Lettitehtaan Johanna Suominen näyttää, miten teet lapsen hiuksiin helpon ja kauniin lettikampauksen.

Tee lapsen hiuksiin ensin twist-letti ja jos haluat, kiedo siitä kukkanuttura. Näin saat kampauksesta helposti astetta juhlavamman.

 

Heinin ja Timon viisihenkinen perhe matkusti neljässä kuukaudessa maapallon ympäri. Matka onnistui tarkalla säästämisellä ja hyvällä ennakkosuunnittelulla.

1. Aloita ajoissa 

Matkaan säästäminen ja reitin suunnittelu kannattaa aloittaa jo vuotta tai kahta ennen matkaa.

2. Pohdi irtioton pituutta

Koti-ikävä, raha ja vapaiden pituus töistä tai koulusta rajoittavat matka-aikaa. Meidän reissumme alkoi kesälomalla, koulusta anoimme vapaata puolentoista kuukauden ajaksi.

3. Mieti tulot 

Meidän perheemme matka maksoi yhteensä 38 450 euroa. Siihen käytettiin perhevapaita, säästettyjä vuosilomia ja opintovapaata, joten rahaa tuli tilille myös matkan aikana.

4. Suunnittele ja säästä 

Teimme säästötavoitteen ja laitoimme rahaa sivuun joka kuukausi kahden vuoden ajan. Säästimme myös veronpalautukset, lomarahat, ym. ”ylimääräisen” tulon.

Pääset pitkälle, kun budjetoit 50–100 e/hlö/pv. Sen pitäisi kattaa kaikki lennoista ruokaan ja nähtävyyksiin. Meillä yhden henkilön vuorokausihinnaksi riitti alle 70 euroa.

5. Vuokraa, myy ja lainaa 

Vuokrasimme kotimme matkan ajaksi ja lainasimme automme tuttavaperheelle vakuutusmaksujen hinnalla. Turhat tavarat, kuten vauvan vaatteet, myimme pois.

6. Ole viisas matkailija

Vertaa, suunnittele, varaa ajoissa ja vältä sesonkeja. Me vietimme paljon aikaa Etelä-Amerikassa edullisen hintatason vuoksi.

7. Mieti reitti

Reittimme kulki näin: Helsinki, Hong Kong, Indonesia, Australia, Uusi-Seelanti, Chile, Brasilia, Espanja. Lennot varasimme kaksi kuukautta ennen lähtöä, sillä vasta silloin vapaa koulusta varmistui. Varhemmin varatut lennot voi saada edullisemmin.


Huomenta, Uusi-Seelanti! Freedom camping -leirintäalue, Meat Works, Uusi-Seelanti. Nouseva aurinko lämmittää Hannaa matkailuauton sängyllä. Takana on ensimmäinen yö matkailuautossa.

 


Kohta tarvitaan hanskat. Kaikoura Beach, Uusi-Seelanti. Tytöt totuttelevat Uuden-Seelannin syksyyn Australian helteen jälkeen. Taustalla jäisenä usvana höyryävä meri, jalkojen alla suhisee musta laavahiekka.


8. Huolehdi terveydestä

Muista matkavakuutus, rokotukset ja lääkkeet.

9. Ajattele myönteisesti

Kaikki on mahdollista. Suurin este lähtemiselle on useimmiten omien korvien välissä.


Sisko auttaa. Pelourinhon kaupunginosa, Salvador de Bahía, Brasilia. Laura nappaa Hannan oikeaan suuntaan, kun taapero haluaa painella omiin seikkailuihinsa.

Iskä, tää haisee. Rotorua, Uusi-Seelanti. Timo yrittää saada kuvaa purkautuvasta geysiristä. Emma nyrpistelee mädän kananmunan hajuiselle lemulle.

Reissuperhe

Mikä alumiiniton deodorantti sopii sekä äidille että lapselle? Testasimme. 

Erisan ★★★★

Hinta: 3,50 e.

