iStockphoto
iStockphoto

Näin opetat lapsesi jakamaan tietokoneen ja pelikoneen käyttövuorot muiden perheenjäsenten kanssa.

Tietokoneen, tabletin, pelikoneen ja älypuhelimen käytöstä tulee helposti lapsiperheessä kiistaa. Käyttöaikojen lisäksi kiistan aiheena on usein laitteiden jakaminen muiden perheenjäsenien kanssa. Tässä muutama vinkki, joista voi löytyä apua asiaan.

1. Keskustele lapsen kanssa käyttövuorojen jakamisesta

Parasta olisi keskustella laitteen jakamisesta jo ennen kuin se hankitaan perheeseen. Kerro lapselle, että laitetta ei voi omia itselleen ja sen jakaminen muiden kanssa on olennainen edellytys sen hankkimiselle.

Miettikää yhdessä parhainta tapaa jakaa käyttövuorot tasapuolisesti. Jos lapsi saa itse osallistua sääntöjen laatimiseen, hän myös noudattaa niitä herkemmin.

2. Määritä käyttöaika etukäteen

On hyvä määritellä yhdessä sopiva käyttöaika jo ennen elektronisten viihdykkeiden hankkimista. Sopikaa yhdessä, kuinka monena päivänä viikossa laitteita saa käyttää ja kuinka kauan kerrallaan.

Tehkää jokin järjestely, jolla aikaa voi oikeasti seurata (esimerkiksi munakello soimaan peliajan alkaessa tai tietokoneen perheturvan käyttö).

3. Tee laitteiden käytöstä etuoikeus

Älä anna lapsen uskoa, että pelikoneen, tietokoneen ja muun viihde-elektroniikan käyttöoikeus on automaattinen etu. Laitteen käyttöoikeuden voi ansaita vaikkapa sillä, että huolehtii asiallisesti läksyistä ja muista velvollisuuksista. Huono käytös voi aiheuttaa käyttöoikeuden poistamisen väliaikaisesti.

Kun lapsi oppii, että laitteeen käyttöoikeus täytyy ansaita, hän on myös valmiimpi jakamaan sen käytön muiden kanssa.

4. Määrää riitelystä rangaistus

Tee jo etukäteen selväksi, että laitteen käyttöä koskevista riidoista aiheutuu aina väistämättä laitteen käytöstä poistaminen.

Kun lapsi tietää, että laitetta saa käyttää vain, mikäli on valmis jakamaan sen muiden kanssa, riidat vähenevät automaattisesti.

Muista kuitenkin pitää huolta siitä, että käyttöaika jaetaan alunperin tasapuolisesti kaikkien kesken.

5. Kokeile laitteiden "lainausta"

Jos lapsesi on tottunut kirjastonkävijä, laitteiden "lainaaminen" voi toimia hyvin. Sopikaa tietty aika, joksi laitteen voi "lainata" itselleen. Jos laina-aika venyy, siitä seuraa "sakko" eli esimerkiksi seuraava laina-aika pienenee kahdella minuutilla jokaista myöhästymisminuuttia kohti.

Tämä auttaa lasta pitämään kiinni sovitusta käyttöajasta ja helpottaa käsitystä laitteen jakamisesta muiden kanssa.

Lähde: nannywebsites.com

Lapsi on Ylösen ja hänen tyttöystävänsä Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen.

The Rasmus -yhtyeen laulajana tutuksi tullut Lauri Ylönen, 38, on tullut toistamiseen isäksi.

Ylönen julkaisi viime yönä yhtyeensä Instagram -sivuilla suloisen kuvan vastasyntyneen vauvan pienestä jalasta. Kuvan hashtagien perusteella voisi päätellä, että tuore isä on uudesta tulokkaasta erittäin kiitollinen ja onnellinen.

 

It’s a boy! #laurisweek #newborn #doubledad #baby #la #grateful

Henkilön The Rasmus (@therasmusofficial) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @therasmusofficial

Lapsi on laulajan ja hänen kumppaninsa Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen. Pari ilmoitti seurustelustaan vuonna 2017.

Ylösellä on avioliitostaan laulaja Paula Vesalan kanssa vuonna 2008 syntynyt Julius-poika.

Vierailija

Lauri Ylönen sai pojan — tuore isä kertoi syntymästä suloisella Instagram-kuvalla

Vierailija kirjoitti: Vierailija kirjoitti: Mistä vetoa että "Katriina-rakkaan" pillerit "petti".. Ei varmasti ollut Laurin puolelta suunniteltu lapsi, ja Laurista sen kyllä aistii pitkälle. Justhan se erosi Paulasta n.vuosi sitten. Jotenkin noloa. Mun mielestä Laurista kyllä aistii, että halusi enemmän lapsia kuin vain yhden. Jossain haastattelussahan tuli ilmi, että Paula oli se, joka ei enempää halunnut... Kannattaakohan sitä lasta silti pukata alulle viikon seurustelun jälkeen. Just sayin'
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kaksosvauva lumoaa usein koko perheen, vieraista puhumattakaan. Kuva: iStockPhoto.

Asuuko teillä vauhdikas oinas, herkkä rapu, aurinkoinen leijona vai hajamielinen vesimies?

 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.