Anna perheellesi rauhaa hoputuksen sijaan. Yhteistä aikaa, jolloin mennään fiiliksen mukaan, ei kelloon vilkuillen. Kuva: iStockphoto.
Anna perheellesi rauhaa hoputuksen sijaan. Yhteistä aikaa, jolloin mennään fiiliksen mukaan, ei kelloon vilkuillen. Kuva: iStockphoto.

Joulu se tulla jollottaa. Älä sorru aloittelijan virheisiin. Kuten näihin.

Vältä nämä 5 aloittelijan joulumokaa.

1. Jee, kokataan pitkän kaavan mukaan

Mieti vielä. Jouluna riittää puuhaa niin lahjoissa, kodin siivoamisessa kuin koristeluissakin. Moni perinteinen jouluruoka on työläs valmistaa ja menekki lapsiperheessä laimea. Säästä hermojasi ja mieti, mihin panostat. Vaativia ruokakokeiluja ei myöskään kannata alkaa säätää viime tingassa, jouluvieraiden jo koputellessa ovella.

2. Tipe-tipe-tip-tap, setvitään suvun riidat

Voit toki yrittää. Jouluhan on parasta aikaa lämmölle ja läheisyydelle. Muista kuitenkin, että monet mahdolliset kaunanaiheet juontavat kauas. Vaikka sijoittaisit riitelevät sukulaiset hyvässä tarkoituksessa vierekkäin joulupöytään, eivät kuprut välttämättä yhdessä illassa oikene. Riitapukarit saattavat päinvastoin latistaa muidenkin tunnelman.

3. Annetaan vain kehittäviä lahjoja

Kaikin mokomin, jos haluat lastesi ilmeiden synkistyvän. Muista, että toivomuslistat ovat olemassa hyvästä syystä. Joulu on ennen muuta lasten juhla, päivä, jolloin heitä voi hyvällä omallatunnolla hemmotella. Päivä, jolloin ainakin osa toiveista toteutuu.

4. On kaikki niin kuin ennenkin, tietenkin

Öh, miksi? Jos joulutunnelmasi syntyy mummin kirjailemasta poroliinasta pöydällä ja paperisesta joulutähdestä ikkunassa, anna mennä. Useimmat jouluperinteet ovat hilpeitä ja harmittomia. Mutta joskus joistakin perinteistä muodostuu stressaavia ohjelmanumeroita. Asioita, jotka tehdään vain siksi, että niin on aina ennenkin tehty. Silloin kannattaa miettiä, kenelle oikeastaan suorittaa joulua. Eikö perimmäinen tarkoitus sittenkin ole tuottaa iloa omalle perheelle?

5. Kello löi jo viisi, äiti komentaa

Näinkö se menee? Riisipuuro, jumalanpalvelus, kynttilät haudoille, joulurauhan julistus, Lumiukko-piirretty... Hopi-hopi, että ehditään tämä, tämä ja tuo!

Jospa ottaisitkin tänä vuonna iisimmin. Anna perheellesi rauhaa hoputuksen sijaan. Yhteistä aikaa, jolloin mennään fiiliksen mukaan, ei kelloon vilkuillen.

Iiro on nopea, madot hitaita. Kuva: Mikko Hannula
Iiro on nopea, madot hitaita. Kuva: Mikko Hannula

Iirosta on hauskaa seurata matojen touhuja ja viedä niitä multaan turvaan, kun äiti tekee puutarhatöitä.

”En ole matojen pelastaja. Tai olen. Kun äiti kaivaa ja huutaa, että täällä on hieno, mä tulen ottamaan madon. Vien sen multaan turvaan.

Mullassa mato syö ja kakkaa. Se kasvattaa meidän herneitä.

Tiellä auto tai pyörä voi ajaa madon päälle. Madot ei osaa vielä varoa.

Toi iso on varmaan isä ja toi toinen äiti. Kohta ne varmaan sukeltaa. Onkohan niiden koti kaukana?

Käyn välillä tekemässä muuta ja tulen sitten taas seuraamaan niitä. Madot on aika hitaita. Mä olen nopea.”

Iiro, 4

Alaraajavammat ovat lasten jalkapallovammojen suurin yksittäinen ryhmä, sanoo professori Jari Salo.

Lasten loukkaantumisalttius kasvaa, kun treeneistä siirrytään peleihin, joissa vauhti ja loppuun saakka yrittäminen ovat kovemmalla tasolla.

Yleisimpiä lasten jalkapallovammoja ovat nilkkojen vääntövammat sekä eri puolille kehoa kohdistuvat kolhut. Myös päähän kohdistuu lukumääräisesti paljon vammoja, mutta ne ovat onneksi yleensä vaikutuksiltaan vähäisiä.