Hyvin neutraali, hieman voimainen tuoksu. Iso roll-on-pää tuntuu mukavalta kainalossa, ja dödö kuivuu nopeasti.

Purkki on sopivan kokoinen: jos dödö on liian iso, se muuttuu loppua kohti helposti pahanhajuiseksi ja toimimattomaksi, koska kainalosta siirtyy hikeä myös pulloon.

Ensimmäisenä testipäivänä piti erittäin hyvin, mutta silloin ylläni oli löysät vaatteet ja töihin ei tarvinnut juosta. Toisena päivänä päällä oli tiukempi pusero, ja töistä kotiin tulessa haisin omasta mielestäni jo aika reilusti hielle. Kainaloni myös kutisivat vietävästi, mikä saattoi toki johtua siitä, että ne saivat ilmaa alumiinittomuuden vuoksi.

Viikon testijakson perusteella voin sanoa, että pitää hyvin, mutta ei yhtä hyvin kuin alumiinia sisältävät deodorantit. Pito oli muihin testaamiini alumiinittomiin deodorantteihin verrattuna parempi. Ostaisin itselleni, ja lapselleni hankin tämän jo. 

Urtekram Roll-on Cream Deo Nordic Berries ★★★★

Hinta: 6,70 e.

Tykkäsin kovasti deodorantin pehmeän marjaisesta, miedosta tuoksusta. Deodorantti toimi ihan ok toimistotyöläisen käytössä. Työmatkapyöräilyn jälkeen teki mieli pesaista kainalot ja laittaa tuore kerros, mutta rauhalliseen puuhailuun teho riitti ihan hyvin.

Tätä tuotetta ostaisin tyttärelle! Omaan arkikäyttöön toivon kuitenkin tehokkaampaa dödöä.

Korres Equisetum ★★★★

Hinta: 14,90 e.

Deodorantti ei tuoksu juuri miltään, ainoastaan pehmeältä. Hyvä ominaisuus! Tuote ei kuivu iholla ihan hetkessä, mutta tuntuu muuten miellyttävältä. 

Työmatkapyöräily ja tanssitunti olivat tälle dödölle liikaa, mutta normaalin työpäivän se kestää hyvin. Tätä voisin ostaa kotikäyttöön ja lyhyiksi ajoiksi käytettäväksi, ja lapselleni ilman muuta.

Herbina Cool Silk ★★★

Hinta: 2,30 e. 

Parfyymimainen mutta raikas ja miellytttävä tuoksu. Ei ärsyttänyt ihoa, mutta jätti sen kosteaksi. Tuntui pitävän pidempään kuin toinen testaamani tuote, mutta jäin miettimään, johtuiko tunne sittenkin voimakkaammasta tuoksusta.  

Voisin ostaa arkikäyttöön itselleni, mutta reissuun en lähtisi tämän kanssa. Lapselle tuote sopii, jos tuoksu ei ärsytä. 

Weleda Citrus ★★★

Hinta: 10,90 e. 

Deodorantti tuoksui nimensä mukaisesti sitrushedelmiltä. Se oli miellyttävä levittää, mutta jätti tietyn kosteudentunteen kainaloon.

Piti, kun en huhkinut. Petti, kun purimme parvisänkyä – tosin siinä olisi ehkä pettänyt mikä vain!

Elämä on sellaista ryntäilyä, että itselleni ehkä en ostaisi. Se tästä arkisekoilusta vielä puuttuisi, että kiireen keskellä tuoksuisin oudolta. Lapselleni voisin tuotteen ostaa, sillä siinä miellyttävät raikas ja miellyttävä tuoksu sekä alumiinittomuus.

Vichy Deodorant 24 h stick ★★★

Hinta: 13,50 e. 

Ihan parasta: tämä dödö ei tuoksu miltään, yhtään miltään! Stick tuntuu kätevältä, tämähän on heti kuiva. Ikävä kyllä kuivuus ei jatku kovin kauaa, paidan kainalot kostuvat ihan normiarjessa melko nopeasti. Illalla paita myös vähän tuoksahtaa, vaikka päivän aikana en huomaa haisevani.

Sopii kotipäiviin tai sellaiselle, joka ei hikoile kovin herkästi. Lapselle tai teinille voisin suositella jo tuoksuttomuudenkin takia.

Sante Family Deodorant ★★★

Hinta: 7,30 e. 

Mieto, kosteusvoidemainen tuoksu.

Roll-on levittyy hyvin, kuivuminen vie muutaman minuutin.

Kainalot tuntuvat vähän kosteilta pitkin päivää, mutta en mielestäni haise hielle. Illalla paita kuitenkin vähän tuoksahtaa. Fiilis on sama myös lenkillä: dödö ei varsinaisesti petä missään vaiheessa, mutta hikoilen hieman tavallista enemmän.

Voisin ottaa itselleni käyttöön vaikka viikonlopun kotipäiviin, en matkalle enkä edustustilaisuuksiin. Lapselle ensimmäiseksi dödöksi tuote on varmasti riittävän tehokas.

Nivea Fresh Natural 48 h ★★½

Hinta: 3,69 e.

Miellyttävä, mieto ja raikas tuoksu. Ok tuntuma, kuivui suhteellisen nopeasti

Ei pitänyt koko päivää. Kainalot kastuivat jo aamutoimissa, kun kiiruhdin päiväkodille ja töihin. Tosin hiki ei vielä siinä vaiheessa haissut. Iltapäivällä huomasi, että kainalot alkavat jo tuoksahtaa. Rauhallisena viikonloppupäivänä piti paremmin, mutta ei kestänyt hikiliikuntaa.

En ostaisi itselleni, ei toimi tällaiselle hardcore-hikoilijalle. Lapselle voisin hyvinkin ostaa, koska mietotuoksuinen. Ja toimii varmasti paremmin henkilöllä, jonka hienhaju ei ole niin pistävä kuin minulla.

Urtekram ECO Morning Haze Cream Deo ★★

Hinta: 6,20 e.

Mieto, lähes ”syötävä” tuoksu. Levittyi hyvin eikä ärsyttänyt ihoa. Jätti ihon kosteaksi kuten kaikki ikinä testaamani alumiinittomat deodorantit tekevät.

Ei kuitenkaan pitänyt normityöpäivää iltaan asti, eikä edes tuoksu kantanut pitkälle, joten en ostaisi jatkossa.

Louis Widmer alumiiniton deodorantti ★★

Hinta: 15,20 e.

Tuote oli täysin tuoksuton, tuli mieleen lähinnä hajusteeton perusvoide.

Se hiukan ihmetytti, että tuotteen mainittiin sisältävän hopeaa. Onko se siis terveellisempää kuin alumiini?

Kokeilin dödöä viikonloppuna, ja perheenäidin puuhakkaaseen vapaapäivään teho ei riittänyt. Kun olin muutaman tunnin imuroinut, leikkinyt lasten kanssa ulkona ja kantanut lakanoita pyykkituvalle ja takaisin, kainaloissa tuntui tympeä tuoksahdus. Ei jatkoon.

Sinänsä miellyttävän tuntuinen tuote, mutta ei tehonnut aikuisen käytössä. Lapselle en antaisi, koska hopea arveluttaa.

hikitaneli

Testasimme 10 alumiinitonta deodoranttia: löytyi 3 hyvää, joita ostaisimme myös teinille

Deodorantit ei estä hikoiua vaan ainoastaan peittää hajun, jos sitäkään valitettavasti. Jos haluaa pitää kainalot kuivina täytyy valita antiperspirantti, joka oikeasti estää hikoilun ja hajut. Antiperspirantti sisältää alumiinisuoloja, jotka on todettu jo mensti turvallisiksi, koska ne ei imeydy verenkiertoon vaan vaikuttaa paikallisesti hikirauhasiin. Itse saan parhaan avun apteekin antiperspiranteista kuten Triple Dry ja Bats.
Lue kommentti