiksi häpyliitoskipuja tai SI-nivelen kipuja.

6. Uusi kokeilu: tankkiin, mars

Riisu vaatteet ja astu suolavesitankkiin. Epsom-suolaa sisältävä vesi kelluttaa sinua kuin korkkia. Rentoutuskellunta antaa levon kaikilta ärsykkeiltä: ääniltä, valolta ja paineelta. Se sopii myös raskaana olevalle, kunhan kohdunsuu ei ole vielä auennut.

Asiantuntijat: Dosentti, naistentautien ja perinatologian erikoislääkäri Pekka Taipale, Terveystalo Kuopio. Fysioterapeutti, joogaopettaja Malla Rautaparta, joogastudio Manipura. Toiminnallisen kehonhuollon kouluttaja Jukka Harju. Liikunnanohjaaja ja uimavalvoja Karita Velling, Tampereen Uintikeskus. Yrittäjä Teppo Räisänen, Kellumo.

Kaikille odottajille raskausoireita ei tule lainkaan, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.

Pahoinvointi on oireista yleisin

Kaikilla odottajilla ei ole raskausoireita. Ne voivat olla myös niin lieviä, että jäävät käytännössä huomaamatta. Suurin osa naisista oireilee kuitenkin jollakin tavalla. On erittäin harvinaista, että raskaus etenee synnytykseen asti ilman minkäänlaisia muutoksen tuntemuksia omassa kehossa.

Aamupahoinvointi on ehkä klassisin merkki vauvan odotuksesta. Joillakuilla se ilmenee pelkästään aamuisin heti herättyä ja väistyy päivän mittaan. Pahoinvointi voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai esiintyä yksilöllisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pahoinvointi johtuu istukkahormonista, ja verensokerin lasku tekee olon vain huonommaksi.

Toisella kolmanneksella helpottaa – useimmiten

Keskenmenon yhteydessä istukkahormonin määrä veressä laskee. Tämä helpottaa pahoinvointia. Myös tuulimunaraskauden yhteydessä huono olo jää joillakin naisilla hyvin lieväksi. Pelkkä pahoinvoinnin loppuminen tai se, ettei sitä ole, ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonoja uutisia.

Pahoinvointi yleensä helpottaa ja loppuu kokonaan raskauden edetessä toiselle kolmannekselle. Huonovointisuus voi siis loppua kuin seinään ilman, että mikään on vialla.

Raskaudet voivat olla erilaisia

Alkuraskauteen kuuluu yleisesti väsymys, jonka arvellaan johtuvan keltarauhashormonitason noususta. Väsymys yleensä helpottaa samaan aikaan kun pahoinvointikin, mutta tulee usein takaisin loppuraskaudessa. Odottaja voi kuitenkin olla hyvin virkeä, eikä unentarve välttämättä lisäänny. Jokainen on yksilö ja raskauden oireet kullakin erilaiset.

Rinnat ja nännit ovat monilla naisilla arat juuri ennen kuukautisia. Näin käy usein myös alkuraskaudessa. Raskautta toivova nainen voi tuntea pettymystä ajatellessaan, että sieltä ne kuukautiset taas tulevat. Kun arkuus ei helpotakaan, varsinkin uudelleensynnyttäjä voi tunnistaa sen raskauden ensioireeksi.

Myös saman naisen raskauksien välillä voi olla suuriakin eroja. Siksi omien oireiden ja tuntemusten vertaaminen toisiin tai edes aiempiin omiin kokemuksiin voi aiheuttaa turhaa huolta. Jos sinulla on huoli raskauden etenemisestä tai vauvan voinnista, ole yhteydessä neuvolaan.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhe-suunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luonnonmukaisuuden tavoittelu kääntyy turvattomuudeksi, jos vanhemmat kieltäytyvät tarpeellisista toimenpiteistä. Uusi ilmiö on toive siitä, että sikiön sykettä ei seurattaisi.

Suomessa on vammautunut vastasyntyneitä siitä syystä, että äiti on synnytyksessä kieltänyt sikiön sydänkäyrän rekisteröimisen. Asiasta kertoivat keskiviikkona Aamulehti ja Kaleva.

