Kuvat: Jenni Rinkinen
Kuvat: Jenni Rinkinen

Omatekoinen kastelujärjestelmä pitää kaupan yrtit pidempään hengissä.

Kaupan yrttien pitäminen vihreinä ja tuottoisina ei ole onnistunut itselläni kovin hyvin.

Kyllä, vaihdan ruukun suurempaan. Kyllä, käytän yrteille tarkoitettua multaa. Kyllä, yritän muistaa kastella. Yrtit kuivuvat silti eivätkä verso uutta.

Nyt luulen löytäneeni ratkaisun. Etsin netistä pienoiskasvihuoneen ohjeita ja törmäsin hauskaan kasteluideaan. Sen teho perustuu umpinaiseen pulloon, joka tiputtaa ruukkuun vähitellen vettä korkkiin tehdystä pienestä reiästä. Kokeilin ja ainakin toistaiseksi basilika voi paremmin kuin koskaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samaa menetelmää voi käyttää myös isommille istutuksille kuten tomaateille, jotka tarvitsevat runsaasti vettä. Käytä silloin isompaa pulloa. Halutessasi voit avata pullon pohjan ja laittaa siihen päälle kelmun, johon pistelet reikiä. Tällöin pulloon ei laiteta lainkaan korkkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pullon toimivuutta kannattaa testata, varsinkin, jos on lähdössä pois kotoa. Pienen ruukun kasteluun on riittänyt vettä noin neljäksi päiväksi reilun kolmen desin pullosta.

Tee näin:

Tarvitset vain tavallisen muovipullon sekä teräväkärkisen esineen, jolla saat tehtyä pullonkorkkiin reiän.

Itse käytän pehmeitä mehukorkkeja, koska niihin on helppo tehdä reikä vaikkapa saksilla tai sukkapuikolla.

 Täytä pullo vedellä ja laita korkki kiinni. 

Työnnä pullo alaspäin syvälle ruukkuun valmiiksi kasteltuun multaan. 

Vierailija

Itse olen käyttänyt tällaista kastelumenetelmää vuosia. Jätän pullosta tosin korkin kokonaan pois ja työnnän sen ylösalaisin syvälle multaan. Pullo kyllä tyhjenee vedestä vaikkei saakaan korvausilmaa. Joskus saattaa pullo imeytyä lommolle, muttei haittaa,mkun kyllä se palautuu muotoonsa. 

Vierailija

Kiitos lisävinkeistä! Kuvan pullo on yhä käytössä ja sama basilika hengissä - se on jopa alkanut kasvaa. Ehkä tuo huokoinen korkki falskaa sen verran että yrtti saa vettä jostain korkin raosta ja pullo tyhjenee noin kolmessa päivässä.

Jenni / toimitus

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla