Esimerkiksi reipas kävely voi aiheuttaa supistelua. Silloin on syytä hiljentää tahtia. Kuva: iStockphoto
Esimerkiksi reipas kävely voi aiheuttaa supistelua. Silloin on syytä hiljentää tahtia. Kuva: iStockphoto

Kun vauvamaha tiukentuu kovaksi palloksi ja rentoutuu pian ennalleen, kyse on ennakoivista supistuksista.

1. Onko supistelu raskauden aikana tavallista?

Kyllä on, epäsäännölliset ja lähes kivuttomat supistukset kuuluvat normaaliin raskauteen ja niitä on lähes jokaisella.

Kaikki eivät lieviä supistuksia edes huomaa.

2. Missä vaiheessa ennakoivat supistukset alkavat?

Ihan raskauden alussa supistuksia ei yleensä ole, koska kohtukaan ei ole vielä kasvanut. Joillakin voi ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana tuntua alavatsalla painontunnetta ja kiristystä, mikä johtuu kohdun kasvamisesta.

Tyypillistä ennakoivien supistusten aikaa on keskiraskaus.

Osalla supistukset ilmaantuvat vasta synnytyksen käynnistyessä.

Tyypillistä ennakoivien supistusten aikaa on keskiraskaus ja siitä eteenpäin raskauden loppua ja synnytystä kohti.

3. Mistä supistelu johtuu?

Yleinen syy supisteluun on fyysinen rasitus kuten ripeä kävely. Varsinkin raskauden loppupuolella supistelu voi olla merkki liiasta rasituksesta. Se on kehon tapa ilmoittaa naiselle, että nyt olisi syytä ottaa rauhallisemmin.

Supisteluherkkyyttä voivat lisätä monikkoraskaus tai vauvan voimakas kasvu. Kohtu voi reagoida supistellen myös seksiin tai vatsan toiminnan häiriöihin kuten ummetukseen tai ripuliin. Joskus syyksi riittää se, että käy aamulla pissalla.

Supistelua voivat aiheuttaa myös raudan puute tai sitkeä virtsatie- tai hiivasienitulehdus.

4. Voiko supistelua ehkäistä tai hoitaa?

Supistelun takia ei tarvitse lopettaa liikuntaa eikä seksiä, jos lääkäri tarkistaa tilanteen eikä kohdunkaula ole lyhentynyt.

Rasituksesta johtuva supistelu rauhoittuu yleensä levolla.

Stressi, kiire ja kuormittava työ voivat aiheuttaa supistelua, josta syystä lääkäri voi määrätä raskaana olevan sairaslomalle. Ylirasituksesta johtuva supistelu rauhoittuu yleensä levolla.

Vuodelepoon ja jopa sairaalahoitoon voi joutua, jos supistukset avaavat kohdunsuuta ja synnytys uhkaa käynnistyä ennen aikojaan.

5. Koska supistelusta pitää huolestua?

Kivuttomista, satunnaisista ja epäsäännöllisistä supistuksista ei tarvitse huolestua. Jos supistukset toistuvat usein – yli kymmenen kertaa vuorokaudessa – ja niihin liittyy kipua, tilanne pitää tarkistuttaa neuvolassa tai lääkärissä.

Supistelusta kannattaa mainita neuvolassa silloinkin, kun se todennäköisimmin on harmitonta. Joskus kohdunsuu voi lähteä avautumaan ennen aikojaan.

Jos supistukset ovat poikkeuksellisen kipeitä, tiheitä tai säännöllisiä, tai niihin liittyy veristä vuotoa, pitää hakeutua heti päivystykseen.

6. Minkälaiset supistukset ennakoivat synnytystä?

Loppuraskaudessa kohtu valmistautuu synnytystä varten ja ennakoivat supistukset pehmittelevät kohdunkaulaa.

Ennakoivat supistukset ovat synnytyksen lähestyessä erilaisia, selvästi jo pidempiä ja napakampia. Varsinaisia synnytyssupistuksia ne eivät yleensä vielä ole eivätkä tarkoita, että vauva olisi heti syntymässä. Usein supistukset lopahtavat, ja synnyttäjä voi jäädä kotiin odottelemaan synnytyksen käynnistymistä.

Kun synnytys oikeasti alkaa, supistukset toistuvat säännöllisesti alle kymmenen minuutin välein, voimistuvat ja tihenevät. Yksi hyvä merkki on myös limainen, verinen vuoto.

Asiantuntijana terveydenhoitaja Laura Merivirta, Neuvola Nuppu

Kaikille odottajille raskausoireita ei tule lainkaan, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.

Pahoinvointi on oireista yleisin

Kaikilla odottajilla ei ole raskausoireita. Ne voivat olla myös niin lieviä, että jäävät käytännössä huomaamatta. Suurin osa naisista oireilee kuitenkin jollakin tavalla. On erittäin harvinaista, että raskaus etenee synnytykseen asti ilman minkäänlaisia muutoksen tuntemuksia omassa kehossa.

Aamupahoinvointi on ehkä klassisin merkki vauvan odotuksesta. Joillakuilla se ilmenee pelkästään aamuisin heti herättyä ja väistyy päivän mittaan. Pahoinvointi voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai esiintyä yksilöllisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pahoinvointi johtuu istukkahormonista, ja verensokerin lasku tekee olon vain huonommaksi.

Toisella kolmanneksella helpottaa – useimmiten

Keskenmenon yhteydessä istukkahormonin määrä veressä laskee. Tämä helpottaa pahoinvointia. Myös tuulimunaraskauden yhteydessä huono olo jää joillakin naisilla hyvin lieväksi. Pelkkä pahoinvoinnin loppuminen tai se, ettei sitä ole, ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonoja uutisia.

Pahoinvointi yleensä helpottaa ja loppuu kokonaan raskauden edetessä toiselle kolmannekselle. Huonovointisuus voi siis loppua kuin seinään ilman, että mikään on vialla.

Raskaudet voivat olla erilaisia

Alkuraskauteen kuuluu yleisesti väsymys, jonka arvellaan johtuvan keltarauhashormonitason noususta. Väsymys yleensä helpottaa samaan aikaan kun pahoinvointikin, mutta tulee usein takaisin loppuraskaudessa. Odottaja voi kuitenkin olla hyvin virkeä, eikä unentarve välttämättä lisäänny. Jokainen on yksilö ja raskauden oireet kullakin erilaiset.

Rinnat ja nännit ovat monilla naisilla arat juuri ennen kuukautisia. Näin käy usein myös alkuraskaudessa. Raskautta toivova nainen voi tuntea pettymystä ajatellessaan, että sieltä ne kuukautiset taas tulevat. Kun arkuus ei helpotakaan, varsinkin uudelleensynnyttäjä voi tunnistaa sen raskauden ensioireeksi.

Myös saman naisen raskauksien välillä voi olla suuriakin eroja. Siksi omien oireiden ja tuntemusten vertaaminen toisiin tai edes aiempiin omiin kokemuksiin voi aiheuttaa turhaa huolta. Jos sinulla on huoli raskauden etenemisestä tai vauvan voinnista, ole yhteydessä neuvolaan.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhe-suunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luonnonmukaisuuden tavoittelu kääntyy turvattomuudeksi, jos vanhemmat kieltäytyvät tarpeellisista toimenpiteistä. Uusi ilmiö on toive siitä, että sikiön sykettä ei seurattaisi.

Suomessa on vammautunut vastasyntyneitä siitä syystä, että äiti on synnytyksessä kieltänyt sikiön sydänkäyrän rekisteröimisen. Asiasta kertoivat keskiviikkona Aamulehti ja Kaleva.

Tapauksista on tehty muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet vammautuneiden vauvojen vanhemmat, jotka ovat havahtuneet seuraamuksiin. 

