Palkittu äiti, kymmenen lasta synnyttänyt Anu Salo rohkaisee muita äitejä: luota itseesi, osaat kyllä.

Kuuntele synnytyksen aikana itseäsi ja kehosi viestejä, sanoo sairaanhoitaja Anu Salo, 41. Anu tietää mistä puhuu, sillä hän on synnyttänyt kymmenen lasta. Suurperhe on ollut Anun ja hänen miehensä Joonan toiveena avioliiton alusta saakka.

Toteutunut toive on komea lista nimiä: Peetu, 22, Minja, 20, Arttu, 19, Liinu, 12, Tiiju, 11, Siina, 8, Niiku, 6, Piita, 4, ja ja Emppu, 2.

Siinan kaksoissisko Alina kuoli kolmen päivän ikäisenä, mutta Anulle hän on aina osa perhettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ison lapsikatraan kasvattaminen on Anun mukaan sujunut yhtä luonnollisesti kuin lasten syntyminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lapset ovat kaikissa arkisissa toimissamme mukana. Ei siinä sen kummempia kasvatusperiaatteita tarvita. Ruokaa tehdään yhdessä, siivotaan yhdessä. Kaupassakin on vähintään kolme lasta aina mukana.

Supersynnyttäjä, luomuäiti

Anun lapset ovat keisarileikkauksella syntyneitä kaksostyttöjä lukuun ottamatta tulleet maailmaan tavanomaisesti alakautta. Anu ei ole käyttänyt synnytyksissään minkäänlaista kivunlievitystä, periaatteesta.

– Olen halunnut täysillä tuntea mitä minussa synnytyksen aikana tapahtuu. Kipulääkkeeksi on riittänyt se, että mies pitää kädestä kiinni. En silti tuomitse niitä, jotka turvautuvat puudutuksiin.

Anun omat synnytykset ovat olleet nopeita ja helppoja: esikoisen synnyttäminen kesti kuusi tuntia, yksi synnytyksista kahdeksan, ja kaikki loput ovat olleet alle kolmen tunnin pikasynnytyksiä.

Jokaisen synnytyksen Anu on kokenut yhtä ihmeellisenä ja ainutkertaisena.

– Vatsan päällä mönkivä terve vauva on ihanin mahdollinen palkinto. Olemme katsoneet Joonan kanssa jokaista lasta ylpeänä: tuo uusi tyyppi on meidän yhteinen tuotos.

Anun neuvot synnytykseen valmistautuvalle

•    Kuuntele itseäsi, kehoasi ja mielesi viestejä.
•    Älä pelkää kipua, kuuntele sitäkin. Jos pelottaa paljon, puhu siitä kätilölle.
•    Hyväksy se, että synnytys etenee omalla painollaan, vaiheesta toiseen. Seuraavan vaiheen odottaminen auttaa jaksamaan.
•    Älä pidättele hengitystä, vaikka sattuisi. Siitä tulee huono olo. Hengitä supistusten välissä rauhallisesti ja puhaltele supistusten aikana. Se toimii.
•    Kokeile eri asentoja. Jumppapallo on synnytyksen aikana mainio apu.

Kokenut äiti rohkaisee toisia

Anu on imettänyt kaikkia lapsiaan pitkään, yli vuoden ikäiseksi, ja nauttinut siitä täysillä. Maitoa on riittänyt luovutettavaksikin. Imettäessään hän lepää ja lepuuttaa ajatuksiaan.

Anun kaltaiset superäidit saattavat herättää kateutta ja ärtymystäkin, mutta monet ovat tulleet myös kysymään häneltä vinkkejä odotuksesta, synnytyksestä ja imettämisestä.

Anu neuvoo ja rohkaisee muita synnyttäjiä mielellään.

– Sanon aina äideille, että luota itseesi, rohkeasti eteenpäin. Synnytys on maailman luonnollisin asia. Kyllä sinä osaat. Saan kannustamisesta itsekin hyvän mielen.

Lue lisää

Miten kauan synnytys kestää?

Synnytyskivun vaiheet

Palkittu äiti neuvoo: Nämä ovat 3 tärkeintä asiaa vauvan hoidossa

Sisältö jatkuu mainoksen alla