Pulahda altaaseen! Vesi helpottaa turvotusta. Kuva: iStockphoto
Pulahda altaaseen! Vesi helpottaa turvotusta. Kuva: iStockphoto

Turvotus ja kivut voivat tehdä loppuraskaudesta tukalaa. Lievitä oloa kotikonstein tai kokeile jotain erikoisempaa.

1. Yläselkä rullalle

Lihaskalvojen rullaus tuntuu hyvältä, rentouttaa ja laukaisee jännityksiä. Voit käyttää hierontarullaa raskausaikana, kunhan rullaat oikein. Valitse pehmeä rulla, ja keskity yläselkään. Kannat pian sylissäsi vauvaa, joten yläselän liikkuvuus on hyväksi. Älä rullaa vatsaa, alaselkää tai sääriä. Alaselän napakka käsittely voi käynnistää synnytyksen, joten jos selkä on kipeä, pyydä apua fysioterapeutilta.

2. Hyvää hengitystä

Joogan hengitystekniikka tehostaa kehon hapetusta. Jooga lisää tietoisuutta kehosta ja opettaa hyviä lepo- ja työasentoja. Jooga auttaa myös jännittämiseen: kehotietoisuus antaa rohkeutta heittäytyä synnytykseen. Valitse rauhallinen laji kuten Hatha tai liikemeditaatioon perustuva Scaravelli.

3. Rento lenkki altaassa

Vesi on loistava kehonhuoltaja, sillä se luo painottomuuden tunnetta ja saattaa auttaa turvotukseen. Koska vesiliikunta ei kuormita niveliä, se on monille ainoa miellyttävä tapa liikkua. Kevyt liikunta on kipuja ajatellen aina parempi vaihtoehto kuin liikkumattomuus.

Rento vesijuoksu riittää, sillä loppuraskausajan liikunnan tulee olla kuntoa ylläpitävää, ei kuntoa kohottavaa. Voit sitoa vesijuoksuvyön joko vatsan yläpuolelle tai alapuolelle, mikä vain tuntuu hyvältä. Jos kohdunsuu on jo auki tai kärsit virtsatietulehduksista, jätä vesilenkki väliin.

Tarkista seisoma-asentosi. Vältä polvet lukossa seisomista.

4. Veny vielä vähän

Kun kohtu kasvaa, kehon painopiste siirtyy ja asento muuttuu etukenommaksi. Niveliin kohdistuu uudenlainen rasitus, ja keho saattaa kipuilla. Esimerkiksi kiristyneet etureidet muuttavat asentoa ja aiheuttavat alaselkäkipuja.

Venyttely voi auttaa. Älä venyttele liian voimakkaasti. Raskaushormonit pehmentävät nivelsiteitä, jotta vauva mahtuu ulos lantiosta. Nämä kehon ”kuminauhat” löystyvät koko kropassa. Ylivenyttelyn riski on olemassa.

Tarkista seisoma-asentosi. Vältä polvet lukossa seisomista, sillä se edesauttaa lantion notkoa. Notko puolestaan lisää rasitusta ja kipuja alaselässä, loppuraskaudessa myös häpyliitoksessa.

5. Entäpä tyynyt, teipit ja vyöt?

Vatsaa tukeva kiilatyyny voi helpottaa nukkumista. Lantiota tukeva vyö puolestaan auttaa etenkin lantion takaosan kipuihin. Jotkut odottajat ovat hyötyneet kinesioteippauksesta. Anna fysioterapeutin tehdä teippaus oikein. Fysioterapeutin ohjeilla voi hoitaa esimerkiksi häpyliitoskipuja tai SI-nivelen kipuja.

6. Uusi kokeilu: tankkiin, mars

Riisu vaatteet ja astu suolavesitankkiin. Epsom-suolaa sisältävä vesi kelluttaa sinua kuin korkkia. Rentoutuskellunta antaa levon kaikilta ärsykkeiltä: ääniltä, valolta ja paineelta. Se sopii myös raskaana olevalle, kunhan kohdunsuu ei ole vielä auennut.

Asiantuntijat: Dosentti, naistentautien ja perinatologian erikoislääkäri Pekka Taipale, Terveystalo Kuopio. Fysioterapeutti, joogaopettaja Malla Rautaparta, joogastudio Manipura. Toiminnallisen kehonhuollon kouluttaja Jukka Harju. Liikunnanohjaaja ja uimavalvoja Karita Velling, Tampereen Uintikeskus. Yrittäjä Teppo Räisänen, Kellumo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.