Raskaus muuttaa naisen kroppaa ja käyttäytymistä, eikä aina parempaan suuntaan.

Babble.com listasi oudot tavat, joista tunnistaa odottajan. Raskaana oleva naiset:

1. silittelevät jatkuvasti vatsaansa.

Tämä siksi, että raskausvatsa nyt yksinkertaisesti vain on uskomattoman ihana ja sen sisällä on maailman suurin aarre. Ja ehkä myös siksi, viimeinenkin hidasälyinen läsnäolija varmasti ymmärtää tämän.

2. halajavat outoja ruokia (joita ei löydy kotoa).

Raskaana oleva nainen ilmoittaa miehelleen kello yksitoista illalla: ”Nyt tekee mieli pekonia ja munia.” Mies ei löydä kaapista kyseisiä elintarvikkeita mutta tarjoutuu hakemaan ne läheiseltä huoltoasemalta. Tähän nainen toteaa, että kiitos, mutta pekonihimo meni jo ohi. Nyt tekee mieli luonnonjogurttia, jota mies ei siis myöskään löydä kaapista.

3. katsovat pahalla silmällä sauhuttelijoita.

Ei haittaa, vaikka tupakoitsijat ovat ulkona julkisella paikalla. Heidän lähellään on joka tapauksessa raskaana oleva nainen ja syntymätön lapsi, jotka eivät halua vetää keuhkoihinsa henkostakaan myrkkykaasuja.

4. käyvät jatkuvasti pissalla.

Raskaana oleva nainen on aina joko menossa, tulossa tai suunnittelemassa seuraavaa reissuaan vessaan. Onneksi yhdeksän kuukauden päästä helpottaa.

5. syyttävät raskauttaan, kun unohtelevat asioita.

Näin siihen saakka, kunnes lapsi syntyy. Sen jälkeen nainen syyttää hajamielisyydestä univajetta.

6. ihastelevat uusia uhkeita muotojaan.

Vautsi vau.

7. nukkuvat päiväunet, tai monet sellaiset.

”Kun nyt vielä pystyn.”

8. hamstraavat välipaloja.

Raskaana olevan naisen kassista löytyy aina välipalapatukka, keksejä, suklaata tai pähkinöitä. Ihan vaan siksi, että huono olo tai nälkä voi iskeä koska vain eikä silloin ehdi epäröidä.

9. katsovat alaspäin ja tajuavat, että ovat kävelleet tuntikausia toimistolla leivänmurut vatsakumpunsa päällä.

Vatsakumpua peittävistä vaatteista voi päätellä myös raskaana olevan ruokalistan: tänään on tullut syötyä ainakin tomaattikastiketta, suklaajätskiä ja kahvia.

10. käyttävät raskautta tekosyynä, kun ei huvita.

Imuroiminen tai vierailu miehen sukulaisten luona – kylläpä tekisi mieli, mutta kun nyt ei vaan millään jaksa. ”Voitko kulta sä hoitaa tämän tällä kertaa!”

11. toistelevat ääneen tai kirjoittavat paperille vauvan nimiä

... vain testatakseen, miltä ne kuulostavat.

12. haaveilevat polttavansa äitiysvaatteet, koska ovat niin kyllästyneitä niihin.

Huokaus.

13. tajuavat, että ne ovat silti ainoat vaatteet, joihin he mahtuvat synnytyksen jälkeen.

Vielä syvempi huokaus.

Vierailija

13 asiaa, joita raskaana olevat naiset tekevät

Ainoat mitä tein oli numerot 1 ja 4. Silittelyä harrastin huomaamattani lähinnä silloin kun vauva potki paljon, ja yritin vaivihkaa painaa kyljestä ulos epämukavasti yrittävän kantapään takaisin sisemmälle. Ihmiset tulkitsevat tuon mahan silittelyn helposti joksikin "hei, minulla on tämmöinen ihana maha, katsokaa!"-tyyppiseksi esittelyksi, mutta omalla kohdallani se tosiaan oli lähinnä vauvan kanssa kommunikoimista, jota tein monesti ihan ajatuksissani. Pissalla nyt sitten vain oli pakko...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.