Anna perheellesi rauhaa hoputuksen sijaan. Yhteistä aikaa, jolloin mennään fiiliksen mukaan, ei kelloon vilkuillen. Kuva: iStockphoto.
Anna perheellesi rauhaa hoputuksen sijaan. Yhteistä aikaa, jolloin mennään fiiliksen mukaan, ei kelloon vilkuillen. Kuva: iStockphoto.

Joulu se tulla jollottaa. Älä sorru aloittelijan virheisiin. Kuten näihin.

1. Jee, kokataan pitkän kaavan mukaan

Mieti vielä. Jouluna riittää puuhaa niin lahjoissa, kodin siivoamisessa kuin koristeluissakin. Moni perinteinen jouluruoka on työläs valmistaa ja menekki lapsiperheessä laimea. Säästä hermojasi ja mieti, mihin panostat. Vaativia ruokakokeiluja ei myöskään kannata alkaa säätää viime tingassa, jouluvieraiden jo koputellessa ovella.

2. Tipe-tipe-tip-tap, setvitään suvun riidat

Voit toki yrittää. Jouluhan on parasta aikaa lämmölle ja läheisyydelle. Muista kuitenkin, että monet mahdolliset kaunanaiheet juontavat kauas. Vaikka sijoittaisit riitelevät sukulaiset hyvässä tarkoituksessa vierekkäin joulupöytään, eivät kuprut välttämättä yhdessä illassa oikene. Riitapukarit saattavat päinvastoin latistaa muidenkin tunnelman.

3. Annetaan vain kehittäviä lahjoja

Kaikin mokomin, jos haluat lastesi ilmeiden synkistyvän. Muista, että toivomuslistat ovat olemassa hyvästä syystä. Joulu on ennen muuta lasten juhla, päivä, jolloin heitä voi hyvällä omallatunnolla hemmotella. Päivä, jolloin ainakin osa toiveista toteutuu.

4. On kaikki niin kuin ennenkin, tietenkin

Öh, miksi? Jos joulutunnelmasi syntyy mummin kirjailemasta poroliinasta pöydällä ja paperisesta joulutähdestä ikkunassa, anna mennä. Useimmat jouluperinteet ovat hilpeitä ja harmittomia. Mutta joskus joistakin perinteistä muodostuu stressaavia ohjelmanumeroita. Asioita, jotka tehdään vain siksi, että niin on aina ennenkin tehty. Silloin kannattaa miettiä, kenelle oikeastaan suorittaa joulua. Eikö perimmäinen tarkoitus sittenkin ole tuottaa iloa omalle perheelle?

5. Kello löi jo viisi, äiti komentaa

Näinkö se menee? Riisipuuro, jumalanpalvelus, kynttilät haudoille, joulurauhan julistus, Lumiukko-piirretty... Hopi-hopi, että ehditään tämä, tämä ja tuo!

Jospa ottaisitkin tänä vuonna iisimmin. Anna perheellesi rauhaa hoputuksen sijaan. Yhteistä aikaa, jolloin mennään fiiliksen mukaan, ei kelloon vilkuillen.