Kuvat: Anna Huovinen
Kuvat: Anna Huovinen

Perunapainanta on helppo ja edullinen tapa painaa kankaalle omaa taidetta.

1. Varaa tarvikkeet: valkoinen t-paita, vihreää kangasväriä, musta kangastussi, peruna, juuresveitsi, pahvialusta ja lautanen. Tee näin: Pese ja kuivata paita. Aseta pahvilevy paidan sisään tueksi ja jottei maali imeydy paidan läpi selkäpuolelle. Piirrä kangastussilla mieleisesi puunrunko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Leikkaa peruna puoliksi. Vedä perunan leikkuupintaan haluamasi lehden muotoinen viilto veitsen kärjellä, noin puoli senttiä syvä. Leikkaa ylimääräinen perunanpinta pois lehtikuvion ympäriltä. Raavi halutessasi perunan pintaan lehden ruotia veitsen kärjellä. Tämän jälkeen pikkutaiteilija pääsee hommiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kaada kangasväriä lautaselle. Lisää muutama tippa vettä ja sekoita väriseos. Painakaa perunan kuviopuoli ensin väriseokseen ja sitten puun runkoon ja oksiin. Perunaan on helppo kaivertaa erilaisia muotoja. Kivoja painokuvioita tulee myös puoliksi leikatusta omenasta, sitruksista ja sipulista.

4. Anna värin kuivua hyvin. Silitä sitten väri paitaan kiinni silitysraudalla. Ohjeet vaihtelevat hiukan väri­valmistajasta riippuen. Tarkista, että hankkimasi kangasväri kestää pesua. Samalla kerralla voi kuviota painaa lapsenkin paitoihin, vaikka ikävän tahran päälle.

Perunapainanta on helppo ja edullinen tapa painaa kankaalle omaa taidetta. Perunan lisäksi tarvitset vain kangasvärejä, joita löydät askartelu­liikkeistä. Kankaaksi käy niin pellavainen liina kuin vanha t-paitakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla