Mikä on paras leirintäalue lapsiperheille?

Meidän Perheen lukijat listasivat suosikkileirintäalueensa:

 • Etuniemi Hirvensalmella: lapsiystävällinen alue hyvine saunoineen ja uimarantoineen yhdessä Suomen suosituimmista kesämökkikunnista.
 • Kalajoen Hiekkasärkät: ihanaa hiekkaa ja matalaa rantaa riittää, anhassa riihessä tunnelmallinen siikaravintola, Kallan saarelle pääsee pikku laivalla, luontopolku, kesäteatteri, lohenongintaa.
 • Kalajärvi SFC Seinäjoen Peräseinäjoella: on muodostunut meidän vakikohteeksi: mukava tunnelma, siisti, palvelu pelaa.
 • Kuninkaanlähde Kankaanpäässä: lämmitetty ulkouima-allas, vesiliukumäki ja paljon touhua ja tekemistä lapsille, siisti alue.
 • Maisansalo Tampereen lähettyvillä: alueella käy aito kauppa-auto, lapsille minigolf-rata ja viihtyisät vaunupaikat.
 • Oulujärvellä on kaksikin upeaa vaunulomakohdetta. Ruununhelmi Vaalan Säräisniemellä sekä Manamansalon leirintäalue Teeriniemessä: molemmissa mahtavat matalarantaiset pitkät hiekkarannat ja asfaltoidut vaunupaikat, rullaluistimet ja kalastusvälineet mukaan.
 • Mukkulan leirintäalue Lahdessa: huippusijainti kauniin kartanon vieressä, mahtavat ihmiset.
 • Napapiirin saarituvat on viihtyisä paikka niin aikuisille kuin lapsillekin. Rauhallinen alue kiven heiton päässä Rovaniemen keskustasta.
 • Oulun Nallikari :hyvät pyöräily-yhteydet kaupunkiin, hieno hiekkaranta, kylpylä alueen vieressä ja lapsille Vauhtipuisto kivenheiton päässä.
 • Oittaan leirintäalue Espoossa. Siellä on ihana ranta ja oheistoiminnan mahdollisuudet. Kiva paikka!
 • Orilammen lomakeskus Vuohijärvellä Valkealassa; mahtava pitopöytä, järviristeily, kaunis paikka,hyvää musiikkia, lähellä upeaa Repoveden kansallispuistoa.
 • Paljakka: Mieletön paikka kesät talvet. Palvelu on kympin arvoista ja henki huokuu lapsiystävällisyyttä, paikka on aina täynnä mukavia lapsiperheitä. Paljakkaa emme koskaan jätä väliin:)
 • Punkaharjun leirintäalue: hieno ympäristö ja maisemat, kirkkaat vesistöt ja lasten mielestä maailman paras vesipuisto.
 • Rastila Helsingissä: Metropysäkki sijaitsee lähellä ja matkata voi niin Itäkeskukseen shoppailemaan kuin keskikaupungin nähtävyyksiäkin tiirailemaan. Lisäksi meri ja uimaranta ovat aivan äärellä.
 • Rauhalahti Kuopiossa: paljon aktiviteettia ja lyhyt matka Luopion monille mukaville paikoille ja laivaristeilyille.
 • Kotkan Santalahti: Kauniilla merenrannalla, lapsille leikkipuitso vieressä, pieni kioski/baari, golfkenttä ja pesutilat. Pääsee kätevästi keskustaan katsomaan vaikkapa merimuseo Vellamoa.
 • Skeppars Porvoossa: ihana saaristohenkinen leirintäalue meren rannalla, Porvoon vanha kaupunki lähellä pienine suklaapuoteineen.
 • Taulaniemen leirintäalue Tampereen Teiskossa: ihanan idyllinen paikka, eläimiä, järvi ympäröi leirintäalueen, hyvä palvelu.
 • Top Camping Vaasassa: Rehevä luonto, hyvä uimaranta, asialliset huoltotilat ja lyhyt matka kaupunkiin ja varsinkin Wasalandiaan.
 • Tykkimäki Kouvolassa: Huvipuisto ihan vieressä, hyvä uimaranta, kaupungin palvelut myös käden ulottuvilla. Silti on rauhallistata.

Meidän Perhe, 16.9.2009

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

 • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
 • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
 • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
 • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
 • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.