– Sikiön sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy joidenkin synnyttäjien vahvaan ideologiaan, jonka mukaan synnytykseen halutaan mahdollisimman vähän ulkopuolista puuttumista, kertoo Tampereen yliopistollisessa sairaalassa naistentautien ja synnytysten osastonylilääkärinä toimiva Jukka Uotila.

Sydänäänten seuranta ei ole millään tavalla haitallista tai vaaraksi syntyvälle vauvalle tai äidille, Uotila korostaa. Toimenpiteellä turvataan se, että sikiön uhkaava hapenpuute huomataan riittävän ajoissa.

”Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä.”

– Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä. Suosituksen mukaan sykekäyriä tulisi ottaa jokaisessa synnytyksessä ainakin synnytyksen aluksi, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa.

Sikiön uhkaava hapenpuute on yleinen syy siihen, miksi synnytystä joudutaan vauhdittamaan tai turvaudutaan esimerkiksi imukupin käyttämiseen ponnistusvaiheessa.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä ja voi pahimmillaan johtaa eriasteiseen vammautumiseen tai menehtymiseen. Vauva voi syntyä huonokuntoisena, reagoimattomana ja velttona eikä ryhdy hengittämään itse. Vastasyntynyt tarvitsee silloin tehohoitoa.

Uotila on myös Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys valmistelee asiasta kannanottoa yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Kannanotossa annetaan hoitohenkilökunnalle toimintaohjeita siltä varalta, että äiti kieltää sykkeen seurannan.

Turvallisuuden voi sovittaa luomusynnytykseen

Jukka Uotilan mukaan valtaosa luonnonmukaista synnytystä toimivista äideistä onneksi hyväksyy välttämättömät toimenpiteet.

– Äärimmäiset vastakkainasettelut ovat kuitenkin vaikeita tilanteita. Taustalla saattaa olla epäluottamusta lääketiedettä kohtaan.

”Emme koe, että toimisimme liukuhihnalla.” 

Luonnonmukaisuuteen pyrkivät äidit saattavat ajatella, että sairaalassa synnytys yritetään pakottaa tiettyyn muottiin. Uotilan mukaan näin ei ole.

– Varsin paljon meillä on valmiutta yksilölliseen hoitoon, emme koe että toimisimme liukuhihnalla. Mutta turvallisuusnäkökulmat ovat tärkeitä, ja ne täytyy sovittaa mukaan.

Äärimmäiseen luomuiluun pyrkiminen synnytyksessä ei ole ainoa trendi, jossa toive luonnonmukaisuudesta voi kääntyä turvallisuusriskiksi. Pohjanmaalla ja Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla on lisääntynyt rokotekriittisyys, jonka takia monissa kunnissa rokotuskattavuus ei enää ole laumasuojan kannalta riittävä.

Suomessa on myös vanhempia, jotka kieltäytyvät antibioottikuureista ja käyttävät hopeavettä, jota juottavat sekä itselleen että lapsilleen. Heillä on uskomus hopeaveden puhdistavasta vaikutuksesta, kertoo Yle. Tutkijoiden mukaan hopeavesi on myrkyllistä ja voi juotuna aiheuttaa sisäelinvaurioita. 

Vierailija

Osa synnyttäjistä kieltäytyy sikiön sydänäänten seurannasta – vauvoille on tullut vakavia seuraamuksia

"Epäluottamusta lääketiedettä kohtaan"? Suomessa on maailman turvallisinta olla raskaana ja synnyttää. Meillä kuolee vähiten äitejä synnytykseen. Ja ilmeisesti koska näin on, niin osa vanhemmista on alkanut kuvitella, että kaikki tämä turva ja turvallisuus tulee luonnostaan eivätkä he ymmärrä, mihin hyvä tilanne perustuu. Nyt sitten halutaan synnyttää samalla tavalla kuin kehitysmaissa (tai Suomessa 100 vuotta sitten): kotona, ilman lääkäriä, ilman koneita, ilman lääkitystä jne. Ihmisten...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.