Tapauksista on tehty muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet vammautuneiden vauvojen vanhemmat, jotka ovat havahtuneet seuraamuksiin. 

– Sikiön sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy joidenkin synnyttäjien vahvaan ideologiaan, jonka mukaan synnytykseen halutaan mahdollisimman vähän ulkopuolista puuttumista, kertoo Tampereen yliopistollisessa sairaalassa naistentautien ja synnytysten osastonylilääkärinä toimiva Jukka Uotila.

Sydänäänten seuranta ei ole millään tavalla haitallista tai vaaraksi syntyvälle vauvalle tai äidille, Uotila korostaa. Toimenpiteellä turvataan se, että sikiön uhkaava hapenpuute huomataan riittävän ajoissa.

”Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä.”

– Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä. Suosituksen mukaan sykekäyriä tulisi ottaa jokaisessa synnytyksessä ainakin synnytyksen aluksi, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa.

Sikiön uhkaava hapenpuute on yleinen syy siihen, miksi synnytystä joudutaan vauhdittamaan tai turvaudutaan esimerkiksi imukupin käyttämiseen ponnistusvaiheessa.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä ja voi pahimmillaan johtaa eriasteiseen vammautumiseen tai menehtymiseen. Vauva voi syntyä huonokuntoisena, reagoimattomana ja velttona eikä ryhdy hengittämään itse. Vastasyntynyt tarvitsee silloin tehohoitoa.

Uotila on myös Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys valmistelee asiasta kannanottoa yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Kannanotossa annetaan hoitohenkilökunnalle toimintaohjeita siltä varalta, että äiti kieltää sykkeen seurannan.

Turvallisuuden voi sovittaa luomusynnytykseen

Jukka Uotilan mukaan valtaosa luonnonmukaista synnytystä toimivista äideistä onneksi hyväksyy välttämättömät toimenpiteet.

– Äärimmäiset vastakkainasettelut ovat kuitenkin vaikeita tilanteita. Taustalla saattaa olla epäluottamusta lääketiedettä kohtaan.

”Emme koe, että toimisimme liukuhihnalla.” 

Luonnonmukaisuuteen pyrkivät äidit saattavat ajatella, että sairaalassa synnytys yritetään pakottaa tiettyyn muottiin. Uotilan mukaan näin ei ole.

– Varsin paljon meillä on valmiutta yksilölliseen hoitoon, emme koe että toimisimme liukuhihnalla. Mutta turvallisuusnäkökulmat ovat tärkeitä, ja ne täytyy sovittaa mukaan.

Äärimmäiseen luomuiluun pyrkiminen synnytyksessä ei ole ainoa trendi, jossa toive luonnonmukaisuudesta voi kääntyä turvallisuusriskiksi. Pohjanmaalla ja Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla on lisääntynyt rokotekriittisyys, jonka takia monissa kunnissa rokotuskattavuus ei enää ole laumasuojan kannalta riittävä.

Suomessa on myös vanhempia, jotka kieltäytyvät antibioottikuureista ja käyttävät hopeavettä, jota juottavat sekä itselleen että lapsilleen. Heillä on uskomus hopeaveden puhdistavasta vaikutuksesta, kertoo Yle. Tutkijoiden mukaan hopeavesi on myrkyllistä ja voi juotuna aiheuttaa sisäelinvaurioita. 

Vierailija

Osa synnyttäjistä kieltäytyy sikiön sydänäänten seurannasta – vauvoille on tullut vakavia seuraamuksia

"Epäluottamusta lääketiedettä kohtaan"? Suomessa on maailman turvallisinta olla raskaana ja synnyttää. Meillä kuolee vähiten äitejä synnytykseen. Ja ilmeisesti koska näin on, niin osa vanhemmista on alkanut kuvitella, että kaikki tämä turva ja turvallisuus tulee luonnostaan eivätkä he ymmärrä, mihin hyvä tilanne perustuu. Nyt sitten halutaan synnyttää samalla tavalla kuin kehitysmaissa (tai Suomessa 100 vuotta sitten): kotona, ilman lääkäriä, ilman koneita, ilman lääkitystä jne. Ihmisten...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.