– Nyrjähdykset ja nivelsidevammat ovat yleisempiä tytöillä, murtumat puolestaan pojilla, Jari Salo kertoo.

Murtumat ja ruhjeet liittyvät usein kontaktitilanteisiin, kun taas nivelside- ja lihasvammat syntyvät kaatumisten yhteydessä ja suunnanvaihdoista. 

– Takareiden alue jää usein liian vähälle huomiolle. Sen vammat ovat nopeimmin kasvava ryhmä jalkapallossa. Kasvuiässä tilanteeseen tuo lisähaasteen reisiluun pituuskasvu, johon lihasten tulisi mukautua, Salo painottaa.

Rasitusvammojen taustalla usein kasvuun liittyvät tekijät

Lasten ja nuorten rasitusvammoissa ikä on merkittävä tekijä. Kasvavalla lapsella tai nuorella on useita kohtia, joissa luiden kasvutumakkeiden luutuminen ja jänteiden ongelmat ilmaantuvat tietyssä järjestyksessä ikävaiheiden mukaan, jos rasitus ylittää sietokyvyn. 

– Tyypillisiä rasitusvaivojen kohtia ovat mm. kantapääkivut sekä polvilumpiojänteen alaosan vaivat, kuvailee Salo.

Urheilun muuttuminen ”ammattimaisemmaksi” yhä nuoremmissa ikäluokissa lisää rasitusvammoja.

Spesifi lajikohtainen harjoittelu yhdistettynä vähentyneeseen yleiseen vapaa-ajan liikkumisen näyttäisi osittain selittävän rasitusvammojen yleistymistä. Toinen merkittävä tekijä on urheilun muuttuminen ”ammattimaisemmaksi” yhä nuoremmissa ikäluokissa.

– Useampaa lajia harrastavilla lapsilla rasituksen sietokyvyn rajan huomaaminen on usein vaikeaa, kun kussakin lajissa pyritään maksimoimaan siinä tarvittava harjoittelu. Tällöin ennaltaehkäisyssä korostuu vanhempien ja valmentajien yhteistyö myös eri lajien kesken, Salo toteaa.

Vammojen ennaltaehkäisy monen tekijän summa

Akuuttien pelitilanteessa syntyneiden vammojen ennaltaehkäisyyn ei ole oikotietä. Rasitusperäisiä vammoja voidaan vähentää oikeanlaisella harjoittelulla sekä huomioimalla lapsen kokonaistilanne. 

– Riittävän monipuolinen harjoittelu, alkulämmittelyt, palautumisen seuranta, tasapainoinen ravitsemus, lapsen kuuntelu sekä maltti olla pois rasituksesta, jos ilmenee viitteitä rasitusperäisestä vammasta ovat hyviä keinoja vammojen ennaltaehkäisyyn, sanoo lastentautien erikoislääkäri Petri Koponen.

Aikuisen on huomioitava, jos lapsi ei pysty enää tekemään suorituksia aiemmalla tavalla, vaikka hän ei oireita valittaisikaan.

Lapsi ei vielä tunne omaa kehoansa ja siinä tapahtuvia muutoksia, jolloin harrastuksessa mukana olevien aikuisten rooli korostuu. Aikuisen on huomioitava, jos lapsi ei pysty enää tekemään suorituksia aiemmalla tavalla, vaikka hän ei oireita valittaisikaan.

– Treeniohjelma on hyvä rakentaa monipuoliseksi: nuorille ei kannata suunnitella liiaksi voimaharjoitteita ja alakouluikäisille lapsille on tärkeä mahdollistaa eri lajien kokeilu lapsen näin halutessa. Myös joukkueen reilut pelisäännöt ovat lasten ja nuorten joukkuepeleissä tärkeässä roolissa, painottaa Koponen lopuksi.

Jos urheillessa sattuu - milloin lääkäriin?

  • Urheilukentällä aloitettu perinteinen kylmä-koho-kompressio -hoito on hyvä ensiapu.  
  • Päävammojen osalta on tärkeä selvittää, onko lapsi ollut tajuttomana tilanteen jälkeen. Jos lapsi on hetkenkin tajuttomana tai päävamman liittyy muistikatko, lääkärin arvio on tarpeen.
  • Akuuteissa vammoissa on hyvä lähteä lääkäriin, jos lapsi ei pysty käyttämään loukkaantunutta raajaa, raaja on epämuotoinen, kipu on kova tai kyseessä on avovamma. 
  • Rasitusvammoissa on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen, jos vammoihin liittyy lepokipua, aiempi vaiva pahenee akuutisti tai tilanne pitkittyy harjoittelutausta huolimatta.

Lähde: Mehiläinen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.