SÄILYTYS Kukapa meistä ei haluaisi, että kaikille tavaroille olisi oma paikkansa? Pienessä asunnossa säilytysratkaisuja joutuu kuitenkin ajattelemaan luovasti.

Säilytysratkaisuihin panostaminen on noussut viime vuosina – kotien tavaramäärän kasvaessa – merkittäväksi sisustustrendiksi. Olemme kaikki nähneet lukemattoman paljon kuvia, joissa säilytysratkaisut ovat kuin sadusta: housut ja korut roikkuvat kauniisti omilla paikoillaan walk-in closetissa ja kotitoimisto kätkeytyy siististi liukuoven taakse.

Todellisuus on monesti hieman toisennäköinen. Harva suomalaiskoti on rakennettu niin väljäksi, että säilytysratkaisut on saatu integroitua huomaamattomaksi osaksi sisustusta. Etenkin vanhoissa taloissa asuvat joutuvat usein tinkimään säilytystilasta. Eikä ihme: suurin osa kodeista on suunniteltu aikakautena, jolloin ihmisillä oli huomattavasti vähemmän tavaraa.

Karsiminen on edullisin keino

Tehokkain tapa pitää pieni koti järjestyksessä on karsia tavaran määrää. Kun eteisessä ei makoile kolmeakymmentä kenkäparia, sisään mahtuukin ihan hyvin. Samoin kylpyhuoneessa ja siivouskomerossa onkin yhtäkkiä riittävästi tilaa, kun sieltä löytyy vain ne muutamat tuotteet, joita oikeasti tarvitaan kodin puhtaanapitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harkitse huolella, mitä tavaraa haluat kotonasi säilyttää. Jonkin tavaran pitäminen “varmuuden vuoksi” tulee kalliiksi, jos säilytyksen vaatimalle tilalle lasketaan neliöhinta. Turha tavara myös syö tilaa tarpeelliselta ja vaikeuttaa olennaisten asioiden löytämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aina silloin tällöin on hyvä käydä olemassa olevat tavarat läpi, sillä vaikka harkitsisi hankintojaan miten tiukasti tahansa, tavaraa tuppaa silti kertymään jatkuvasti lisää. Tarkastelun alle kannattaa ottaa yksi paikka kerrallaan: ensin vaikkapa kylpyhuoneen kaappi, sitten vaatekomero, kirjahylly tai lasten lelulaatikko. Jos et ole tarvinnut jotain tavaraa koko vuoden aikana, sen on aika mennä kiertoon jollekin, joka tarvitsee sitä sinua enemmän.

Panostus säilytystilaan kannattaa

Aina kuitenkaan karsiminenkaan ei riitä. Jos tavaroita on vain tarpeellinen määrä, mutta pienissä neliöissä asuu useampi ihminen tai neliöitä on todella vähän, kannattaa panostaa kunnollisiin säilytysratkaisuihin. Asumismukavuus lisääntyy merkittävästi, kun tavarat eivät loju ympäriinsä muistuttamassa keskeneräisistä töistä ja tekemättömistä asioista.

Mitä pienempi koti, sitä suurempi osuus siitä täytyy käyttää säilytykseen. Pientä asuntoa kannattaakin ajatella ennemmin kuutiona kuin neliönä. Seinätilan voi ottaa käyttöön katonrajaa myöten ja seinälle nostaa asioita, joita on ehkä tottunut pitämään lattialla.

Paras vaatesäilytysjärjestelmä pienessä kodissa on useimmiten katosta lattiaan ulottuva liukuovikomero, jonka sisällä on muuteltavia hyllyjä ja tankoja. Se antaa seinän täydeltäsäilytystilaa, ja kätkee kaiken tarvittaessa taakseen. Peili on mainio valinta oviin: se tuplaa huoneen tilantunnun, kun liukuovet ovat kiinni. Se myös saa aikaan tunteen tasapainoisesta pohjaratkaisusta, sillä se näyttää monistavan asunnon toiseen suuntaan.

Olipa sinulla sitten liukuovikaapisto tai perinteinen komero, hanki sinne paljon hyllyjä ja asettele ne matalin välein. Korkeilla hyllyillä vaatepinot alkavat helposti kallistua ja vaatteet rypistyä. Hanki alusvaatteille, sukille ja urheiluvaatteille ulosvedettäviä koreja. Pidä esillä vain ne vaatteet, joita käytät ja siirrä toisen kauden vaatteet odottamaan vuoroaan ylähyllylle tai ullakolle.

Laskutasoja ja ilmavuutta

Muuta säilytystä varten lipastot ovat usein kaappeja parempia vaihtoehtoja. Laatikot saa avattua kokonaan, eikä niiden perälle unohdu niin helposti lojumaan tavaraa kuin kaappeihin. Noin 80–90 cm korkeat lipastot toimivat luontevana laskutasona, mutta säilyttävät silti asunnon tilantunnun.

Irtonaisille pikkutavaroille voi hankkia laatikoita tai niitä voi sujauttaa yhtenäiseen kulhorivistöön. Sellaiset toimivat myös kauniina ja harkitun näköisenä sisustuselementtinä. Jos kotona sattuu jo olemaan jos jonkinnäköisiä laatikoita ja purkkeja, voi yhtenäistä ulkomuotoa hakea värin kautta ja päällystää tai spray-maalata ne samanlaisiksi.

Ylipäätänsä yhtenäisyys on pienissä tiloissa avainsana tilantunteen lisäämiseksi. Kun kodin eri tiloissa toistuu samanlainen värimaailma ja tekstiilivalinnat ja kalusteiden pintamateriaalit ovat samankaltaiset, koti tuntuu avarammalta ja harkitummalta. Yhtenäisyys palkitaan myös silloin, kun perheen elämäntilanne muuttuu esimerkiksi lasten kasvaessa. Silloin säilytyskalusteita voi siirrellä huoneesta toiseen tai yhdistellä keskenään. Ja jos jotain täytyy päivittää, se onnistuu pienellä budjetilla ja vaivalla.

 

Lue lisää:

10 säilytysideaa niukkoihin neliöihin

Tehokas säilytysjärjestelmä - sujuva arki

Sisältö jatkuu mainoksen alla