Palkittu äiti, kymmenen lasta synnyttänyt Anu Salo rohkaisee muita äitejä: luota itseesi, osaat kyllä.

Kuuntele synnytyksen aikana itseäsi ja kehosi viestejä, sanoo sairaanhoitaja Anu Salo, 41. Anu tietää mistä puhuu, sillä hän on synnyttänyt kymmenen lasta. Suurperhe on ollut Anun ja hänen miehensä Joonan toiveena avioliiton alusta saakka.

Toteutunut toive on komea lista nimiä: Peetu, 22, Minja, 20, Arttu, 19, Liinu, 12, Tiiju, 11, Siina, 8, Niiku, 6, Piita, 4, ja ja Emppu, 2.

Siinan kaksoissisko Alina kuoli kolmen päivän ikäisenä, mutta Anulle hän on aina osa perhettä.

Ison lapsikatraan kasvattaminen on Anun mukaan sujunut yhtä luonnollisesti kuin lasten syntyminen.

– Lapset ovat kaikissa arkisissa toimissamme mukana. Ei siinä sen kummempia kasvatusperiaatteita tarvita. Ruokaa tehdään yhdessä, siivotaan yhdessä. Kaupassakin on vähintään kolme lasta aina mukana.

Supersynnyttäjä, luomuäiti

Anun lapset ovat keisarileikkauksella syntyneitä kaksostyttöjä lukuun ottamatta tulleet maailmaan tavanomaisesti alakautta. Anu ei ole käyttänyt synnytyksissään minkäänlaista kivunlievitystä, periaatteesta.

– Olen halunnut täysillä tuntea mitä minussa synnytyksen aikana tapahtuu. Kipulääkkeeksi on riittänyt se, että mies pitää kädestä kiinni. En silti tuomitse niitä, jotka turvautuvat puudutuksiin.

Anun omat synnytykset ovat olleet nopeita ja helppoja: esikoisen synnyttäminen kesti kuusi tuntia, yksi synnytyksista kahdeksan, ja kaikki loput ovat olleet alle kolmen tunnin pikasynnytyksiä.

Jokaisen synnytyksen Anu on kokenut yhtä ihmeellisenä ja ainutkertaisena.

– Vatsan päällä mönkivä terve vauva on ihanin mahdollinen palkinto. Olemme katsoneet Joonan kanssa jokaista lasta ylpeänä: tuo uusi tyyppi on meidän yhteinen tuotos.

Anun neuvot synnytykseen valmistautuvalle

•    Kuuntele itseäsi, kehoasi ja mielesi viestejä.
•    Älä pelkää kipua, kuuntele sitäkin. Jos pelottaa paljon, puhu siitä kätilölle.
•    Hyväksy se, että synnytys etenee omalla painollaan, vaiheesta toiseen. Seuraavan vaiheen odottaminen auttaa jaksamaan.
•    Älä pidättele hengitystä, vaikka sattuisi. Siitä tulee huono olo. Hengitä supistusten välissä rauhallisesti ja puhaltele supistusten aikana. Se toimii.
•    Kokeile eri asentoja. Jumppapallo on synnytyksen aikana mainio apu.

Kokenut äiti rohkaisee toisia

Anu on imettänyt kaikkia lapsiaan pitkään, yli vuoden ikäiseksi, ja nauttinut siitä täysillä. Maitoa on riittänyt luovutettavaksikin. Imettäessään hän lepää ja lepuuttaa ajatuksiaan.

Anun kaltaiset superäidit saattavat herättää kateutta ja ärtymystäkin, mutta monet ovat tulleet myös kysymään häneltä vinkkejä odotuksesta, synnytyksestä ja imettämisestä.

Anu neuvoo ja rohkaisee muita synnyttäjiä mielellään.

– Sanon aina äideille, että luota itseesi, rohkeasti eteenpäin. Synnytys on maailman luonnollisin asia. Kyllä sinä osaat. Saan kannustamisesta itsekin hyvän mielen.

Lue lisää

Miten kauan synnytys kestää?

Synnytyskivun vaiheet

Palkittu äiti neuvoo: Nämä ovat 3 tärkeintä asiaa vauvan hoidossa

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.